Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσίπρας παρομοίασε την πολιτική του με του Έβο Μοράλες

Ο Τσίπρας παρομοίασε την πολιτική του με του Έβο Μοράλες

Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ότι θαυμάζει τον Έβο Μοράλες και την πολιτική του και επιχείρησε να πείσει ότι η δική του πολιτική βαδίζει στα ίδια μονοπάτια με του βολιβιανού ηγέτη. Απαντώντας, δε, εμμέσως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο υποστήριξε ότι «αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς, αλλά ποτέ δεν χάσαμε τον στόχο μας».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε ότι θαυμάζει τον Έβο Μοράλες και την πολιτική του και επιχείρησε να πείσει ότι η δική του πολιτική βαδίζει στα ίδια μονοπάτια με του βολιβιανού ηγέτη. Έκανε, δε, λόγο για τη κυβερνώσα Αριστερά του 21ου αιώνα που προχωρά με ρήξεις και συμβιβασμούς ή αλλιώς με έναν «επαναστατικό ρεαλισμό», υπονοώντας ότι αυτό είναι που εφαρμόζει ο ίδιος στην Ελλάδα…

Ειδικότερα, στην ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα πλαίσια εκδήλωσης για το καλωσόρισμα του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες στην Αθήνα, αφού αναφέρθηκε στον επιτυχημένο αγώνα που έδωσε στη χώρα του ο βολιβιανός ηγέτης για την ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση της φτώχειας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε:

«Είναι προφανές ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βολιβία, μια χώρα στη καρδιά της Λατινικής Αμερικής είναι μεγάλες.
Ωστόσο ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα και αξιοπρέπεια είναι παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου ένας αγώνας που μπορεί να δίνεται με διαφορετικά μέσα και όπλα, αλλά δίνεται με την ίδια καρδιά, με την ίδια ψυχή, με τις ίδιες ιδέες.»

Ο πρωθυπουργός παρομοίασε και τον πόλεμο που δέχεται ο ίδιος με εκείνον που δέχθηκε ο Έβο Μοράλες τα πρώτα χρόνια της ανάληψης της εξουσίας στη Βολιβία, λέγοντας: «Το μέτωπο του οποίου ηγείται ο Έβο Μοράλες, έφτασε όλα αυτά τα χρόνια σε συνεχείς εκλογικές νίκες παρά τη διαρκή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τις διαρκείς απόπειρες αποσταθεροποίησης από τις δυνάμεις της Δεξιάς στη πατρίδα του», για να επισημάνει με νόημα: «Τα τελευταία 13 χρόνια, η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, που οδήγησε ακόμη και το ΔΝΤ να παραδεχτεί ότι η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story.»

«Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς, αλλά ποτέ δεν χάσαμε τον στόχο μας»

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε εμμέσως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υποστηρίζοντας: «Ο λαός μας, μάς έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια σκοτεινή στιγμή για την πατρίδα μας. Χειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς επιθέσεις και έξωθεν παρεμβάσεις, που πλήγωσαν τα προηγούμενα χρόνια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη πατρίδα μας.

»Τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει πολλά, παρά τις συνεχείς δυσκολίες, τις ασφυκτικές πιέσεις και τις πρωτοφανείς εκστρατείες ψέματος και συκοφάντησης.

»Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς αλλά ποτέ δε χάσαμε το στόχο μας. Και ποτέ δε ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε. Σήμερα είναι πια φανερό ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο.»

Ο πρωθυπουργός, σαν να μιλάει για άλλη χώρα, υποστήριξε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του «επιτύχαμε να μειώσουμε σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία, να εδραιώσουμε την κοινωνική προστασία, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Την εργασία, τη στέγη, την πρόσβαση στο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας».

Ο «επαναστατικός ρεαλισμός»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε περιγράφοντας την πολιτική που ακολουθεί ως εξής:

«Μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. Αυτός ο άλλος κόσμος μπορεί να γίνει πράξη από δυνάμεις σταθερά προσανατολισμένες στην κοινωνική πρόοδο αλλά και σε ένα νέο μοντελο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας.

»Αυτός είναι ο “επαναστατικός ρεαλισμός” της κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου Αιώνα, που προχωρά με ρήξεις και συμβιβασμούς.»

Ομιλία σε εκδήλωση στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στην Ελλάδα τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες Evo Morales Ayma. Μπορεί οι χώρες μας να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα, όμως, οι λαοί μας μοιράζονται κοινές αξίες και κοινούς αγώνες: Για τη κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ανεξαρτησία.Μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός και που μπορεί να γίνει πράξη από δυνάμεις σταθερά προσανατολισμένες στην κοινωνική πρόοδο αλλά και σε ένα νέο μοντελο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας. Αυτός είναι ο «επαναστατικός ρεαλισμός» της κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου αιώνα, που προχωρά με ρήξεις αλλά και με συμβιβασμούς.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024