Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Κίνδυνος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν στην κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι

Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενισχύοντας τον βαθμό αβεβαιότητας αναφορικά με την έγκριση ή μη της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 11 Μαρτίου από το Eurogroup.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνοντας σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης.

Η ΕΕ θα ασκήσει έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις υλοποίησης των μεταμνημονιακών προαπαιτουμένων, προειδοποιώντας για δυσμενείς επιπτώσεις σε ανταγωνιστικότητα και απασχόληση εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στον κατώτατο μισθό και σημαίνοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοσιονομικές προοπτικές αλλά και για τον κλάδο των τραπεζών.

Πίσω από το καμπανάκι για τα δημοσιονομικά βρίσκονται ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών, ενώ πίσω από τους κινδύνους για τον τραπεζικό κλάδο βρίσκεται το θέμα των κόκκινων δανείων.

Επίσης, κριτική αναμένεται να ασκηθεί για τις αποκρατικοποιήσεις, τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου αλλά και για τη «μονομερή» παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο Αιγαίο, μέτρο για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ήδη αναζητά «ισοδύναμα» συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ.

Ηπιότερες συστάσεις αναμένεται να απευθύνει η έκθεση για τις καθυστερήσεις στην επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, τις οποίες το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποδίδει στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ.

Η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα περιλαμβάνει και επαινετικές αναφορές, καθώς θα αποτιμά θετικά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα περί το 3,6% του ΑΕΠ φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs – SMPs), εξαρτάται, βάσει της συμφωνίας για το χρέος, από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) θα συζητήσουν την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και αναμένεται να επισημοποιήσουν την ολιγοήμερη προθεσμία που θα λάβει η κυβέρνηση, για να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα έως τις παραμονές του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Εάν η ελληνική πλευρά ανταποκριθεί, θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση του Euro Working Group (είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης), πιθανώς στις 8 Μαρτίου.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024