Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μώραλης: Στόχος να γίνει πιο φιλικός και λειτουργικός ο Πειραιάς για κατοίκους και επισκέπτες

Μώραλης: Στόχος να γίνει πιο φιλικός και λειτουργικός ο Πειραιάς για κατοίκους και επισκέπτες

Αναφερόμενος στο κοινωνικό έργο του δήμου ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι εκτός από τη βοήθεια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που μέσω προγράμματος σιτίζει 103 οικογένειες καθημερινά, σιτίζονται και άλλες 160 οικογένειες με τη βοήθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, όπως σημείωσε, «έχει βοηθήσει σημαντικά σε πολλούς τομείς στην Πειραϊκή κοινωνία και την πόλη με αναπλάσεις και σε θέματα νεολαίας»

«Τον Μάιο θα ζητήσουμε από τους Πειραιώτες να μας δώσουν τη δυνατότητα για μια δεύτερη θητεία, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε ήδη δρομολογήσει και να αξιοποιήσουμε σε έργα τα ευρωπαϊκά κονδύλια της Ο.Χ.Ε.», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κοntra Channel».

Ακολουθούν βασικά σημεία από τη συνέντευξη του κ. Μώραλη:

Για το έργο στον Δήμο Πειραιά

Ερωτηθείς για την κάθοδο του στις δημοτικές εκλογές του 2014 ο κ. Μώραλης τόνισε ότι δημιουργήθηκε ένας υπερκομματικός συνδυασμός, με ένα σοβαρό πρόγραμμα, λέγοντας πως έγινε μια αξιόπιστη προεκλογική εκστρατεία και ο Πειραϊκός λαός τους εμπιστεύτηκε.  «Αυτή ήταν η αρχή για τον Πειραιά – Νικητή και η δική μου ως υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά. Κατέχω μία τιμητική θέση σε μία σημαντική πόλη, εργάζομαι καθημερινά με συνέπεια, με σεβασμό στους δημότες και νομίζω ότι πετύχαμε αρκετά πράγματα για την πόλη τα τελευταία 4,5 χρόνια, ενώ δρομολογήσαμε και  έργα, παρά τις όποιες παραλείψεις και ολιγωρίες», υπογράμμισε ο κ. Δήμαρχος.

Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι έβαλαν τον πήχη ψηλά  ωστόσο επεσήμανε ότι  δεν φτάνει μία τετραετία ή μια πενταετία  στη χώρα για να υλοποιηθεί ένα μακρόπνοο σχέδιο σε μία πόλη όπως ο Πειραιάς, ειδικά σε αυτό το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.  «Τον Μάιο θα ζητήσουμε από τους Πειραιώτες να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε, ώστε να ολοκληρώσουμε στη δεύτερη θητεία όλα αυτά τα οποία υλοποιούνται και όσα έχουν δρομολογηθεί», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Μώραλης, η δραστηριότητα της Δημοτικής Αρχής θα εστιαστεί στις γειτονιές τους Πειραιά, οι οποίες έχουν ιδιαιτερότητες και ιδιαίτερες ανάγκες η κάθε μια.

Για το κοινωνικό έργο και τη στήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη στην πόλη

Ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι εκτός  από τη βοήθεια της  Ένωσης  Ελλήνων Εφοπλιστών που μέσω ενός προγράμματος σιτίζει 103 οικογένειες καθημερινά,  σιτίζονται και άλλες 160 οικογένειες με τη βοήθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, όπως σημείωσε, «και ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος με 14.000 σταυρούς το 2014, αλλά και ως ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη βαρύτητα και στο συνδυασμό μας, αλλά και στην πόλη, έχει βοηθήσει σημαντικά σε πολλούς τομείς στην Πειραϊκή κοινωνία και την πόλη με αναπλάσεις και σε θέματα νεολαίας. Είναι πραγματικά μία σημαντική στήριξη και για την πόλη αλλά και για το συνδυασμό μας» .

Για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση

Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι παρέλαβαν τα οικονομικά του Δήμου σε μια τραγική κατάσταση και στη χειρότερη οικονομικοκοινωνική περίοδο για τη χώρα. Όπως τόνισε διεκδίκησαν και εξασφάλισαν από την Περιφέρεια Αττικής μέσα από διαγωνιστική διαδικασία ευρωπαϊκούς πόρους μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, ύψους 80 εκατομμύριων ευρώ, οι οποίοι είναι  στη διάθεση του Δήμου Πειραιά  και αφορούν τέσσερις  τομείς: επιχειρηματικότητα, αναπλάσεις, φιλική πόλη και κοινωνία, λέγοντας πως ήδη δημοπρατούνται. «Την επόμενη τετραετία θα ξεκινήσει η εκτέλεση των έργων», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Για το ανταποδοτικό έσοδο από τον Ο.Λ.Π και το master plan

Ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι «Καταφέραμε να αποκομίσουμε τόσο ο Δήμος Πειραιά όσο και οι άλλοι Δήμοι  που έχουν αναφορά στο λιμάνι ένα ανταποδοτικό έσοδο  από τη λειτουργία του λιμανιού.  Ο Δήμος  Πειραιά εισπράττει περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το οποίο θα είναι αυξανόμενο, γιατί είναι επί του τζίρου του ΟΛΠ, τα οποία θα «ρίξουμε» στην πόλη για να αντισταθμίσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί το λιμάνι».  Επιπλέον μιλώντας για το master plan του ΟΛΠ, σημείωσε πως ήταν σωστή η απόφαση της Ε.Σ.Α.Λ. να μην εγκρίνει τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου mall στη χερσαία λιμενική ζώνη. Μάλιστα ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι δεν  μπορεί να κατηγορείται ο Δήμαρχος Πειραιά ειδικά από τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, την οποία οι ίδιοι υπέγραψαν και όλοι οι βουλευτές ψήφισαν. «Αυτό είναι παράλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις ιδιωτικές επενδύσεις στην πόλη

Αναφερόμενος στο ποιο είναι το σημαντικότερο στίγμα που θέλει να αφήσει στη νέα του θητεία, ο κ. Μώραλης, τόνισε ότι θέλει στόχος είναι να γίνει πιο φιλική και πιο λειτουργική η πόλη, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, δημιουργείται μια μικροοικονομία που συμβάλει στην ανάπτυξη της και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.  Ανέφερε ως παράδειγμα την πρώην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος και την επένδυση σε ακίνητα που έγινε από την εταιρεία που τα ανέλαβε, όπου και απασχολούνται  πλέον 1.450  άτομα.

