Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος για Eurogroup: Δεν είναι δόση είναι... απόδοση

Τζανακόπουλος για Eurogroup: Δεν είναι δόση είναι… απόδοση

Εν μέσω ανησυχίας για την εκταμίευση ή μη του 1 δις ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνει «δεν πρόκειται περί δόσης, αλλά για την απόδοση ενός ποσού που προκύπτει από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που διακρατά η ΕΚΤ».

Με την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup της Δευτέρας να απομακρύνεται, καθώς σειρά ζητημάτων παραμένουν ανοιχτά με βασικό «αγκάθι» τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνει πως «δεν πρόκειται περί δόσης, αλλά για την απόδοση ενός ποσού που προκύπτει από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που διακρατά η ΕΚΤ».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  Real News ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μνημονιακή διαπραγμάτευση, αλλά για μια συζήτηση που αφορά το τραπεζικό σύστημα και επομένως, αντικειμενικά, οι εποπτικοί θεσμοί έχουν άποψη».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα ψηφιστεί σύντομα από την ελληνική Βουλή, όταν ολοκληρωθεί η τεχνική του επεξεργασία σε συνεννόηση με θεσμούς».

Όπως είπε «έχουν ήδη περάσει 6 μήνες από την ώρα που η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και ακόμα κάποιοι επιμένουν να νοσταλγούν την περίοδο των καταναγκασμών και της ασφυκτικής επιτροπείας». Δήλωσε επίσης ότι αν ίσχυε ακόμα το μνημονιακό πλαίσιο, «η χώρα δεν θα είχε πρόσβαση στις αγορές, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες με τη νέα έκδοση, αυτή τη φορά δεκαετούς ομολόγου».

Εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι παραπλανά τον ελληνικό λαό. «Διότι η δική του πρόταση λέει το εξής: αφού εφαρμόσω ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης, απολύσεων, μειώσεων μισθών, αφού εφαρμόσω το ασφαλιστικό Πινοσέτ και καταργήσω εκ νέου το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τότε θα μου δοθεί ως αντάλλαγμα η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για να κάνω δώρο κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για  «ακραία πολιτική, που επιθυμεί την επιστροφή της χώρας στην πιο μαύρη μνημονιακή περίοδο».

Υποστήριξε δε, ότι «αν κάποια κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα αυτή είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τις δηλώσεις Μπαρόζο που «βλέπουν» ως επόμενο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «πλέον στην πλειονότητά τους οι δημοσκοπήσεις δεν αποσκοπούν στην αποτύπωση της πολιτικής πραγματικότητας, αλλά χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά εργαλεία σε κομματικά και εκδοτικά επιτελεία». «Με αυτή την έννοια, δεν αισθανόμαστε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει μια υποτιθέμενη διαφορά 5, 10, 15 μονάδων, που υπάρχει μόνο στη φαντασία του κ. Μητσοτάκη, των αυλικών του και των ΜΜΕ που τον στηρίζουν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτικό μέτωπο» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «μετώπου αντιπαράθεσης με την πολιτική της λιτότητας, αλλά και τις δυνάμεις της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει διάλογο και συστράτευση με στόχο –όπως είπε- την αποτροπή της παλινόρθωσης της μεταλλαγμένης Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη και την ήττα του στρατοπέδου της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του δεν έχει «κανέναν λόγο να φοβηθεί μπροστά στη δυνατότητα «διεύρυνσης πολιτικής επιρροής». «Ο φόβος της αλλοίωσης υπάρχει για κόμματα τα οποία ήδη έχουν απομακρυνθεί από ένα ορισμένο αξιακό και ιδεολογικό πλαίσιο. Πάρτε για παράδειγμα τη Ν.Δ., η οποία, μέσα σε κάτι λιγότερο από μια δεκαετία, έγινε από παράταξη της Κεντροδεξιάς, ένα πολιτικό μόρφωμα όπου η ακροδεξιά παραδοξολογία έχει ηγεμονεύσει καθολικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα λέγοντας ότι «κριτήριο της αριστερής πολιτικής είναι αν το πολιτικό σχέδιο που κάθε φορά υλοποιείται βελτιώνει τη θέση των λαϊκών τάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στα χρόνια που βρίσκεται στη διακυβέρνηση του τόπου, αυτό ακριβώς πράττει». Και συνέχισε: «Επομένως, οι πολίτες που τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος είναι σαφές ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το αναγνωρίζουν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας στους «υπόλοιπους σχηματισμούς της αριστεράς πέραν του ΣΥΡΙΖΑ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε «ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο όσο συνεχίζουν να πορεύονται στη βάση του αναχωρητισμού και της δήθεν ιδεολογικής καθαρότητας». Άφησε αιχμές για τη στάση του ΚΚΕ όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι δείχνει «πως όταν η μόνη έγνοια σου είναι να μείνεις άσπιλος και αμόλυντος από την κίνηση της ιστορίας, καταλήγεις τελικά σε θέσεις που, αντικειμενικά, ευνοούν το πολιτικό σχέδιο του αντιπάλους».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024