Για μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Αντρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, η οποία προβλέπει ωστόσο στην αύξηση των φαρμάκων.

Μιλώντας στα μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τα φάρμακα, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας δρομολογεί αλλαγή στη σχέση ανάμεσα στην ασφαλιστική και τη λιανική τιμή του φαρμάκου, ενώ παράλληλα απέρριψε τα σενάρια περί αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, χαρακτηρίζοντάς τα «επικοινωνιακή αθλιότητα».

«Ετοιμάζουμε μία πρωτοποριακή αλλαγή σε επίπεδο Ευρώπης. Θα προβλέψουμε να υποδιπλασιαστεί η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων από τα οποία θα έχει προκύψει όφελος για το δημόσιο μέσω της διαπραγμάτευσης. Θα έχουν έτσι πολύ σημαντική ελάφρυνση οι ασθενείς από αυτή την παρέμβαση», τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Φέτος ήταν 624 εκατ. η θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος, τα 363 εκατ. προέκυπταν από το ποσοστό συμμετοχής, δηλαδή το 10% και 25% και τα 260 εκατ. ήταν από τη διαφορά λιανικής ασφαλιστικής. Με την παρέμβαση που κάνουμε θα προκαλέσει μια μείωση αυτής της ψαλίδας και θα έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό όφελος.

Σε κάθε περίπτωση, από αυτή την παρέμβαση στο δελτίο τιμών που μεσοσταθμικά κρατάει τις τιμές στο ίδιο ισοζύγιο, προφανώς δεν θα υπάρξει επιβάρυνση μεσοσταθμικά στη συμμετοχή αυτών των 624 εκατ. ευρώ. Άρα, αυτή η θεωρία ότι έρχονται αυξήσεις τιμών που θα σημαίνει επιβάρυνση των πολιτών, είναι μια απίστευτη επικοινωνιακή αθλιότητα.

Η πιο τρανή απόδειξη για αυτή την ανυπόστατη, εν πάση περιπτώσει, καταστροφολογία, νομίζω ότι θα υπάρξει μέσα σε λίγο διάστημα, όπου θα έχουμε τον δελτίο τιμών που θα εκδώσει ο ΕΟΦ και θα έχουμε τη δυνατότητα και τότε να παρουσιάσουμε ακριβώς τις αυξομειώσεις που θα προκύψουν, οι οποίες και δημοσιονομικά θα είναι ουδέτερες, δεν θα προκύψει επιβάρυνση δημοσιονομική, γιατί ούτως ή άλλως έχουμε συγκεκριμένο ύψος προϋπολογισμού, αλλά θα είναι και από την άποψη της συμμετοχής των ασθενών ουδέτερη».

Ο κ. Ξανθός υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι κερδίζουμε ένα σταθερό πλαίσιο, βιώσιμο, το οποίο αντιστοιχεί στη νέα φάση στην οποία μπαίνει η πορεία της οικονομίας και της χώρας στα επόμενα χρόνια».

«Να διασφαλίσουμε πρόσβαση στα σύγχρονα καινοτόμα φάρμακα με καλές τιμές»

Παράλληλα, χαρακτήρισε επένδυση την πρωτοβουλία της Διακήρυξης της Βαλέτα, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θέλει να διασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση στα σύγχρονα καινοτόμα φάρμακα με καλές τιμές».

«Η παρέμβαση της Βαλέτα σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση, είναι πυρηνικά στοιχεία της φαρμακευτικής πολιτικής που θέλουμε να ασκηθεί στη νέα φάση που εισέρχεται η χώρα.

»Αυτή είναι η πραγματική εικόνα, και όχι η ανυπόστατη και παραπειστική ρητορική. Συνεχώς είναι μειούμενες οι τιμές στα φάρμακα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Θέλουμε να θεραπεύσουμε τις στρεβλώσεις, και στην αγορά, και στις τιμές των φαρμάκων.