Για την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων στον Πειραιά

Ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι είναι οξύμωρο να μειώνονται η δύναμη της Αστυνομίας και  της Τροχαίας τους καλοκαιρινούς μήνες στον Πειραιά, όταν το λιμάνι είναι σε πλήρη λειτουργία,  για να ενισχυθούν άλλες πόλεις. Αναφέρθηκε επίσης στη διαταγή της ΓΑΔΑ να σταλούν από τον Πειραιά 15 αστυνομικοί προκειμένου να ενισχύσουν δυνάμεις άλλων υπηρεσιών ασφαλείας. Υπενθύμισε επίσης τη λανθασμένη απόφαση του 2012 που κατήργησε τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία ξανασυστάθηκε.  Όμως όπως είπε, ο Δήμος έχει μόνο 18 Δημοτικούς Αστυνομικούς, από 128 που είχε το 2012.

Για το κυκλοφοριακό, το μετρό και την υπογειοποίηση των γραμμών ΗΣΑΠ

Ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι το μετρό μας λένε ότι θα είναι έτοιμο το  2021. Όσον αφορά το Τραμ  επεσήμανε ότι τα έργα επιβάρυναν το κέντρο της πόλης, επισημαίνοντας πως ήταν μια κακή επιλογή να περάσει από το κέντρο του Πειραιά, λέγοντας πως όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή είχε ήδη  εκτελεστεί το 15% του  έργου.

Επίσης ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι ο Πειραιάς δεν έχει πάρκινγκ  και ότι ο Δήμος δεν έχει  την οικονομική δυνατότητα να απαλλοτριώσει χώρους, ώστε να κάνει υπέργεια μεγάλα πάρκινγκ. Επίσης τόνισε ότι βασική διεκδίκηση στο πρόγραμμά του θα είναι η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Καραϊσκάκη μέχρι το λιμάνι, ώστε να πάρει «μια ανάσα» το κυκλοφοριακό. Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, τόνισε ότι οι δημότες πρέπει να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή  μέχρι να τελειώσουν τα έργα του Τραμ και του Μετρό, για την καθυστέρηση των οποίων δεν ευθύνεται ο Δήμος.

Για την αξιοποίηση του Πύργου και τη Δημοτική Αγορά

Όσον αφορά τη δημοτική αγορά, ο  Δήμαρχος Πειραιά, σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, δεν τιμά την πόλη και τους Πειραιώτες. Διαβεβαίωσε ότι με την αξιοποίηση του Πύργου θα αλλάξει η εικόνα της αγοράς. Για τον Πύργο ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή  εργάστηκε πολύ για να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αξιοποίησή του, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα είναι στον «αέρα» και διερωτήθηκε πως από το  1973 που χτίστηκε  δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι τώρα που μαζί με την  Ράλλειο αποτελούν τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου.

Για την απλή αναλογική και τις συνεργασίες

Ερωτηθείς για την απλή αναλογική σημείωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ακόμα έτοιμη για ευρείες  συναινέσεις  και συνεργασίες. «Είναι ένα πείραμα, το οποίο θα δούμε πώς θα λειτουργήσει, Ανησυχούμε κι εμείς πώς θα διοικηθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες» προσθέτοντας ο κ. Δήμαρχος ότι η πιθανότητα να μην μπορέσουν να διοικηθούν  Δήμοι  και  Περιφέρειες θα είναι καταστροφική για τη χώρα.

Για τις κομματικές υποψηφιότητες στον Πειραιά και τον υπερκομματικό συνδυασμό του «Πειραιά – Νικητή»

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι στον Πειραιά  είναι  πέντε υποψήφιοι, σημειώνοντας: «οι τέσσερις είναι οι κομματικές επιλογές. Εμείς έχουμε ένα υπερκομματικό συνδυασμό, με μεγάλη αναφορά στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και με μία αρκετά σημαντική αναφορά στον κεντρώο χώρο». Ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται δυστυχώς ακόμη  την ανάγκη των κομμάτων να δίνουν στήριξη σε κομματικά μέλη  και ότι εκείνος δεν είναι  αυτής της λογικής. «Ο  κ. Βλαχάκος έχει στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη ο δικός μας συνδυασμός έχει πάρα πολλά σημαντικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε.  Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι σέβεται τους υποψήφιους και ότι θα  μπει σε «υγιή» αντιπαράθεση μαζί τους.

Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι έχει ανακοινώσει ήδη υποψηφίους, νέους ανθρώπους και ανθρώπους με εμπειρία διευρύνοντας τον υπερκομματικό χαρακτήρα του Συνδυασμού «Πειραιάς – Νικητής», αποκλείοντας τα άκρα. «Πολλοί προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, από το Κέντρο, αλλά και από πιο αριστερά», σημείωσε ο κ. Μώραλης.  Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, είναι Δήμαρχος  της πόλης και δεν έχει τη δυνατότητα να αφήσει την καθημερινή του ασχολία και να ασχοληθεί με την καθαρά προεκλογική δουλειά.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024