Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Ηπείρου, και όχι μόνο, έφθασαν στο Πληκάτι Ιωαννίνων, για να προσευχηθούν στην Παναγία τη Βρεφοκρατούσα, την Πληκαδίτισσα, να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.

Ο καθένας στην περιοχή έχει ένα δικό του βίωμα σε σχέση με τη θαυματουργή εικόνα. Την αποκαλούν «πηγή ζωής». Κάθε χρόνο, αν και εν μέσω του χειμώνα, με κρύο, βροχή ή χιόνια, πιστοί στην παράδοση και την Παναγία, οι κάτοικοι της περιοχής λιτανεύουν την άγια εικόνα στα μονοπάτια του Γράμμου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που περνούν από γενιά σε γενιά, το 1770, τη σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας, βοσκοί έβλεπαν τις νύχτες στο δάσος απέναντι από το χωριό ένα φως που έμοιαζε με καντήλι. Η περιέργεια τούς οδήγησε στην σπάνια εικονογραφημένη εικόνα της Παναγιάς.

Όσον αφορά την εύρεση της θαυματουργής εικόνας στις πλαγιές του Γράμμου, ο ιερείς αναφέρουν πως είναι πιθανόν να τη μετέφεραν καλόγεροι στο δάσος, όταν ληστές επί Τουρκοκρατίας λεηλατούσαν τα μοναστήρια.

Στην πλατεία του χωριού, στο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Αθανασίου, φιλοξενούνται τμήματα από το τέμπλο του παλαιού ναού της Παναγίας της Πληκαδίτισσας.

Το Πληκάτι, τόπος μαστόρων της πέτρας (οι ξακουστοί πληκαδίτες μαστόροι ταξίδευαν τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό), βρίσκεται στην ελληνοαλβανική μεθόριο, σε υψόμετρο 1.240.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο