Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ωκεανίς»: Τα τελευταία δεδομένα για την κακοκαιρία - Πού θα «χτυπήσει» ο χιονιάς

«Ωκεανίς»: Τα τελευταία δεδομένα για την κακοκαιρία – Πού θα «χτυπήσει» ο χιονιάς

Η κακοκαιρία με το όνομα «Ωκεανίς» πλησιάζει απειλητικά τη Ελλάδα και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα στροβιλίζεται πάνω από τη χώρα μας

Η κακοκαιρία με το όνομα «Ωκεανίς» πλησιάζει απειλητικά τη Ελλάδα και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα στροβιλίζεται πάνω από τη χώρα μας.

Από τις επόμενες ώρες, όλη η Ελλάδα θα βρίσκεται περικυκλωμένη από το ισχυρότατο βαρομετρικό χαμηλό που φέρνει μαζί του ισχυρές χιονοπτώσεις, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και τσουχτερό κρύο.

Η πτώση της θερμοκρασίας γίνεται ήδη αισθητή και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει ακόμα και 10-12 βαθμούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ θα προκαλέσει χιονοπτώσεις με χιονόστρωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο στην πόλη της Αθήνας και γενικά στην Δυτική Ελλάδα σύμφωνα πάντα με το meteo.

Το Σάββατο, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα πεδινά της Θεσσαλίας  και ημιορεινά της Στερεάς και Πελοποννήσου. Οι μετεωρολόγοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο χιονόπτωσης μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο, αναμένουν να δουν την πορεία της κακοκαιρίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα υψόμετρα χιονόπτωσης (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα δοθούν σε νεότερες ανακοινώσεις.

Το τριήμερο αναμένονται πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως 8-9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

«Διακρίνεται το μέτωπο που θα κινηθεί νοτιότερα και θα μας επηρεάσει από το Σάββατο. Τα σημερινά δεδομένα δίνουν λιγότερα φαινόμενα. Περισσότερα αργότερα», αναφέρει στο Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολλυδάς, σε σημερινές του αναρτήσεις.

«Περιοχές χιονοπτωσεων με τα ύψη χιονιού το βράδυ του Σαββάτου», σημειώνει και προσθέτει: «Τα ύψη 24ωρου υετού από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι Κυριακής».

Η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της Ωκεανίδας. Κατά συνέπεια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Επιπρόσθετα, το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί) καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Αρναούτογλου: Βροχές στην Αττική, χιόνια στη Θεσσαλονίκη, σφοδροί βοριάδες

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, από την πλευρά του επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook ΄οτι δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στην εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες

Το Σάββατο λοιπόν: από τα Γιάννενα μέχρι και τον Έβρο και από τη Θεσσαλονίκη (και στο κέντρο της πόλης) μέχρι τη Βοιωτία (πεδινά και παραθαλάσσια) Στην κεντρική και βόρεια Εύβοια (περιφερειακά της Χαλκίδας και βορειότερα), σε όλη τη Χαλκιδική αλλά και στη Λήμνο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη και σε όλα τα ορεινά της Πελοποννήσου αναμένονται κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που ίσως δυσκολέψουν όσους προγραμματίζουν ταξίδι με αυτοκίνητο στις παραπάνω περιοχές.

Μεγάλη Προσοχή κατά τη διάρκεια του Σαββάτου! γενικά και στους κατά τόπους σφοδρούς βοριάδες εκτός απο τη θάλασσα και στην ξηρά (με τις πορτοκαλί αποχρώσεις πάνω από 8 Μποφόρ)

Όσον αφορά στην Αττική δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό που έγραψα και τις προηγούμενες ημέρες κι έτσι και τα σημερινά στοιχεία θέλουν αλλαγή του καιρού μεν και στην Αττική με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές κατά διαστήματα στα πεδινά και παράκτια, τις χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι στα ορεινά, από το απόγευμα στα ημιορεινά και τις νυχτερινές ώρες τους Σαββάτου έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής κατά διαστήματα και στα βόρεια προάστια σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους. και πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή κυρίως κατά τη διάρκεια της Κυριακής( στους +10 βαθμούς το Σάββατο, στους +6 βαθμούς κατά μέσο όρο την Κυριακή στην Αθήνα)

Καλλιάνος: Πώς η Ωκεανίδα μας άφησε… χωρίς «εργαλεία»

Ο Γιάννης Καλλιάνος επεσήμανε, νωρίτερα, ότι οι διαφορές και αποκλίσεις ανάμεσα στους μετεωρολόγους – πολλές φορές ακόμα και στην ίδια τους την πρόβλεψη – οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα παγκοσμίως γνωστά προγνωστικά μοντέλα αδυνατούν να καθορίσουν τη θέση και την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού.

Όπως σημειώνει είναι από τις σπάνιες φορές στις οποίες οι μετεωρολόγοι καλούνται να ενημερώσουν τους πολίτες στα «τυφλά» ακόμα και «λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας».

Διαβάστε το κείμενο του Γιάννη Καλλιάνου για το πώς οι μετεωρολόγοι έμειναν χωρίς «εργαλεία»:

Στα 12 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με την πρόγνωση και την παρουσίαση του καιρού κάτι τέτοιο δεν μου έχει ξανασυμβεί. Ακόμη και τώρα, λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας, υπάρχουν τεράστιες διάφορες μεταξύ των κορυφαίων προγνωστικών μοντέλων.

