Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Guardian για πολεοδομικό έγκλημα στην Ακρόπολη: «Δεν είναι όλα προς πώληση»

Guardian για πολεοδομικό έγκλημα στην Ακρόπολη: «Δεν είναι όλα προς πώληση»

Για τον σάλο που ξέσπασε μετά την ανέγερση κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη γράφει σε σημερινό της άρθρο η Guardian, με τίτλο «’’Δεν είναι όλα προς πώληση’’: Οι Έλληνες κινητοποιούνται ενώ νέα ξενοδοχεία επισκοτίζουν τη θέα της Ακρόπολης»

Για τον σάλο που ξέσπασε μετά την ανέγερση κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη γράφει σε σημερινό της άρθρο η Guardian, με τίτλο «’’Δεν είναι όλα προς πώληση’’: Οι Έλληνες κινητοποιούνται ενώ νέα ξενοδοχεία επισκοτίζουν τη θέα της Ακρόπολης».

«Το 10όροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου 5 στην Αθήνα θα ξεχωρίζει πάντα. Χτισμένο για να εντυπωσιάσει, η όμορφη νεωτεριστική πρόσοψη με ξύλινη επένδυση προσδίδει μια σύγχρονη πινελιά στο δρόμο της άλλως γεμάτης λαϊκής περιοχής Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη» γράφει η βρετανική Guardian.

«Όμως, όσο περνούσε ο χειμώνας, οι κάτοικοι ανησυχούσαν όλο και περισσότερο. Μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν είχε φτάσει τα 31,5 μέτρα, το ξενοδοχείο ήταν το ψηλότερο κτίριο της γειτονιάς και είχε αρχίσει να παρεμποδίζει τη θέα προς τον ναό του Παρθενώνα» αναφέρει το άρθρο.

Με την εξάπλωση λέξεων για ένα «τοίχωμα πολυώροφων ξενοδοχείων» που σχεδιάζεται γύρω από την Ακρόπολη τα επόμενα χρόνια, η Ειρήνη Φρεζάντου, αρχιτέκτονας εκπαιδευόμενη στην Ελβετία και σχεδιάστρια αστικού τοπίου, πρωτοπορεί σε μια εκστρατεία για να σταματήσει το χτίσιμο του κτιρίου, ξεκινώντας συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών στο Avaaz που έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 25.000 υπογραφές.

«Ξαφνικά, (το κτίριο) ήταν ψηλότερο από το νέο μουσείο της Ακρόπολης», δήλωσε η Ειρήνη. «Αυτός είναι ένας χώρος αρχαιολογικής προστασίας. Οι νόμοι μας περί ζωνών είναι εν μέρει υπεύθυνοι, αλλά μια κατασκευή τέτοιων γιγάντιων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο» συμπλήρωσε.

«Είναι σαφές ότι αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως στο όνομα της βιωσιμότητας είναι νέους κανόνες κατασκευής και πολεοδομικού σχεδιασμού», τόνισε η ίδια.

«Επιμένοντας στο δικαίωμα του καθενός να βλέπει το μνημείο, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Μυρσίνη Ζόρμπα, αναγνώρισε ότι οι διαμαρτυρίες έπρεπε να ληφθούν υπόψη» αναφέρει το άρθρο.

«’Η θέα είναι ένα πολιτιστικό αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε προνόμιο για τους λίγους. Θα πρέπει να είμαστε αντιμέτωποι με τις διαμαρτυρίες των πολιτών, ώστε να κατοχυρωθεί το κράτος δικαίου και η αίσθηση της δικαιοσύνης.

»’Ωστόσο, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού αναγνωρίζουν ότι δεσμεύονται, παραβιάζονται από νόμους που επιτρέπουν ψηλότερα κτίρια’.

»Ως αρχαιολόγοι καλούμαστε να δουλέψουμε στο έδαφος, όχι στον αέρα» αναφέρει αρχαιολόγος, ανώνυμα, στην Guardian.

«Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική μάχη που πρέπει να κερδηθεί», δήλωσε η Sneška Quaedvlieg-Mihailović, γενική γραμματέας της Europa Nostra, που θεωρείται ευρέως ως η φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

«Δεν είμαστε ενάντια στα νέα κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, αλλά πρέπει να σέβονται τις κληρονομιές των ευρωπαϊκών πόλεων. Η θέα της Ακρόπολης είναι η πιο θαυματουργή από οποιαδήποτε », είπε στον Guardian.

«’Ευτυχώς, η κοινωνία των πολιτών έχει λάβει μια πολύ ισχυρή στάση. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα από τις εθνικές αρχές ότι δεν είναι όλα προς πώληση’», καταλήγει γενική γραμματέας.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024