Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε την Τετάρτη στην απειλή του να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε νέα εμπορική συμφωνία, εντείνοντας την πίεση που ασκεί στην ΕΕ, για την οποία το ζήτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι νευραλγικό.

«Είναι κάτι που σκεφτόμαστε. Εάν δεν κλείσουμε συμφωνία, θα επιβάλλουμε (τους επιπρόσθετους) δασμούς», είπε στους δημοσιογράφους ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος παρέλαβε την Κυριακή έκθεση του υπουργείου Εμπορίου για το κατά πόσον οι εισαγωγές σε αυτόν τον τομέα αποτελούν απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει ως τώρα εμπιστευτικό.

Αντίστροφη μέτρηση

Η επίδοση του πορίσματος της έρευνας του υπουργείου στην αμερικανική προεδρία σήμανε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των 90 ημερών — ως τα τέλη του Μαΐου — που έχει πλέον στη διάθεσή του ο Τραμπ για να αποφασίσει αν θα επιβάλλει, ή όχι, τους πρόσθετους δασμούς, προοπτική που προκαλεί φόβο σε αυτή τη βιομηχανία στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία. Η προθεσμία αυτή δίνει γερό χαρτί στον Τραμπ.

«Προσπαθούμε να κλείσουμε συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι είναι σκληροί διαπραγματευτές», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η ΕΕ προειδοποίησε τη Δευτέρα πως θα προχωρήσει σε αντίποινα «τάχιστα» σε περίπτωση επιβολής επιπλέον αμερικανικών δασμών, μολονότι προσμένει «θετική» έκβαση της διαπραγμάτευσης, που υποτίθεται θα άρχιζε μετά την ανακωχή που συμφώνησαν τον περασμένο Ιούλιο ο Τραμπ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο Τραμπ μου έδωσε τον λόγο του ότι δεν θα υπάρξουν, προς το παρόν, (επιπλέον) δασμοί στα οχήματα. Θεωρώ την υπόσχεση αυτή αξιόπιστη», επισήμανε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στη Stuttgarter Zeitung.

Εχουν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις

Οι δύο ηγέτες είχαν δεσμευτεί να εργαστούν για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας αποκλειστικά για τα βιομηχανικά αγαθά.

Ομως δεν εκτυλίσσονται το τρέχον διάστημα επίσημες διαπραγματεύσεις για το εμπόριο ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ αναμένεται την Παρασκευή να αποφασίσουν στο Βουκουρέστι εάν θα εξουσιοδοτήσουν, ή όχι, την Κομισιόν να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τα βιομηχανικά αγαθά — ο όρος συμπεριλαμβάνει την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά όχι τη γεωργία, όπως θέλει η Ουάσιγκτον.

Ο Κουρτς όρισε έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον το να εξασφαλιστεί πως «ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ» δεν θα κλιμακωθεί.

Η Αυστρία, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί προμηθευτές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, θα υφίστατο βαρύ πλήγμα από τυχόν πρόσθετους δασμούς και ο Κουρτς υπογράμμισε πως επιθυμεί διακαώς να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση. «Ως μικρή χώρα, χρειαζόμαστε τη διεθνή συνεργασία», εξήγησε.

Ετοιμος ο κατάλογος αντιποίνων

Το τρέχον διάστημα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 2,5% στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην Ευρώπη και 25% στα SUV και στα ανοικτά ημιφορτηγά.

Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς 10% στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Πέρυσι, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε πως σκοπεύει να επιβάλλει δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά οχήματα για να υπερασπιστεί την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, σύμβολο των ΗΠΑ.

Το 2017, λίγο λιγότερα από τα μισά (8,3 εκατομμύρια) από τα 17 εκατομμύρια οχήματα που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ ήταν εισαγόμενα.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ετοιμάσει τον κατάλογο των εισαγόμενων αμερικανικών αγαθών, αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον, στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί, αν ο εμπορικός πόλεμος περάσει σε νέα φάση.

Κατά εκτιμήσεις της εταιρείας μελετών EY, αν επιβάλλονταν επιπρόσθετοι δασμοί 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την αμερικανική κυβέρνηση, αυτό θα στοίχιζε για παράδειγμα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Αν τα κόστη μετακυλιστούν στους καταναλωτές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η αυτοκινητοβιομηχανία θα δοκιμαστεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο