Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυβερνητικό Βατερλώ με τις 120 δόσεις - Τι θα γίνει μετά το μπλόκο της Κομισιόν

Κυβερνητικό Βατερλώ με τις 120 δόσεις – Τι θα γίνει μετά το μπλόκο της Κομισιόν

Ηχηρό χαστούκι έλαβε η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κρίσιμο θέμα της ρύθμισης χρεών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Ηχηρό χαστούκι έλαβε η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κρίσιμο θέμα της ρύθμισης χρεών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Η Κομισιόν έβαλε στον «πάγο» τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης και λέει «NO» στην ενεργοποίηση των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις. Μάλιστα μεταφέρει την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει τα σχέδια της.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, «η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

Το «άδειασμα» της Κομισιόν φέρνει σε πραγματικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση που έχει επενδύσει σε αυτό το μέτρο πολλά για την ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της.

Ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διαβεβαιώνει το τελευταίο διάστημα σχεδόν καθημερινά ότι από μέρα σε μέρα η ρύθμιση έρχεται, η Κομισιόν… παγώνει το χαμόγελο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, οι 10 κεραυνοί από την Κομισιόν είναι;:

  • Υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες στην οικονομία και αυξημένα τα δημοσιονομικά ρίσκα το 2019.
  • Ανάγκη ισοδύναμων μέτρων με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αν δοθούν αναδρομικά.
  • Περίεργη αύξηση των μονοπρόσωπων νοικοκυριών το 2018, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κοινωνικό μέρισμα (από 710 εκατ. ευρώ στα 782 εκατ. ευρώ). Η υπόθεση ερευνάται.
  • Προσοχή στο μισθολογικό κονδύλι του Δημοσίου. Παρατηρείται αύξηση πέραν των στόχων στους συμβασιούχους.
  • Προσοχή στο παράθυρο εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο που ανοίξατε με τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
  • Μειώστε το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος το 2020 για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
  • Δημιουργούνται κίνδυνοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, αν προχωρήσετε στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε Ταμεία και ΔΟΥ.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση τιμών, μείωση επενδύσεων και περιορισμό προσλήψεων από τις επιχειρήσεις
  • Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να εξομοιωθούν με τις εμπορικές το 2020.
  • Στο μικροσκόπιο δαπάνες 650 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν από το 2018 στο 2019 για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγιο με την υποψία για παράθυρο νέων προεκλογικών παροχών.

Από την άλλη πλευρά, πηγές του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζουν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό έχει γίνει γνωστό και στους θεσμούς. Όπως αναφέρουν, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις ενστάσεις που διατυπώνονται, οι παρατηρήσεις τους κάθε φορά που επίκειται μία ρύθμιση είναι πάντα αυτού του τύπου.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024