Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΔΗΜΑΡ : Διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων σε προγραμματική βάση

ΔΗΜΑΡ : Διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων σε προγραμματική βάση

Τις θέσεις της για την οικονομία, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις ευρωεκλογές και την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της κεντροαριστεράς καταγράφει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, από την οποία δεν λείπουν οι αιχμές προς το ΚΙΝΑΛ

Τις θέσεις της για την οικονομία, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις ευρωεκλογές και την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της κεντροαριστεράς καταγράφει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, από την οποία δεν λείπουν οι αιχμές προς το ΚΙΝΑΛ.

«Εν όψει των ευρωεκλογών, προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του Εθνολαϊκισμού και της Ακροδεξιάς. Η ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που αποτυπώθηκε ρητά και στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για ‘Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη’ που εγκρίθηκε στο πρόσφατο προεκλογικό συνέδριό του στη Μαδρίτη: ‘Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας και πολιτικής κατεύθυνσης, να αφήσει πίσω της τα νεοφιλελεύθερα και συντηρητικά μοντέλα του παρελθόντος και να εστιάσει σε ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους της, σε ένα υγιές περιβάλλον, κοινωνική ασφάλιση και ένα οικονομικό μοντέλο που να μπορεί να καλύψει τις ανισότητες και το κόστος ζωής. […] Οι νοσταλγοί του εθνικισμού δεν πωλούν παρά επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αξίες’» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και η ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι το σπίτι μας. Γι’ αυτό, η ΔΗΜΑΡ σταθερά υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Frans Timmermans για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» προσθέτει.

«Η ΔΗΜΑΡ υιοθετεί συνολικά και όχι κατά περίπτωση τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κάτι που έχει αποδείξει έμπρακτα με τη στάση της σε όλα τα κορυφαία ζητήματα πολιτικής, στην οικονομία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εξωτερική πολιτική. Δεν μπορείς να αποδέχεσαι αυτή την ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά να πράττεις τα αντίθετα σε εγχώριο» επισημαίνει με νόημα η ΔΗΜΑΡ.

«Νέα Αρχή» στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς

Στη ΔΗΜΑΡ, «με τις πολιτικές αποσκευές του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, επιλέγουμε να μείνουμε σταθεροί στο δρόμο της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Είμαστε υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων, όχι υπέρ της αφαίρεσης και διαίρεσής τους. Για αυτό, κινηθήκαμε άμεσα για τη συσπείρωση, σε πρώτη φάση, του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής αριστεράς που μόλις τα προηγούμενα χρόνια εξέφρασε ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας.»

» Το πρώτο βήμα έγινε ήδη και στόχος είναι το επόμενο διάστημα η κινητικότητα αυτή να σχηματοποιηθεί με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και να μεταφέρει στην ελληνική κοινωνία τις πολιτικές θέσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς».

Προγραμματικός διάλογος των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας

Για τον προγραμματικό διάλογο των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας επισημαίνει ότι «στην Ευρώπη ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απολύτως αναγκαίος και πρέπει να γίνεται σε προγραμματική βάση και όχι με ευκαιριακές συμπράξεις, οι οποίες όπου δοκιμάστηκαν απέτυχαν».

«Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε το διάλογο που έχει αρχίσει να διεξάγεται από κινήσεις και πολίτες του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς και της κεντροαριστεράς» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι θα συμμετάσχουν «στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στις 4 Μαρτίου η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, το Ελληνικό Γραφείο του Friedrich Ebert Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, όπου θα παρουσιαστεί η Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για την Ευημερία και την Ισότητα με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια Βιώσιμη Ευρώπη», παρουσία του Ούντο Μπούλμαν προέδρου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Για εμάς στη ΔΗΜΑΡ, ο διάλογος πρέπει γίνεται δημόσια με θέσεις και προτάσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, και το ίδιο πιστεύουμε ότι έπρεπε και πρέπει να πράξουν και όλες οι δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού και κεντροαριστερού χώρου» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναγκαία μία προοδευτική πολιτική σε όλα τα πεδία

Η ΔΗΜΑΡ «υποστήριξε από την πρώτη στιγμή προοδευτικές λύσεις σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς.»

» Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίσαμε την απλή αναλογική, τα νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Συμφωνία των Πρεσπών, την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, έστω κι αν αποτελούσε ένα μικρό και άτολμο βήμα για το διαχωρισμό των σχέσεων κράτους – εκκλησίας, καθώς και την ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.»

» Τα παραπάνω δεν αρκούν για μια πραγματικά προοδευτική πολιτική, της οποίας απαραίτητα στοιχεία είναι η αδιαμφισβήτητη και χωρίς ταλαντεύσεις ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η προάσπιση του κράτους δικαίου, των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών και η προαγωγή ενός στοιχειώδους πολιτικού πολιτισμού».

Αναφορά στις συμπεριφορές τύπου Πολάκη

Το πολιτικό σύστημα, τονίζει η ΔΗΜΑΡ, «πλήττεται εξακολουθητικά από συμπεριφορές διαφόρων στελεχών, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος).»

» Όμως το σίριαλ των τελευταίων ημερών με πρωταγωνιστή τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να είχε προκαλέσει την ξεκάθαρη και με σαφείς αποστάσεις τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν σχέση με την κεντροαριστερά, αναπαράγουν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και τελικά πλήττουν την εικόνα του πολιτικού συστήματος».

Σε κομβικό σημείο η ελληνική οικονομία

Καταθέτοντας τις απόψεις της για την οικονομία, η ΔΗΜΑΡ, αναφέρει ότι «βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο όπου απαιτείται μια πραγματική προοδευτική πολιτική για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».

Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα χρόνια υπονομεύει τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς οδηγεί σε αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας και σε περιορισμό των κοινωνικών παροχών, επισημαίνεται και προστίθεται:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων για τη μείωσή τους (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ), μείωση από 3,5 σε 2% που από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει η ΔΗΜΑΡ».

Όσον αφορά τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, «είμαστε υπέρ ενός ολοκληρωμένου και αναλυτικού σχεδίου με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, που θα διαχωρίζει τους δανειολήπτες σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και σε αυτούς που δεν μπορούν».

Επίσης, «να υπάρξει πρόβλεψη υπέρ των συνεπών δανειοληπτών. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητη η ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών για το πλαίσιο προστασίας που θα διαδεχθεί τον νόμο 3869/2010 για αυτό και την αντιμετωπίζουμε επί της αρχής θετικά, αναμένοντας το σχέδιο νόμου όπου θα αποτυπώνονται λεπτομερώς τα συμφωνηθέντα».

Πολιτικές πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ

Σε συνέχεια της τελευταίας απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, εντός Μαρτίου, «θα επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ως μια κίνηση συμβολισμού για την ειρήνη και τη φιλία».

Για την ενίσχυση «του πολιτικού μας στίγματος ενόψει των Ευρωεκλογών προγραμματίζουμε εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές, όπου θα παρουσιάσουμε τις βασικές προτάσεις μας στην ελληνική κοινωνία».

Ταυτόχρονα, «θα δραστηριοποιηθούμε και θα στηρίξουμε ενεργά εκείνα τα πρόσωπα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης του χώρου, που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην κοινωνία με προοδευτικές πολιτικές. Μέχρι τις 10 Μαρτίου θα έχουν ανακοινωθεί τα πρόσωπα και οι προοδευτικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις που στηρίζουμε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

Ενόψει μιας ιδιαίτερα απαιτητικής περιόδου με πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, η ΔΗΜΑΡ τίθεται σε πλήρη πολιτική και εκλογική ετοιμότητα και στο πλαίσιο αυτό ορίζεται υπεύθυνος οργανωτικού του κόμματος ο Θάνος Μαντίκος, υπεύθυνος αυτοδιοίκησης του κόμματος ο Χρήστος Σπίγγος και υπεύθυνος για τη Διακήρυξη των Ευρωεκλογών ο Γεράσιμος Γεωργάτος.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024