Ακόμη και τα συνήθη εύστοχα, κορυφαία δηλαδή αλλά και παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα αποκλίνουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που αλλά δίνουν χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής και άλλα χιόνια μόνο στις ορεινότερες περιοχές του νόμου.

Προφανώς, εμείς οι Μετεωρολόγοι που είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού λόγω της συνεχούς και πολυετούς παρουσίας μας στα ΜΜΕ, είμαστε νυχθημερόν πάνω από τους υπολογιστές μας «κυνηγώντας» τη σωστή ανάλυση ώστε να είστε και εσείς έγκαιρα, σωστά και αναλυτικά ενημερωμένοι.

Καλώς ή κακώς, στη συγκεκριμένη μεταβολή του καιρού κάποιοι από εμάς θα δικαιωθούν, κάποιοι ακόμη και θα εκτεθούν. Πιστέψτε με όμως, κανείς δεν θα φταίει αν εκτεθεί και κάνεις δεν θα είναι τόσο δεινός προγνώστης εάν επαληθευτεί. Είναι τόσο δύσκολη η προσεχής κακοκαιρία που ουσιαστικά εμείς οι Μετεωρολόγοι μένουμε αβοήθητοι από τα προγνωστικά μοντέλα και πλέον πάμε σχεδόν στα τυφλά για να περιγράψουμε τον καιρό των επόμενων ημερών.

Η κατάσταση μοιάζει με αεροπλάνο που έχει χάσει όλα του τα όργανα, έξω επικρατεί συγκλονιστική κακοκαιρία, μηδενική ορατότητα και που καλείται ο πιλότος να προσγειώσει το αεροπλάνο με το μάτι, με μοναδικό σύμμαχο την εμπειρία του και χωρίς ασφαλώς να υπάρξει καμία ανατάραξη ώστε να αγχωθούν οι επιβάτες.

Όλα στα τυφλά λοιπόν διότι τα υπερεκτιμημένα, καλοπληρωμένα και παγκοσμίως γνωστά προγνωστικά μοντέλα αδυνατούν να καθορίσουν τη θέση και την κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού ώστε με τη σειρά μας να βοηθηθούμε, να αποκωδικοποιήσουμε όλες εκείνες τις μεταβλητές που χρειάζεται ώστε να αποδώσουμε σωστά την εξέλιξη του καιρού. Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας!

Οι πολίτες από την άλλη περιμένουν με αγωνία εμάς τους Μετεωρολόγους να τους πούμε τι θα γίνει, και εμείς παρουσιάζουμε διαφορετικές προγνώσεις. Πιστέψτε με, κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναζήσει, δεν ξέρω κιόλας αν το έχουν ξαναζήσει και άλλοι συνάδελφοι που είναι πολλές δεκαετίες Μετεωρολόγοι και μάλιστα καλοί στη δουλειά τους.

Έχουμε λοιπόν ο καθένας από εμάς δώσει την πρόγνωση του και αναμένουμε μια σχεδόν «τυφλή» σε εξέλιξη κακοκαιρία, όχι επειδή ευθυνόμαστε εμείς, αλλά επειδή πλέον χάσαμε τα «εργαλεία» μας ώστε να σας ενημερώσουμε σωστά, όπως σας έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Από τη μεριά μου σας ενημέρωσα αναλυτικά. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη, από τη Θήβα δηλαδή και βορειότερα (έως και την Αλεξανδρούπολη) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και τα πεδινά και ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα, πρόσκαιρα, να χιονίσει μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από τα βόρεια προάστια της Αττικής και πάνω.

Προσωπικά έχω θυμώσει τρομερά, πρώτα με τον εαυτό μου διότι ξέρετε ότι θέλω να είμαι όσο πιο αναλυτικός γίνεται όταν σας παρουσιάζω τον καιρό (παρόλα αυτά σας έδωσα πλήρη πρόγνωση) και δεύτερον λόγω της τρομακτικής αστοχίας της ίδιας της τεχνολογίας που λειτουργεί ασφαλώς ως σημαντικό εργαλείο μας.

Εν αναμονή λοιπόν μιας από τις πιο «τυφλές» κακοκαιρίες των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών.

Έκτακτο δελτίο για την επικείμενη κακοκαιρία «Ωκεανίς» εξέδωσε η ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, κακοκαιρία προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά της τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τους πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

1. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές

Α. Το Σάββατο θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και βαθμιαία στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο.

Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σταδιακά και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα.

Πάντως, τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Β. Την Κυριακή θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες και τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Γ. Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται από το απόγευμα του Σαββάτου, αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας.

2. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν το Σάββατο και στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση προβλέπεται σταδιακά την Κυριακή.

3. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως την Κυριακή στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα κατά τόπους στην Κρήτη.

4. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 βαθμών θα γίνει αισθητή από το Σάββατο και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες και τις πρωινές κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος την Κυριακή και τη Δευτέρα κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Οδηγίες για το πώς να προφυλαχθούν οι πολίτες από την κακοκαιρία «Ωκεανίς»

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες της κακοκαιρίας και να φροντίσουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κτλ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
  • Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα τους.
  • Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024