Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σερβία: Ο Βούτσιτς άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Κόσοβο

Σερβία: Ο Βούτσιτς άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Κόσοβο

«Θα πρέπει πρώτα να βρούμε έναν συμβιβασμό, δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο χωρίς να λάβουμε τίποτα από την άλλη πλευρά», τόνισε ο σέρβος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA

Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς άφησε χθες Δευτέρα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δεχθεί να αναγνωρίσει το Κόσοβο, υπό τον όρο όμως ότι θα εξασφαλίσει επαρκή ανταλλάγματα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας.

«Θα πρέπει πρώτα να βρούμε έναν συμβιβασμό, δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο χωρίς να λάβουμε τίποτα από την άλλη πλευρά», τόνισε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

«Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια των ευρωπαίων φίλων μας και την υποστήριξη της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χωρών, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση», συμπλήρωσε.

Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο (1998-1999) στον οποίο αναμετρήθηκαν οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις με τους αλβανούς κοσοβάρους αυτονομιστές, μια σύρραξη η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους.

Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, που θεωρεί πάντα σερβική επαρχία.

Αλλά τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα υφίστανται ισχυρές διεθνείς πιέσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, διακύβευμα από το οποίο θα εξαρτηθούν οι πιθανότητές τους να προχωρήσει η μελλοντική εισδοχή τους στην ΕΕ.

Ο διάλογος ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Σερβίας και του Κοσόβου με τη μεσολάβηση της ΕΕ σκοντάφτει στις εντάσεις ανάμεσά τους, ειδικά μετά την απόφαση της Πρίστινας να επιβάλλει τον Νοέμβριο δασμό 100% στα σερβικά προϊόντα. Το Βελιγράδι διατρανώνει ότι δεν θα ξαναρχίσει ο διάλογος για την εξομάλυνση της σχέσης όσο συνεχίζει να εφαρμόζεται το μέτρο αυτό.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024