»Φάρμακα με πολύ χαμηλή τιμή αποσύρονται από την αγορά και αναγκάζεται ο ΙΦΕΤ να τα αναζητεί στη διεθνή αγορά και να τα επαναφέρει με πολύ μεγάλο κόστος.

»Εμείς αυτό που θέλουμε και προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουν αντικίνητρα οι εταιρίες για να έρχονται στην Ελλάδα και φθηνά και ακριβά φάρμακα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

«Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για »grexit» φαρμάκων»

«Υπήρχαν Κασσάνδρες που έλεγαν ότι λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης θα υπάρξει «grexit» νέων φαρμάκων για σπάνια ή χρόνια νοσήματα. Διαψεύστηκαν. Με την διαπραγμάτευση που κάναμε, διασφαλίζουμε ένα ισορροπημένο, σταθερό, βιώσιμο και κοινά συμφωνημένο πλαίσιο», τόνισε ο κ. Ξανθός και επιτέθηκε σε όσους έκαναν λόγο για «δωράκια της κυβέρνησης στους φαρμακοβιομήχανους»:

«Δεν μπορεί να ευτελίζεται η πολιτική συζήτηση με χαρακτηρισμούς περί δώρων στη φαρμακοβιομηχανία. Το τεράστιο δώρο στην εγχώρια και εξωτερική αγορά το έκαναν οι κυβερνήσεις που κάλυψαν πολιτικά το πάρτι του φαρμάκου τα προηγούμενα 20 χρόνια.

»Η δική μας πολιτική είναι να διασφαλίσουμε το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό – κάτι που πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο. Δεν είχαμε ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης, αξιολόγησης και συνταγόγραφησης.

»Αντίθετα, υπήρχε ένα αδιαφανές σύστημα τιμολόγησης και καμία διασφάλιση ότι τηρούνται οι νόμοι. Αυτά ήταν που δημιούργησαν μια πολύ μεγάλη έκρηξη τιμών. Εκεί χάθηκε η μπάλα και δεν υπήρξαν πολιτικά ανακλαστικά για να θωρακιστεί το σύστημα.

»Διαπραγμάτευση οργανωμένα για μια τιμή δεν υπήρξε ποτέ. Τώρα γίνεται και την ξεκινήσαμε με απλά φάρμακα», υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ακόμα, ότι «υπάρχει ζήτημα διεθνώς με τις υψηλές τιμές φαρμάκων και τη μη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων» και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι «να έχουμε την απόλυτη σιγουριά για την κλινική αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων και να βρούμε μια λογική τιμή».

«Μονόδρομος η αναζήτηση συμμαχιών»

«Είναι τεράστια η πρόκληση για τα νέα ορφανά φάρμακα, για σπάνιες ή χρόνιες παθήσεις. Για πρώτη φορά απέναντι στα εταιρικά κέρδη, άρχισε να συγκροτείται ένας υπολογίσιμος συνομιλητής με τη Διακήρυξη της Βαλέτα, που μιλά με όρους των αναγκών των ασθενών και συνολικά των κοινωνιών. Αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή», τόνισε και πρόσθεσε:

«Είναι μονόδρομος να αναζητήσουμε νέες συμμαχίες σε διεθνές αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Θα ήταν καλό οι συμμαχίες να ήταν μέσα στην ΕΕ – γι’ αυτό στηρίξαμε από την αρχή μέχρι το τέλος όλες τις πρωτοβουλίες που πήρε για μια βιώσιμη ασφαλιστική πολιτική και ενισχύουμε κάθε τέτοια ευρωπαϊκή προσέγγιση.

»Με τη πρωτοβουλία της διακήρυξης της Βαλέτα, που έχει στόχο να θωρακιστεί το σύστημα και να μην έχουμε πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τις εταιρίες, αμφισβητείται η επιρροή που είχαν μέχρι τώρα, και η λογική τους να κάνουν αποσπασματικές συνεργασίες με εθνικά κράτη και να μην αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο διαπραγματευτή. Εμείς θέλουμε να προχωρήσει.

