Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς γλύτωσε η 21χρονη Ειρήνη από τη φυλακή του Χονγκ Κονγκ

Πώς γλύτωσε η 21χρονη Ειρήνη από τη φυλακή του Χονγκ Κονγκ

Ποιο ήταν το στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της Ειρήνης;

Αίσιο τέλος μετά από 17 μήνες κράτησης στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ είχε η περιπέτεια της 21χρονης Ειρήνης Μελισσαροπούλου, η οποία κρίθηκε ομόφωνα αθώα.

Ήταν 20 Νοεμβρίου 2017 όταν η 19χρονη από τη Λέσβο συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ έχοντας στην κατοχή της 2,6 κιλά κοκαΐνης. Οι εικόνες από τη σύλληψή της, με την ψηλή κοπέλα να φοράει μαύρη κουκούλα και χειροπέδες, φτάνουν γρήγορα στην Ελλάδα και προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.

Η ίδια είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα με έναν φίλο της με προορισμό αρχικά την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα. Αφού διέμειναν εκεί για δύο μέρες, συνέχισε μόνη της το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ όπου και βρέθηκαν τα ναρκωτικά στην κατοχή της.

Η Ειρήνη ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχαν ναρκωτικά στην τσάντα της και ότι κάποιος τα τοποθέτησε εν αγνοία της στις αποσκευές της. Από την πρώτη στιγμή έλεγε πως είναι αθώα και πως πρόκειται για πλεκτάνη την οποία έχει στήσει ο φίλος της, ενώ τόνιζε όλο αυτό διάστημα πως δεν γνώριζε ότι μετέφερε ναρκωτικά.

Το αυστηρό κινεζικό δικαστήριο δεν πείθεται και αρνείται να ορίσει εγγύηση στη νεαρή, η οποία κινδυνεύει να τιμωρηθεί ακόμα και με ισόβια φυλάκιση. Μάλιστα, και ο δικηγόρος της, Σάκης Κεχαγιόγλου, δηλώνει λίγες ημέρες πριν από τη δίκη πως η αθώωση της κατηγορουμένης θα αποτελέσει έκπληξη.

«Θα ήθελα επίσης να τονίσω, θέση την οποία έχω υποστηρίξει πριν καν την έναρξη της δίκης, ότι θα αποτελέσει έκπληξη για εμένα η ενδεχόμενη αθώωσή της. Ευχάριστη έκπληξη μεν, αλλά πάντως έκπληξη, καθότι ο δικηγόρος πρέπει να αποστασιοποιείται από τη συναισθηματική φόρτιση ή την ατομική του κρίση και να εξετάζει ψύχραιμα και με την απαιτούμενη απόσταση το υλικό της σχετικής δικογραφίας καθώς και τις συνθήκες και το περιβάλλον εκδίκασης της υπόθεσης. Βεβαίως, η ιστορία των ποινικών δικαστηρίων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι γεμάτη από εκπλήξεις… Εύχομαι η περίπτωση της Ειρήνης να αποτελέσει μία από αυτές…» είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά.

Η ανατροπή

Έκπληξη η οποία εν τέλει ήρθε και έφερε χαμόγελα ευτυχίας στην οικογένεια και στους φίλους του μοντέλου. Ποιο ήταν όμως το στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της Ειρήνης; Το γεγονός πως δεν βρέθηκαν δακτυλικά της αποτυπώματα στο πακέτο όπου είχαν τοποθετηθεί τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της, Σάκη Κεχαγιόγλου, «έγινε η εξέταση στο Χονγκ Κονγκ των δακτυλικών αποτυπωμάτων στο δέμα της ναρκωτικής ουσίας και δεν ανιχνεύθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα της Ειρήνης. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με τη ναρκωτική ουσία». Αυτή η ανατροπή της τελευταίας στιγμής ήταν καταλυτική στην απρόσμενη ομόφωνη αθώωση του μοντέλου από το ένορκο κινεζικό δικαστήριο.

Στην κατάθεσή της, η Ειρήνη Μελισσαροπούλου ισχυρίστηκε ότι ο φίλος της ήταν αυτός που έβαλε την κοκαΐνη μέσα στις αποσκευές της. Ταξίδεψαν μαζί από την Αντίς Αμπέμπα, όμως εκείνος της είπε ότι θα φτάσει στο Χονγκ Κονγκ δύο μέρες αργότερα από εκείνη, καθώς είχε βρει πιο φθηνό εισιτήριο. Στο ξενοδοχείο ο φίλος της τής άφησε μια βαλίτσα και την παρακάλεσε να την πάρει μαζί.

Όπως είπε στους δικαστές, του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν κοίταξε καν αν η βαλίτσα έχει κάτι μέσα: προσέθεσε κάτι δικά της καλλυντικά κι άλλα αντικείμενα, και την πήρε μαζί στις αποσκευές της. «Δεν γνώριζα ότι υπήρχαν ναρκωτικά στην τσάντα» επανέλαβε πολλές φορές η 21χρονη στο δικαστήριο.

Μάλιστα, προς ενίσχυση του ισχυρισμού της η νεαρή κοπέλα ανέφερε πως δέχθηκε τρεις ελέγχους στις αποσκευές της και στον τρίτο μόνο βρέθηκαν τα ναρκωτικά. «Αν γνώριζα ότι ο σάκος περιείχε ναρκωτικά γιατί να μην τον πετάξω;» διερωτήθηκε στο δικαστήριο.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024