Υπέροχο βίντεο ανέβασε στο Facebook, και συγκεκριμένα στο Meteoclub, ο Στέφανος Μιστρελλίδης, καταγράφοντας μετέωρο (διάττοντα αστέρα) να πέφτει πάνω από τη Λευκωσία, λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας.

H έντονη λάμψη του έγινε ορατή σε πολλά σημεία στην Κύπρο. Δείτε το βίντεο:

 

Το φαινόμενο προκάλεσε αίσθηση σε αρκετούς πολίτες του νησιού που κατάφεραν να το δουν, ενώ αντιμετωπίστηκε με χιούμορ από ορισμένους στο Διαδίκτυο.

«Τελικά δεν είμαστε και τόσο μόνοι;»

Χαρακτηριστική η ανάρτηση της Reaction:

«Πολλοί συμπολίτες μας είδαν πριν λίγο μια δυνατή λάμψη στον ουρανό… ήταν απλά μετεωρίτης ή τελικά δεν είμαστε και τόσο μόνοι στο σύμπαν?»

Οπως μεταδίδει το SigmaLive, σύμφωνα με τον Φυσικό, Χρύσανθο Φάκα, πρόκειται για διάττοντα αστέρα (μετέωρο), ο οποίος εξαϋλώθηκε στον ουρανό και δεν έπεσε στη γη.

Λίγο μεγαλύτερος από το συνηθισμένο

Συγκεκριμένα, ήταν λίγο μεγαλύτερος από το συνηθισμένο, ήρθε πολύ κοντά στην επιφάνεια της γης και εξαϋλώθηκε στον ουρανό βγάζοντας αυτή την έντονη φλόγα.

Σύμφωνα με τον Χρύσανθο Φάκα, τα μετέωρα αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό δημιουργώντας αυτή την υπεροχή φωτεινή γραμμή και σύμφωνα με τη σοφία του λαού το γνωστό πεφταστέρι.

Κάποια εξ αυτών, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια της Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως.

Ορατή από πολλά σημεία της Κύπρου

Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες, σε αντίθεση με τους διάττοντες αστέρες που όπως προανέφερα ονομάζονται τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες, εάν δημιουργήσουν μεγάλη λάμψη, ονομάζονται και βολίδες.

Η έντονη λάμψη του έγινε ορατή από πολλά σημεία της Κύπρου, σύμφωνα με τον ειδικό. Αν και δεν μπορεί να καθοριστεί το ακριβές σημείο, υπάρχουν αναφορές ότι έγινε ορατή από Λεμεσό, Πάφο και Λευκωσία.