Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΑΔΕΔΥ: Να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός

ΑΔΕΔΥ: Να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός

«Τα υπερπλεονάσματα που έχει πετύχει η κυβέρνηση, έχουν επιτευχθεί και από τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και από την εισφορά αλληλεγγύης», τόνισαν οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν

Τη χορήγηση του 13ου και του 14ου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2013 σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, την άμεση επανανομοθέτηση του 13ου και του 14ου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα του 2010, την άμεση ρύθμιση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, περίπου 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων έχει ψαλιδιστεί κατά 30% στα χρόνια των μνημονίων, ενώ οι αμοιβές υποχωρούν με ρυθμό μεγαλύτερο από τη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα.

«Από το 2011 έως το 2017, το κονδύλι για το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού στο δημόσιο, πλην των ενστόλων, ψαλιδίστηκε κατά 2 δισ. ευρώ, από τα 10,1 δισ. ευρώ το 2011 υποχώρησε στα 8,8 δισ. ευρώ το 2017», υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ.

«Έχουμε θέσει σαν πρώτο στόχο τη διεκδίκηση του 13ου και του 14ου μισθού, εφόσον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωάννης Πάιδας μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου.

Αναφορικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά, ο κ. Πάιδας ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις γι’ αυτό το θέμα, καθώς αφορά ένα σημαντικό κομμάτι των δημόσιων λειτουργών, περίπου 95.000.

Ο κ. Πάιδας τόνισε την ανάγκη προσλήψεων, καθώς -όπως υπογράμμισε- «το προσωπικό του δημοσίου μειώθηκε δραματικά κατά 126.926 εργαζόμενους. Το 2011, τα στελέχη του δημόσιου τομέα ανέρχονταν σε 692.000, ενώ, αυτήν τη στιγμή, αριθμούν σε 565.981 άτομα».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσλάβει 20.000-22.000 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να καταφέρουν να λειτουργήσουν τα σχολεία, ενώ χαρακτήρισε «τραγικά» τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Ιδιαίτερα, στους νοσηλευτές, στο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό, τα κενά σε κεντρικά νοσοκομεία είναι τεράστια», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης δήλωσε ότι τα υπερπλεονάσματα που έχει πετύχει η κυβέρνηση, έχουν επιτευχθεί και από τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος έκανε λόγο για εκστρατεία κατασυκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων. «Πάνω σε αυτήν τη λογική στηρίχθηκε μία προσπάθεια μείωσης μισθών, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Στέφανος Σαββόπουλος, τόνισε την ανάγκη για αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024