Η Βρετανία μπορεί να αποφύγει το «σκληρό» Brexit μόνο εφόσον καταλήξει εγκαίρως σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του «Backstop» της Ιρλανδίας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και τάχθηκε κατά του ενδεχομένου αναβολής της ημερομηνίας εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε.

«Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος σε αυτή την κατάσταση και, αν η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit αναβληθεί, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ε.Ε. θα οδηγηθούν σε παράλυση», τόνισε ο κ. Χαντ μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» στο Βερολίνο.

Με τον όρο του ιρλανδικού «Backstop» η Βρετανία μπορεί να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. Μέχρις ότου βρεθεί ένας τρόπος – ενδεχομένως μια μελλοντική εμπορική συμφωνία – να διασφαλιστεί ότι τα σύνορα της Ιρλανδίας με την Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Ενδεχόμενη διευθέτηση του ζητήματος θα εξασφάλιζε στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την πολυπόθητη κοινοβουλευτική στήριξη στην συμφωνία Brexit στην οποία κατέληξε με την Ε.Ε., κατοχυρώνοντας επιπλέον και την ισχύ της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μπέλφαστ, από το 1998, εκτίμησε ο επικεφαλής του Φόρειν Όφις.

«Αν καταφέρουμε αυτή την αλλαγή, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να περάσουμε την συμφωνία», τόνισε και εξέφρασε την έντονη επιφύλαξή του σε ό,τι αφορά το εάν και κατά πόσο μια αναβολή της ημερομηνίας Brexit θα ωφελούσε σε κάτι.

«Δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι το τελευταίο που θα ήθελαν οι άνθρωποι στην Βρετανία και στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι μια παράλυση με το Brexit να επικρέμεται σαν σκιά πάνω από την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαντ, για να συνεχίσει: «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να προχωρήσουν και να δείξουν ότι μπορούμε να έχουμε ένα Brexit το οποίο σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και ότι μπορούμε να παραμείνουμε οι καλύτεροι φίλοι των γειτόνων μας στην Ευρώπη».

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, ο κ. Χαντ ανέφερε ότι το Τείχος του Βερολίνου, η πτώση του οποίου έγινε πριν από 30 χρόνια, υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι «η ελευθερία δεν είναι δεδομένη», ενώ σημείωσε ότι τέτοιες ιστορικές στιγμές υπερβαίνουν τους ανθρώπους, τα έθνη, «ακόμη και το Brexit».

«Όποιες συνθήκες και οργανισμούς και αν εγκαταλείψουν οι χώρες μας, η φιλία μας βασίζεται σε κάτι απείρως πιο σημαντικό και πιο ανθεκτικό. Η Βρετανία και η Γερμανία αγαπούν τις ίδιες ελευθερίες, εκτιμούν τις ίδιες αξίες, σέβονται τους ίδιους θεμελιώδεις κανόνες και αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους. Είμαστε συνδεδεμένοι όχι απλώς με θεσμούς, αλλά με τα «πιστεύω» τα οποία ενέπνευσαν την δημιουργία αυτών των θεσμών: τη δημοκρατία, τις ανοιχτές αντιλήψεις, την ισότητα ενώπιον του νόμου ανεξαρτήτως φυλής, τάξης, φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης», κατέληξε ο Τζέρεμι Χαντ.

«Η ευρωπαϊκή δεξιά έχει καταλάβει το βρετανικό κοινοβούλιο»

Το κυβερνών βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα έχει καταληφθεί από δεξιούς βουλευτές που τάσσονται κατά της ΕΕ και θα εξαναγκάσουν μετριοπαθέστερους συναδέλφους τους να αποχωρήσουν, δήλωσε η βουλευτής Άννα Σούμπρι αφού αποχώρησε σήμερα από το κόμμα.

Η Σούμπρι, μαζί με τις συναδέλφους της Χέιντι Άλεν και Σάρα Γούλαστον, αποχώρησε από το Συντηρητικό Κόμμα για να ενταχθεί σε έναν ανεξάρτητο σχηματισμό πρώην Εργατικών βουλευτών στο κοινοβούλιο.

