Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαμαρτυρία και πορεία προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας

Διαμαρτυρία και πορεία προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας

Πρόσφυγες και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων διαμαρτύρονται για την «απόφαση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για έξωση οικογενειών προσφύγων, που ζουν σε σπίτια που νοικιάζει η Ύπατη Αρμοστεία».

Πορεία και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν πρόσφυγες και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, διαμαρτυρόμενοι για την επιδότηση στέγασης.

Συγκεκριμένα αντιδρούν στην «απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης για έξωση οικογενειών προσφύγων, που ζουν το τελευταίο διάστημα σε σπίτια που νοικιάζει η Ύπατη Αρμοστεία».

Όπως καταγγέλλουν, σε πρώτη φάση θα εκδιωχθούν 600 πρόσφυγες μέχρι τα τέλη του μήνα, ενώ παράλληλα σταματάει και η χρηματοδότηση τους.

Όπως αναφέρουν «η ενημέρωση που τους παρέχεται από τους δήμους, την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ, αποκαλύπτει ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το μέλλον τους, κανένας σχεδιασμός, καμία ενέργεια που θα τους υποστηρίξει σε μια πορεία ένταξης».

«Πρόκειται για μια άδικη απόφαση της ΕΕ να διώξει τους πρόσφυγες από την κατοικία τους και να σταματήσει την οικονομική βοήθεια […] Έχουμε ήδη θυσιάσει αρκετά! Δε θα φύγουμε από την κατοικία μας. Δε θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας. Δε θα χάσουμε τα δικαιώματά μας», αναφέρει το κάλεσμα του Κινήματος Προσφύγων για τα Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη.

Το πρόγραμμα ESTIA

Πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα για περισσότερους από 20 μήνες μετά την αναγνώρισή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA. Τώρα καλούνται να αποχωρήσουν από τις δομές μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, ώστε τις θέσεις τους να πάρουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αντιδρώντας ακριβώς σε αυτήν την απόφαση, οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν την κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Κρατώντας πανό, όπως «Η κατοικία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα», «Ανοίξτε τα σύνορα» και «DG HOME σταματήστε να χρηματοδοτείτε πολέμους, ξεκινήστε να χρηματοδοτείτε σπίτια», οι πρόσφυγες εξέφρασαν την εναντίωσή τους στη σχεδιαζόμενη πολιτική, ενώ εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Κομισιόν.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μοχάμεντ, από την Κίνηση Προσφύγων για τα Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, η απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αφορά 600 άτομα που θα πρέπει να φύγουν μέχρι τέλος Μαρτίου από τα κέντρα φιλοξενίας και τα διαμερίσματα «και θα μείνουν στον δρόμο, κάτι που θα επηρεάσει όχι μόνο τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και την κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες». Την ίδια ώρα, «θα κοπεί για τους ανθρώπους αυτούς το χρηματικό βοήθημα, το οποίο ανέρχεται σε 150 ευρώ ανά άτομο χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα σταματήσει να χορηγείται».

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι προς το παρόν από αυτήν την απόφαση εξαιρούνται οι ευάλωτες περιπτώσεις, ωστόσο σε τρεις μήνες ακόμα και οι ευάλωτοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές.

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024