Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναδίπλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για άρθρα του νέου ποινικού κώδικα μετά τον σάλο

Αναδίπλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για άρθρα του νέου ποινικού κώδικα μετά τον σάλο

«Το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης» σημειώνουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από άρθρα του νέου ποινικού κώδικα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναδιπλώνεται, επισημαίνοντας με νόημα ότι το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Μεταξύ των άρθρων που έχουν προκαλέσει τις ισχυρότερες αναταράξεις είναι η μείωση των ποινών για τους κατηγορούμενους για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», δηλαδή και για τους κατηγορούμενους της δίκης της Χρυσής Αυγής, οι διατάξεις για τον ορισμό του βιασμού και η μετατροπή σε πλημμέλημα της χρήσης βομβών μολότοφ.

Οι βολές ήρθαν ακόμη και εκ των έσω, καθώς η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση κατά των επιλογών του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά Καλογήρου για ΧΑ και βιασμό

Οι νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος κατηγορούν τον υπουργό ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα μαλακά τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

«Η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται από την Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου Ποινικού Κώδικα, αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν. Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού» αναφέρει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., «ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής.

Αναφορικά με το Άρθρο 336 Π.Κ. και ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού. Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος.Απαιτούμε πριν την λήξη της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών, να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να επανεξετάσει το νομικό ορισμό του βιασμού προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

Το επόμενο διάστημα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με συνολική πρόταση για το Σχέδιο Νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

ΝΔ κατά Καλογήρου για βόμβες μολότοφ και ΧΑ

Ο νέος ποινικός κώδικας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα των μολότοφ προβλέπει τη μετατροπή της προβλεπόμενης ποινής από κακούργημα με ποινή έως 20 έτη σε πλημμέλημα με ποινή 3 ετών αλλά και ατιμωρησία αν παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρχές.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκαλεί την κοινή λογική και εύλογα ερωτηματικά, καθώς «την ώρα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία νέα γενιά τρομοκρατών, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχουμε καταδρομικές επιθέσεις με μολότοφ σε Αστυνομικά Τμήματα, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μετατρέψει από κακούργημα σε πλημμέλημα την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, προκαλεί την κοινή λογική και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά» διερωτώμενος παράλληλα «Τι επιδιώκουν κλείνοντας το μάτι σε μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόρους;»

«Όταν η κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών γίνεται πλημμέλημα, το οποίο θα τιμωρείται σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα μέχρι 3 χρόνια η κυβέρνηση στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα. Το ίδιο κακό μήνυμα που στέλνει χαϊδεύοντας ορισμένες εντός εισαγωγικών συλλογικότητες, κατεβάζοντας τις ποινές, έστω κι αν μία τρομοκρατική οργάνωση έχει συσταθεί για να τελέσει μόνο πλημμελήματα» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, προσθέτοντας παράλληλα ότι το κόμμα του δεν θα αφήσει να περάσει αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «είναι εχθροί της κοινωνίας, είναι εχθροί των πολιτών και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ανάλογη δημοκρατική νομιμότητα».

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης, προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών, τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

Η Πειραιώς προσθέτει: «Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ. Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου».

Και καταλήγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή».

Αναδίπλωση υπουργείου Δικαιοσύνης

Μετά τις έντονες αντιδράσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα.

Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι «τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας συνιστούν πορίσματα των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών και βρίσκονται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ειδικότερα, θέματα, όπως η περαιτέρω ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων, οι προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, η μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα καθώς και η οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο και έχουν ήδη τεθεί υπόψη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024