Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Στέρηση υπηκοότητας στους τζιχαντιστές που φεύγουν για να πολεμήσουν στο εξωτερικό

Γερμανία: Στέρηση υπηκοότητας στους τζιχαντιστές που φεύγουν για να πολεμήσουν στο εξωτερικό

Για τη στέρηση της γερμανικής υπηκοότητας προϋποθέσεις είναι το πρόσωπο σε βάρος του οποίου εφαρμόζεται το διοικητικό μέτρο να έχει δεύτερη υπηκοότητα και να είναι από 18 ετών και πάνω

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία που προβλέπει να αφαιρείται από γερμανούς τρομοκράτες που πηγαίνουν στο εξωτερικό να πολεμήσουν η υπηκοότητα, πάντως αυτό δεν θα ισχύσει αναδρομικά για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που κρατούνται αιχμάλωτα στη Συρία.

Για τη στέρηση της γερμανικής υπηκοότητας προϋποθέσεις είναι το πρόσωπο σε βάρος του οποίου εφαρμόζεται το διοικητικό μέτρο να έχει δεύτερη υπηκοότητα και να είναι από 18 ετών και άνω. Το μέτρο δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της Süddeutsche Zeitung και των δικτύων WDR και NDR αργά το βράδυ της Κυριακής.

Στη συμφωνία αυτή, κατά τα δημοσιεύματα, κατέληξαν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Οι δύο πλευρές είχαν ήδη συνεννοηθεί για το μέτρο αυτό ήδη όταν διαπραγματεύθηκαν τους όρους για τον σχηματισμό της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», όμως η συμφωνία δεν είχε μετουσιωθεί σε νόμο ως τώρα, με τη συντηρητική παράταξη να κατηγορεί την Μπάρλεϊ ότι έσερνε τα πόδια της.

Η τύχη των ξένων τζιχαντιστών προκάλεσε εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την απαίτηση που πρόβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οι ευρωπαϊκές χώρες να επαναπατρίσουν 800 και πλέον μαχητές του ΙΚ που αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια κουρδοαραβική συμμαχία.

Αλλά πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προτιμούσαν να αποφύγουν τους επαναπατρισμούς αυτούς, καθώς φοβούνται πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν πειστήρια και να καταδικαστούν από τα δικαστήρια, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Μόλις περίπου το ένα τρίτο από το σύνολο των Γερμανών που πήγαν τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ έχει διπλή υπηκοότητα. Όσοι έχουν μόνο τη γερμανική υπηκοότητα θα πρέπει να επιτραπεί από τις αρχές να επιστρέψουν στη χώρα, βάσει του γερμανικού Συντάγματος.

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024