Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στροβίλια : Τι έχει συμβεί στην «Πράσινη Γραμμή» με τον «Αττίλα»

Στροβίλια : Τι έχει συμβεί στην «Πράσινη Γραμμή» με τον «Αττίλα»

Τα Στροβίλια είναι χωριό το οποίο βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων και εκτείνεται εντός της νεκρής ζώνης, δηλαδή σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εντονο είναι το παρασκήνιο σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Νεκρή Ζώνη στην Κύπρο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Σύμφωνα με το sigmalive που μίλησε με τον Συνταγματάρχη ε.α Άντη Λοΐζου, από το 2000 ο «Αττίλας» επεκτείνει την κατοχή, προσαρτώντας εδάφη εντός της Νεκρής Ζώνης.

«Το 2000, επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και Υπουργού Άμυνας Σωκράτη Χάσικου οι Τούρκοι έκαναν τις πρώτες τους κινήσεις στα Στροβίλια και προσάρτησαν ένα μικρό μέρος των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη νεκρή ζώνη. Έτσι, τροποποίησαν υπέρ τους τα όρια της νεκρής ζώνης», ανέφερε ο κ. Λοΐζου.

«Η Τουρκία κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να προχωρήσει στις παράνομες αυτές ενέργειες λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων και με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Λοΐζου.

Τι είναι Στροβίλια

Τα Στροβίλια είναι χωριό το οποίο βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων και εκτείνεται εντός της νεκρής ζώνης, δηλαδή σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι οικισμός της Δερύνειας στην επαρχία Αμμοχώστου. Μέρος του οικισμού βρίσκεται εντός της Βρετανική Βάσης Δεκέλειας ενώ, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το υπόλοιπο μέρος του οικισμού βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης.

Λόγω της κατοχής μεγάλου μέρους της Δερύνειας από τον τουρκικό στρατό, τα Στροβίλια είναι αποκομμένα από το μέρος της Δερύνειας που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το 2000 ο τουρκικός στρατός προέλασε καταλαμβάνοντας μέρος των Στροβιλιών που βρισκόταν εντός της νεκρής ζώνης. Το ίδιο έγινε και το 2003.

Την ίδια χρονιά ο τουρκικός στρατός επέτρεψε το άνοιγμα μερικών οδοφραγμάτων και τη διέλευση Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, καθώς και Τουρκοκυπρίων στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου.

Τα Στροβίλια έγιναν γνωστά λόγω του οδοφράγματος τους, μέσω του οποίου πολλοί Ελληνοκύπριοι μπορούν να κατευθυνθούν πολύ σύντομα στην πόλη της Αμμοχώστου και γενικά στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου

«Η πρώτη κατάληψη εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή έγινε το 2000. Από το 2000 τα Ηνωμένα Έθνη σε όλες τις εκθέσεις τους, καλούν την Τουρκία να αποκαταστήσει το έδαφος στα Στροβίλια», τόνισε ο κ. Λοίζου.

«Μετά το 2000 υπήρχαν κι άλλες πανομοιότυπες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στη Ζώδια και στον Πύργο όπως και σε άλλα σημεία εντός της Νεκρής Ζώνης, όπου οι Τούρκοι προχωρούσαν και καταλάμβαναν έδαφος με την μέθοδο της σαλαμοποίησης (κομματάκι – κομματάκι)», υπογράμμισε.

Η Νεκρή Ζώνη αποτελεί ξεκάθαρα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για να φέρουν εις πέρας την αποστολής τους και την αποκλειστική ευθύνη στην περιοχή φέρει η Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σημείωσε.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει ευθύνη και γι’ αυτό που συνέβη το 2000 και γι’  αυτό που συμβαίνει τώρα, τόνισε ο κ. Λοΐζου.

Ο κ. Λοΐζου καταλόγισε επίσης αδράνεια και στην κυβέρνηση για τις μέχρι στιγμής ενέργειες της.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024