Η αντιμεταναστευτική εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  διαστρεβλώνει την αλήθεια και το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα απαντήσει με ίση δύναμη για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τη σκληρή θέση της Ένωσης.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εθνικιστικό κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού έχουν επιδεινωθεί μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν ο Βίκτορ Ορμπάν ανέπτυξε σκληροπυρηνικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές.

Η Βουδαπέστη ξεκίνησε κυβερνητική ενημερωτική εκστρατεία με αφίσες και ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον Τύπο, η οποία εμφανίζει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον δισεκατομμυριούχο Αμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, να επιδιώκουν το «άνοιγμα» της Ουγγαρίας στους μετανάστες.

Το Σάββατο περασμένο, η  κυβέρνηση Όρμπαν προανήγγειλε τον τερματισμό της συγκεκριμένης εκστρατείας.

«Οι Ούγγροι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι είδους σχέδια υπέρ της μετανάστευσης προετοιμάζονται από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών» έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό ακριβώς αναλάβαμε αυτήν την ενημερωτική εκστρατεία, η οποία φθάνει στο τέλος της, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, την 15η Μαρτίου».

Ο ίδιος ο Όρμπαν όμως, μιλώντας στη γερμανική  «Welt am Sonntag» το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι στις αφίσες θα στοχοθετηθεί σύντομα και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Η Επιτροπή υπήρξε σαφής αναφορικά με την εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης που διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιδιώκει να ζωγραφίσει μια σκοτεινή εικόνα μιας μυστικής συνωμοσίας, δήθεν για να έρθουν περισσότεροι μετανάστες στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είτε η εκστρατεία αυτή στοχοθετεί ή επιτίθεται στον πρόεδρό μας, τον αντιπρόεδρό μας Φρανς Τίμερμανς, είτε σε οποιαδήποτε άλλα μέλη του προσωπικού του θεσμού μας, θα απαντήσουμε και θα υπεραπιστούμε τη δουλειά μας με ίση δύναμη απένταντι στις αναλήθειες και την απατηλή ρητορεία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένας εκ των κορυφαίων επικριτών του Ορμπάν έχει τονίσει ότι το κόμμα Fidesz δεν αντιπροσωπεύει «τις χριστιανοδημοκρατικές αξίες με οποιονδήποτε τρόπο και ως εκ τούτου ο Ορμπάν δεν έχει θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Reuters

 

Γράψτε το σχόλιο σας