Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνολική αντιμετώπιση

Τσίπρας: Το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνολική αντιμετώπιση

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε για ακόμα μία φορά τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τις πολιτικές για το μεταναστευτικό, τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το σήμερα και το αύριο, όποιες πολιτικές χαραχθούν, τα αποτελέσματά τους θα γίνουν αντιληπτά σε βάθος χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας θετικό όπως είπε το γεγονός ότι η έκθεση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό είναι σχεδόν ομόφωνη.

Την ίδια στιγμή ο Α. Τσίπρας άδραξε για ακόμα μία φορά την ευκαιρία να επιτεθεί τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τις πολιτικές για το μεταναστευτικό, τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξη, ενσωμάτωση των μεταναστών» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό.

Ο κ. Τσίπρας με το βλέμμα στις κάλπες, αναφέρθηκε  για ακόμα μία φορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στη μείωση της ανεργίας, στην προστασία της εργασίας και την αύξηση των μισθών λέγοντας ότι συνιστούν αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη σταδιακή μείωσης των τάσεων επιδείνωσης του δημογραφικού.

Επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι: «οι συνταγές απορρύθμισης της εργασίας, οι νεοφιλελεύθερες  απόψεις σας, οι συνταγές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και καθήλωσης των μισθών δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μιας γενιάς και οξύνουν το δημογραφικό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ένα πλαίσιο ενεργητικών πολιτικών, τα οποία όπως είπε η ΝΔ χαρακτηρίζει φιλοδωρήματα, όπως η επιδότηση ενοικίου, θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών, κυρίως νέων ανθρώπων, που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια και δεν έχουν δυνατότητα. Απαντώντας δε στον Κ. Μητσοτάκη για το επίδομα 2.000 ευρώ άπαξ για κάθε παιδί, είπε ότι θα μπορούσε και αυτός να χαρακτηρίσει το εν λόγω μέτρο «φιλοδώρημα».

Αναφέρθηκε στις δράσεις που όπως είπε έχει αναλάβει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εμβληματικές πρωτοβουλίες που απευθύνονταν στις ευάλωτες κατηγορίες.

Μιλώντας για το πρόβλημα έλλειψης παιδικών σταθμών, είπε ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπήρχε σχεδιασμός και τώρα γίνεται αγώνας δρόμου με στόχο να δοθούν κίνητρα να φτιαχτούν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με στόχο τα επόμενα χρόνια να φτάσει η κάλυψη σε βρεφονηπιακούς 150.000 παιδιών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία, λέγοντας ότι μειώνει το χρόνο αναμονής και που πολύ συχνά τροφοδοτούσαν το ανεπίτρεπτο φαινόμενο της «εμπορίας» ανηλίκων, για να προσθέσει ότι το σύστημα γίνεται «αδιάβλητο και ψηφιακό».

Επιτέθηκε δε στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι την περίοδο της ισχυρής οικονομίας που άνθιζε των Ολυμπιακών Αγώνων και του Χρηματιστηρίου, λέγοντας ότι όταν υπήρχαν οι δυνατότητες, επέλεξαν να αφήσουν την κοινωνία απροστάτευτη, χωρίς να οικοδομήσουν τις απαραίτητες δομές.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι δεν χωρούν κροκοδείλια δάκρυα για το δημογραφικό, από πολιτικές δυνάμεις που στην πράξη, με τα πεπραγμένα τους στην κορύφωση της κρίσης, θεώρησαν τις πολιτικές για το παιδί, περιττή σπατάλη.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, είπε ότι θα μπορούσε με την ενσωμάτωση των μεταναστών να συμβάλλει στη βελτίωση του δημογραφικού, λέγοντας ότι:αυτοί που καλλιεργούν το ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δε σκορπούν μονάχα το μίσος και το διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας. Την ακρωτηριάζουν. Πολύ περισσότερο αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο με οδηγό αυτές τις αρχές.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι κήρυκες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, οδηγούν τη χώρα – δια του αποτελέσματος – σε πληθυσμιακή συρρίκνωση» για να επισημάνει ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της Ελλάδας των ανοιχτών οριζόντων.

Στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας επιστράτευσε και τον Αντετοκούμπο λέγοντας: «Αντί να μας κατηγορείτε ότι δεν επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, μας κατηγορείτε ότι έχουμε σχέδιο, λέει να «αλλοιώσουμε» το εκλογικό Σώμα, θεωρώντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία, σαν τον Αντετοκούμπο, δηλαδή, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν. Ε, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν διότι έχετε προσεγγίσει τις πιο ακραίες και δεξιές συμπεριφορές και ρητορικές».

Το δημογραφικό, παραμένει ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να εξεταστεί αποσπασματικά, συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να επαναλάβει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα χρειάζεται πολιτική βούληση, σχέδιο, αρχές και κυρίως προϋποθέτει ην υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την πολυετή κρίση, ξεκλειδώνει τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας και της κοινωνίας.

Ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για το Δημογραφικό πρόβλημα.

Ομιλία στη Βουλή για το Δημογραφικό

Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Δεν λύνεται με στοχευμένες δράσεις όπως μια σειρά από τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία έχει να διαχειριστεί μια κυβέρνηση. Αντίθετα είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας. Η έξοδος της Ελλάδας από την πολυετή κρίση, ξεκλειδώνει τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας και της κοινωνίας. Ομιλία στη Βουλή για το Δημογραφικό πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024