Το Brexit θα μπορούσε να αναβληθεί έως το 2021, σύμφωνα με σχέδια που διερευνώνται από τους ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο αυξανόμενης αντίδρασης για τους χειρισμούς των συνομιλιών από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αποκαλύπτει ο Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια μακρά παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου κερδίζει έδαφος στην ΕΕ, εάν στη Βουλή των Κοινοτήτων συνεχίσουν να απορρίπτουν τη συμφωνία της Μέι.

Η αντικατάσταση της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών με επιπλέον χρόνο θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αναπτύξουν τα σχέδιά τους για τη μελλοντική σχέση, με στόχο να καταστήσουν περιττό τον αμφισβητούμενο backstop.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση, οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να αποφύγουν μία σύντομη παράταση, που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να επανεξετάσει το θέμα το καλοκαίρι.

«Εάν οι ηγέτες βλέπουν κάποιο νόημα στην επέκταση, κάτι που δεν είναι βέβαιο δεδομένης της κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα το κάνουν για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά για πολύ ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή περίοδο για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Παίζει με το ρολόι η Μέι

Την ίδια στιγμή η Τερέζα Μέι προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μετακίνησε «μέχρι τις 12 Μαρτίου» την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit, ελπίζοντας ότι έτσι θα έχει περισσότερο χρόνο για να επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί το κείμενο στο οποίο κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, για να απορριφθεί εν τέλει από την συντριπτική πλειοψηφία των βρετανών βουλευτών.

Προκαλώντας δριμείες επικρίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ ότι η ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit στην Βουλή, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα, τελικά θα πραγματοποιηθεί «το αργότερον μέχρι τις 12 Μαρτίου», σε απόσταση αναπνοής από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προηγουμένως, είχε δώσει προθεσμία στον εαυτό της μέχρι την Τρίτη για να βρει μία λύση στο αδιέξοδο του Brexit.

Μετά την απόρριψη της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιανουάριο, η Τερέζα Μέι προσπαθεί, ματαίως, να επαναδιαπραγματευθεί με την ευρωπαϊκή Ενωση μία εκδοχή του κειμένου της συμφωνίας, που θα τροποποιούσε τις ρυθμίσεις του backstop και θα μπορούσε να συγκεντρώσει μία πλειοψηφία στην βρετανική βουλή.

Στην Αίγυπτο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης/Αραβικού Συνδέσμου, η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπενθύμισε «την ανάγκη της ΕΕ των 27 να λάβει διευκρινίσεις αν μία πρόταση…μπορεί να συγκεντρώσει μία πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν το θέμα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί αύριο με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και οι βρετανοί διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Την ίδια ημέρα, η Μέι θα κάνει δήλωση στην Βουλή των Κοινοτήτων, την παραμονή της συζήτησης στην βρετανική βουλή επί της ακολουθητέας διαδικασίας.

Ομολογία αποτυχίας

Όμως, μετακινώντας την ημερομηνία της ψηφοφορίας στην βρετανική βουλή μέχρι μόλις 17 ημέρες πριν από την 29η Μαρτίου, η Μέι προκάλεσε τα πυρά της αντιπολίτευσης και των φιλοευρωπαίων βουλευτών της πλειοψηφίας που φοβούνται ότι θα βρεθούν μπροστά σε έναν εκβιασμό χωρίς περιθώρια αντίδρασης. Αλλωστε, το σενάριο ότι η Μέι θα ωθήσει την κατάσταση έτσι ώστε να παγιδεύσει τους βουλευτές και να βρεθούν ενώπιον του διλήμματος: είτε έγκριση της συμφωνίας της, είτε έξοδος χωρίς συμφωνία.

Το Εργατικό Κόμμα θα συνεργασθεί με τους βουλευτές στο κοινοβούλιο για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Η Τερέζα Μέι θέτει την χώρα σε κίνδυνο εξαντλώντας ανεύθυνα τον χρόνο ώστε να αναγκάσει τους βουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα στην κακή δική της συμφωνία και μία καταστροφική έξοδο χωρίς συμφωνία», έγραψε ο Κόρμπιν στο Twitter.

«Το Εργατικό Κόμμα θα συνεργασθεί με τους βουλευτές της Βουλή των Κοινοτήτων για την αποφυγή ενός Brexit, την άρση του αδιεξόδου και την εξασφάλιση υποστήριξης προς το εναλλακτικό μας σχέδιο».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ιβέτ Κούπερ, η οποία έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο τροπολογία για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε ότι «η πρωθυπουργός δεν ενεργεί με υπευθυνότητα υπέρ του εθνικού συμφέροντος, αλλά οι βουλευτές όλων των πλευρών πρέπει να το πράξουν», καλώντας τους να ψηφίσουν την πρότασή της. «Οι σημερινές δηλώσεις της πρωθυπουργού καθιστούν ακόμη σημαντικότερη την ανάγκη η Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει την πρότασή μας για να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε λίγη κοινή λογική στην διαδικασία αυτή», είπε.

Για τον Κιρ Στάρμερ, υπεύθυνο για το Brexit στο Εργατικό Κόμμα, οι σημερινές δηλώσεις της πρωθυπουργού «είναι το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας και ομολογία αποτυχίας». Η Τερέζα Μέι «παίζει με τον χρόνο σε μία απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα στην συμφωνία της και σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία».

Στις τάξεις της συντηρητικής πλειοψηφίας, ο βουλευτής Σαμ Γκίμαχ δήλωσε «σοκαρισμένος» από αυτό το «ντεραπάρισμα».

Και η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω με τους τρεις υπουργούς που δήλωσαν χθες ότι τάσσονται υπέρ της αναβολής του Brexit, εάν δεν καταγραφεί καμία σημαντική πρόοδος αυτήν την εβδομάδα. οι τρεις προειδοποίησαν για τους κινδύνους μίας βρετανικής εξόδου χωρίς συμφωνία για την οικονομία και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τερέζα Μέι αρνείται να αποκλείσει το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία, διατηρώντας το ως διαπραγματευτικό όπλο/εκβιασμό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο