Κλίμα έντασης μεταξύ υπηρεσιών προκαλεί στην Κρήτη, η συζήτηση για την απόδοση ευθυνών, αναφορικά με τον τραγικό θάνατο που βρήκαν τέσσερις άνθρωποι, οι οποίοι επέβαιναν σε όχημα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, στον Γεροπόταμο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μκεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εκτός από την υπ’ αριθμόν 72604/07-04-2017 απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, με την οποία είχε χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Φαιστού με το ποσό των 260.000 ευρώ για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών- προκειμένου να αντικατασταθεί η υφισταμένη «ιρλανδική γέφυρα», η οποία εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενα αγροτεμάχια- το 2018 είχαν δοθεί επιπλέον 400.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης στον δήμο της περιοχής για τη συντήρηση των δρόμων του αναδασμού, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο συγκριμένος δρόμος.

«Δεν είναι ώρα να ζητούμε εμείς ευθύνες για το ποιος έχει την αρμοδιότητα. Αν υπάρχουν ευθύνες, ένας είναι αρμόδιος να τις αναζητήσει και δεν είναι ούτε τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι, πολύ, δε, περισσότερο εμείς. Αυτός που οφείλει να το κάνει είναι η δικαιοσύνη. Εγώ με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία και την ορθή της κρίση, δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Να τονίσω, όμως, ότι μπορεί να υπάρξει ένα και μόνο ερώτημα. Αν ο συγκεκριμένος δρόμος είναι δρόμος που διαχειρίζεται το ΤΟΕΒ ή ο δήμος. Σίγουρα, όμως, δεν τον διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Δεν είναι επαρχιακός δρόμος, είναι αμιγώς αγροτικός. Ακόμη και η χρηματοδότηση που έδωσε ο περιφερειάρχης δεν ήταν υποχρέωση της Περιφέρειας, αλλά του κράτους. Η Περιφέρεια έχει τα δικά της προβλήματα, ευθύνες και αρμοδιότητες, στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί πάντα. Δεν θέλω να αποδώσω ευθύνη σε κανέναν, πολύ, δε, περισσότερο σε συνεργάτες και φίλους επί χρόνια, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ και να ανεχθώ να με δείχνουν ως υπεύθυνο για τέσσερα θύματα. Όποιος συνεχίζει να το κάνει θα λογοδοτήσει εκεί που πρέπει να λογοδοτήσει» τόνισε ο κ. Κουκιαδάκης.

Την ίδια στιγμή σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Φαιστού σημειώνει: «Ο χαμός των τεσσάρων συνανθρώπων μας προκαλεί θλίψη και οδύνη, όχι μόνο στους οικείους τους, αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα στον δήμο μας, τον Δήμο Φαιστού, όπου συνέβη το δυστύχημα. Ο δήμος μας έχει πληγεί κι άλλες φορές από ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουμε αντιμετωπίσει καταστροφές σε οδικά δίκτυα, καλλιέργειες, σε ζωϊκό κεφάλαιο και σε κτίσματα, όμως ποτέ δεν είχαμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές. Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό κινητοποιήθηκαν αιρετοί και υπάλληλοι του Δήμου Φαιστού με μηχανήματα για να συνδράμουν -με όλες τις δυνάμεις μας- το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ, της αστυνομίας, των εθελοντών Σαμαρειτών και του Λιμενικού Σώματος, που συμμετείχαν στις προσπάθειες ανεύρεσης και διάσωσης των συνανθρώπων μας. Δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη των ερευνών. Ο πόνος είναι κοινός γιατί ζήσαμε από κοντά το δυστύχημα και συμπάσχουμε στο πένθος των οικείων τους, θεωρώντας συνάμα πως σε τέτοιες στιγμές τα λόγια είναι φτωχά».

«Όμως, πέρα από τα συναισθήματα και τον ανθρώπινο παράγοντα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα κύμα παραπληροφόρησης και μία προσπάθεια απόσεισης ευθυνών από όσους αυτές μπορούν να ζητηθούν, μαζί με μία αντίστοιχη προσπάθεια να καταλογιστούν ευθύνες στους μόνους που δεν φταίνε, στους αιρετούς και το προσωπικό του Δήμου Φαιστού. Ενός δήμου, που υποστελεχωμένος και μέσα από δύσκολες συγκυρίες, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο που οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να φέρουν σε πέρας, υποκαθιστώντας πολλές φορές το ίδιο το Κράτος. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όμως, που κινούν αυτές τις προσπάθειες δεν θα καταστούν ικανές να αποκρύψουν την αλήθεια. Οι διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει θα καταδείξουν την πραγματική κατάσταση και θα αποδώσουν ευθύνες στους πραγματικά υπεύθυνους και όχι στα εύκολα εξιλαστήρια θύματα. Δεσμευόμαστε πως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών -και αφού πρώτα ενημερώσουμε τις Αρχές- θα προχωρήσουμε σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση όλων των πολιτών για το δυσάρεστο αυτό συμβάν. Αυτοί οι θάνατοι ας είναι οι τελευταίοι για τέτοιον λόγο», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο