Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακό: Συνομιλίες εγγυητριών δυνάμεων πρότεινε η Αθήνα στα ΗΕ

Κυπριακό: Συνομιλίες εγγυητριών δυνάμεων πρότεινε η Αθήνα στα ΗΕ

Να αρχίσουν συζητήσεις οι αποκαλούμενες «εγγυήτριες δυνάμεις» με αντικείμενο το ρόλο τους στη στη διαδικασία εφαρμογής μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, φέρεται να πρότεινε η Αθήνα στα Ηνωμένα Έθνη

Να αρχίσουν συζητήσεις οι αποκαλούμενες «εγγυήτριες δυνάμεις» με αντικείμενο το ρόλο τους στη στη διαδικασία εφαρμογής μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, φέρεται να πρότεινε η Αθήνα στα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, κατατέθηκε η εισήγηση, στέλνοντας εν πολλοίς το μπαλάκι στο γήπεδο της Άγκυρας.

Η πρόταση αυτή ήταν και απάντηση στην κ. Λουτ, η οποία ισχυρίσθηκε στη συνάντηση πως «τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα δεν θέλουν εξελίξεις στο Κυπριακό σε αυτή τη φάση», όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Την ίδια ημέρα, ως γνωστό, στη Λευκωσία συναντήθηκαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης άνοιξε το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Η τουρκική πλευρά φάνηκε έτοιμη να συζητήσει το θέμα, επιμένει ωστόσο, στα βέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ακιντζί φέρεται να έχει πει στον Πρόεδρο πως ακόμη και δυο-τρεις αρμοδιότητες να έχει η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να έχουν τη «θετική ψήφο».

Ο Ν. Αναστασιάδης, όπως επισημαίνει ο «Φιλελεύθερος» παρουσίασε επιγραμματικά την ιδέα του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως πρέπει να διασφαλίζεται η μία κυριαρχία, διεθνής προσωπικότητα και ιθαγένεια και να έχει η χώρα μια φωνή στην Ε.Ε. και διεθνώς. Περαιτέρω, ανέφερε πως δέχεται τη «θετική ψήφο» σε θέματα που επηρεάζονται οι Τουρκοκύπριοι, χωρίς να αναφερθεί ειδικά. Επίσης, φέρεται να είπε στον Ακιντζί πως πρέπει να συμφωνήσουν στον χάρτη της Γενεύης, σημειώνοντας πως οι δύο περιοχές θα έχουν «διοικητική αυτονομία».

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024