»Το μεγαλύτερο δώρο σε αυτές θα ήταν να εγκαταλείψουμε αυτή τη προσπάθεια. Εμείς προσπαθούμε με τη πρωτοβουλία της Βαλέτα να πούμε ότι δεν έχουν συμφέρον τα κράτη και οι ασθενείς μόνο, αλλά υπάρχουν θετικά κίνητρα και για τη φαρμακοβιομηχανία, να εξασφαλίσει γρήγορη πρόσβαση σε πολύ μεγάλες αγορές και να προωθήσουν νέα φάρμακα.

»Σταθμίζοντας τα συμφέροντα τους σε αυτή τη φάση δείχνουν απροθυμία. Η τάση όμως ενδυναμώνεται και πιστεύουμε ότι θα το αντιμετωπίσουν ως νέα πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεργασία της Ελλάδος με την Κύπρο, και ανεξάρτητα από την πορεία της Βαλέτα, θα υπάρξει μια αναβαθμισμένη διμερής συνεργασία, διακρατική συνεργασία, ανάμεσα στις δύο χώρες, σε θέματα φαρμάκου».

«Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία θα είναι αμοιβαία επωφελής, διότι και εμείς θα ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη με τον πληθυσμό της Κύπρου, αλλά και οι Κύπριοι θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, τα οποία σήμερα τα πληρώνουν σε πολύ ακριβές τιμές, λόγω του μικρού όγκου των ασθενών και του πληθυσμού που διαθέτουν», κατέληξε.

Ο Ηλίας Γιαννόγλου, μέλος της Επιτροπής της Βαλέτα και αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, επεσήμανε ότι μόνο από την επαναδιαπραγμάτευση που έγινε για το φάρμακο της ηπατίτιδας C, το Δημόσιο είχε όφελος πάνω από 90 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση για άλλα 7 φάρμακα είπε, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα είναι ότι αποζημιώνει από τη λιανική τιμή του φαρμάκου.

Το μέλος της τεχνικής Επιτροπής Βαλέτα, Γιάννης Ποδηματάς, επεσήμανε ότι η μεγάλη πρόκληση για τις δυτικές κοινωνίας είναι η παραγωγή νέων επαναστατικών φαρμάκων και οι πολύ υψηλές τιμές τους – και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ώστε να είναι προσβάσιμα στους ασθενείς.

«Αυτό το βήμα κάνουμε αυτή τη στιγμή, για να υπάρχει χώρος για τα λίγα και ακριβά αλλά επαναστατικά φάρμακα. Είναι μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λύσουμε» πρόσθεσε.

Το κόλπο της κυβέρνησης για αυξήσεις στα φάρμακα

Το κόλπο που κάνει η κυβέρνηση με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης ανατρέπει την τιμολογιακή πολιτική – όπως είχε τουλάχιστον διαμορφωθεί έως σήμερα με στόχο τη συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης – επιτρέποντας για πρώτη φορά αύξηση έως και 10% στα σκευάσματα.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», το «τρικ» που οδηγεί στην αύξηση αυτή, είναι ότι η τιμή των σκευασμάτων θα υπολογίζεται πλέον με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης αντί των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των φτωχότερων χωρών της ΕΕ, όπως ισχύει έως και σήμερα).

Στον αντίποδα, εάν διαπιστωθεί τιμή υψηλότερη του μέσου όρου των δύο διαφορετικών φθηνότερων τιμών της ευρωζώνης, τότε η τιμή των πρωτοτύπων μειώνεται σε κάθε γενική ανατιμολόγηση μέχρι 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προκύπτει ότι χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι, καθώς οι αυξήσεις αυτές θα μετακυλισθούν (και) στους ασθενείς καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλότερη συμμετοχή για κάθε σκεύασμα που προμηθεύονται από το φαρμακείο.

Γράψτε το σχόλιο σας