Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε ολέθριες τις προτάσεις του κυβερνητικού κόμματος, υποστηρίζοντας πως δεν είχε καμία πρόταση για ανοιχτή παιδεία, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση και σύγχρονη δημόσια διοίκηση

Ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε ολέθριες τις προτάσεις του κυβερνητικού κόμματος, υποστηρίζοντας πως δεν είχε καμία πρόταση για ανοιχτή παιδεία, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση και σύγχρονη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του «που η συζήτηση αυτή γίνεται με τα έδρανα της βουλής να είναι άδεια», ενώ τόνισε πως «ακόμη και ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο».

«Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συμπιέσει τη συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και να καταθέσει μια πρόταση αποτελούμενη από 23 σελίδες με επικίνδυνες διατάξεις και βερμπαλισμούς».

Παράλληλα, σημείωσε πως «από την αρχή της διαδικασίας είχα εισηγηθεί στον κ. Τσίπρα μια απλή λύση, να ψηφιστούν όλα τα τα άρθρα που εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ κρίναμε ότι έπρεπε να αλλάξουν και η επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές θα άλλαζε ότι έπρεπε. Ωστόσο δεν το αποδέχτηκε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που εμείς χαρακτηρίζουμε ολέθριες, όπως η απλή αναλογική και οι ανά εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ. Και βέβαια αχρείαστες διατυπώσεις για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Καμία πρόταση από την κυβέρνηση για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, σύγχρονη Παιδεία, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές. Εμείς καταθέσαμε πρόταση για αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας. Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων. Η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, κάτι που συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλει τον ελληνικό λαό».

Αναφορικά με το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία».

Ζωντανά η ομιλία μου στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. #vouli

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024