Ο πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ «Οι ερωτευμένοι» (διαστάσεις 54 εκ.Χ73 εκ.) της περιόδου του Υπερ-ρεαλισμού, «δείχνει» ένα άνδρα και μια γυναίκα να φιλιούνται, ενώ τα πρόσωπά τους είναι (ολόκληρα) καλυμμένα από γκρίζα αραχνοΰφαντα μαντήλια.

 

 

Πρόκειται για ελαιογραφία του μεγάλου καλλιτέχνη, η οποία δημιουργήθηκε το 1928. Το St. Valentine’s Day γιορτάστηκε, μέσα σε ένα εκρηκτικό κόκκινο κλοιό. Αντί λοιπόν για κόκκινα τριαντάφυλλα καρδιάς, σοκολατάκια και τρυφερά αρκουδάκια, επέλεξα να ασχοληθούμε με τους μεγαλύτερους εικαστικούς του πλανήτη οι οποίοι μέσα από τα έργα τους αποθεώνουν τον έρωτα. Πέρα από τον εξαιρετικό Μαγκρίτ, τι ζωγράφισαν οι υπόλοιποι μεγάλοι εικαστικοί με «πρωταγωνιστή» πάντα τον Πικάσο, ο οποίος αν δεν ήταν τρελά ερωτευμένος, δεν μπορούσε να δημιουργήσει. Οι γυναίκες της ζωής του (όπως η εκκεντρική Γκαλά), αποτελούσαν άλλωστε πηγή έμπνευσής του. Ο Πάμπλο Πικάσο σχεδίασε ένα ερωτικό φιλί (τίτλος έργου “The Kiss”, εκτέθηκε το 1967 στην Tate του Λονδίνου). Ο ζωγράφος δεν σχεδίασε απλά ένα αισθησιακό  σμίξιμο των χειλιών, αλλά μια σαρκική αναμέτρηση.

 

Υπάρχουν και ακόμα πιο τολμηροί πίνακες του Πικάσο με «σκηνές» οι οποίες είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Άκρως τολμηρές. Οι φαντασιώσεις του δεν είχαν τέλος…

Ο Κουνς, ο  Νιούτον, ο Ροντέν….

Έργα τέχνης ερωτικά, με τις υπογραφές των μεγάλων ζωγράφων. Αριστουργήματα που άφησαν εποχή. Αισθησιακά αλλά και άκρως τολμηρά, σκανδάλισαν «συντηρητικούς» διαφόρων εποχών. Ακόμα και πιο σύγχρονων. Έγκον Σίλε, Πικάσο, Λωτρέκ, Κλιμτ, Τιτσιάνο, κ.α. Ο Σίλε με το έργο «Γυναίκα με μαύρες κάλτσες» (του 1913), η Ιαπωνέζα ερωτική καλλιτέχνης Κατσουσίκα Χοκουσάϊ (με το έργο «Το όνειρο της γυναίκας του ψαρά») και η Meret Oppenheim (μέσα από μια «απλή» γούνινη κούπα του 1936) δημιούργησαν τα πιο αισθησιακά έργα τέχνης.

 

Ο Τζεφ Κουνς, στο πολυσυζητημένο έργο με τις περιπτύξεις του με την Τσιτσιολίνα, ο Χέλμοντ Νιούτον  στην φωτογραφία με ερωτικές σκηνές στο γραφείο. Υπάρχουν βέβαια πάντα και τα κλασικά «Έρως και Ψυχή» του Αντόνιο Κανόβα (1787), το περίφημο «Φιλί» του Ροντέν, «Το φιλί» του Μιούνκ (1897), «Το φιλί» του Μαν Ρέι….