«Η αλήθεια είναι πως η μάχη τελείωσε και κέρδισε η άλλη πλευρά. Το δεξιό, σκληροπυρηνικό, αντιευρωπαϊκό απόσπασμα που έχει καταστρέψει κάθε ηγέτη τα τελευταία 40 χρόνια και τώρα διευθύνει το Συντηρητικό Κόμμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια», είπε η Σούμπρι στους δημοσιογράφους.

Η Σούμπρι δήλωσε πως στις περισσότερες τοπικές ενώσεις του Συντηρητικού Κόμματος έχουν διεισδύσει ακτιβιστές κατά της ΕΕ και πως ελπίζει ότι και άλλοι συντηρητικοί βουλευτές θα την ακολουθήσουν εγκαταλείποντας το κόμμα.

Εξάλλου η βουλευτής Σάρα Γούλαστον, που παραιτήθηκε επίσης σήμερα από το Συντηρητικό Κόμμα εξαιτίας των χειρισμών του για το Brexit, δήλωσε πως η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μπορούσε να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit, αν συμφωνούσε να πραγματοποιήσει άλλο ένα δημοψήφισμα για να διαπιστωθεί αν το κοινό το δέχεται.

«Αν θέλει να περάσει τη συμφωνία της, θα μπορούσε να την περάσει εξαρτώντας την επικύρωσή της από ένα δεύτερο δημοψήφισμα», δήλωσε η Σάρα Γούλαστον σε εκδήλωση μετά την αποχώρηση της ίδιας και των δύο συναδέλφων της από το Συντηρητικό Κόμμα.

«Ελπίζω πως η πρωθυπουργός θα δει ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσει η συμφωνία: να την εξαρτήσει από τη συγκατάθεση του βρετανικού λαού», πρόσθεσε.

Συνάντηση Μέι – Γιούνκερ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα έχει σήμερα λεπτομερείς συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της.

Η Μέι επιδιώκει να λάβει επιπλέον παραχωρήσεις από την ΕΕ επί της συμφωνίας της για το Brexit, με την ελπίδα να κερδίσει τη στήριξη του βαθιά διχασμένου βρετανικού Κοινοβουλίου.

«Μπορείτε να αναμένετε ότι η πρωθυπουργός θα έχει λεπτομερείς συνομιλίες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αργότερα σήμερα και νομίζω, ως συνέπεια αυτού, μπορείτε να αναμένετε ότι ο υπουργός για το Brexit και ο γενικός εισαγγελέας θα έχουν λεπτομερείς συζητήσεις με τον (Ευρωπαίο διαπραγματευτή) Μισέλ Μπαρνιέ» είπε ο εκπρόσωπος τύπου.

«Αυτό που πρέπει να επιτύχουμε είναι νομικά δεσμευτικές αλλαγές, που θα ικανοποιήσουν το κοινοβούλιο, ότι (δηλαδή) δεν θα εγκλωβιστούμε επ’ αόριστον στο backstop και μπορείτε να αναμένετε από εκείνους ότι επιθυμούν να έχουν αναλυτικές συζητήσεις σχετικά με αυτό».

Την ίδια ώρα, ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Βρετανός αξιωματούχος επισήμανε, εντούτοις, ότι η Σύνοδος αυτή δεν έχει θέμα το Brexit και δεν θα αποτελέσει το κατάλληλο μέρος όπου θα μπορούν να ληφθούν ευρωπαϊκές αποφάσεις.

«Δεν πρόκειται για μια σύνοδο για το Brexit και η πρωθυπουργός δεν επιδιώκει να τη μετατρέψει σε κάτι τέτοιο. Στις Συνόδους, η πρωθυπουργός έχει μια σειρά διμερών συναντήσεων και συνομιλιών και φυσικά θα συνεχίσει να συζητά με τους ομολόγους της το Brexit» σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Ωστόσο, δεν είναι μια Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο πλαίσιο αυτό δεν θα ληφθούν αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο