Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποκριτές υπουργοί και βουλευτές: Δεν θέλουν ιδιωτικά ΑΕΙ αλλά σπούδασαν και εργάστηκαν σε τέτοια

Υποκριτές υπουργοί και βουλευτές: Δεν θέλουν ιδιωτικά ΑΕΙ αλλά σπούδασαν και εργάστηκαν σε τέτοια

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο: 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ενας στους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πτυχίο, έχει κάνει σπουδές σε χώρες που επιτρέπουν μη κρατικά Πανεπιστήμια. Σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, 1 στους 2 Υπουργούς έχει κάνει σπουδές σε χώρες που επιτρέπουν μη κρατικά Πανεπιστήμια

Η συζήτηση που γίνεται για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει πλέον περάσει τη γραμμή του ευτελισμού. Αντί να υπάρχει σύμπνοια για βασικά θέματα που «καίνε» την ελληνική κοινωνία, τα κόμματα τσακώνονται στη Βουλή για τα επουσιώδη.

Μείζον θέμα το οποίο για ακόμη μια φορά πάει στις ελληνικές καλένδες είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16, δηλαδή η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με παράλληλη ενίσχυση και αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ.

Στη Βουλή η κόντρα για το άρθρο 16 ήταν σφοδρή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ξεκάθαρα: «Προτείνουμε και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία μιας ανεξάρτητης αρχής. Έχουμε μιλήσει τόσο γι αυτό το θέμα, και δεν βρήκατε κύριε Τσίπρα μια κουβέντα για να εξηγήσετε γιατί είναι προοδευτικό η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν βρήκατε μια κουβέντα να πείτε για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που βγαίνουν έξω για να σπουδάσουν, μια κουβέντα για τους ερευνητές και τους καθηγητές που εργάζονται σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν έχουμε ελεύθερη επιλογή στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο γιατί όχι και στο Πανεπιστήμιο; Ζητώ να ψηφίσετε την αναθεώρηση του άρθρου 16. Μην στερήσετε από την επόμενη Βουλή τη δυνατότητα. Έστω και με 151 βουλευτές».

Ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του επεσήμανε πως η παράταξη που εκπροσωπεί τασσόταν ανέκαθεν κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, και αν έφερε πως η συζήτηση επί του άρθρου 16 έχει εξαντληθεί, προσπαθώντας περισσότερο να προσπεράσει το θέμα. Μάλιστα τοποθετούμενος επί της πρότασης του κ. Μητσοτάκη για τα άρθρα 16 και 24 ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως αυτή έρχεται σε αντίθεση με το γράμμα του συνταγματικού νομοθέτη: «Το λέτε αυτό τη στιγμή που γνωρίζετε ότι οι διαφορές των κομμάτων σε κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές διαφορές. (…) Εγώ θα επιμείνω στο πνεύμα και το γράμμα του νομοθέτη. Το Σύνταγμα μοιράζει τις ευθύνες και στις δύο Βουλές. Είναι παράδοξο η μία Βουλή να λέει Α και η άλλη Β. Αυτή δεν είναι σοβαρή πρόταση αναθεωρητικής διαδικασίας».

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εν έτει 2019 και με χιλιάδες Ελληνόπουλα να σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια (μια από τις πρώτες επιλογές είναι και αυτό στη Λευκωσία), αρνείται να αλλάξει το άρθρο 16. Ομως, η υποκρισία των στελεχών του είναι τέτοια που ξεχνούν ότι και οι ίδιοι μεγάλωσαν και σπούδασαν στο περιβάλλον ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων.

Ας αφήσουμε το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί σφοδρή κριτική γιατί τα παιδιά του πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο, όταν ο ίδιος είναι αντίθετος, τουλάχιστον ιδεολογικά.

Το αστείο είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο βουλευτής της ΝΔ, Χρ. Δήμας. Οπως είπε:

«Άνθρωποι που σπούδασαν ή διδάσκουν ακόμα και σήμερα σε ξένα Πανεπιστήμια, στερούν το δικαίωμα σε Έλληνες να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν στη χώρα τους και παράλληλα στερούν από την εθνική μας οικονομία, εκατοντάδες εκατομμύρια που καταλήγουν έκτος συνόρων».

Ο βουλευτής Κορινθίας υπογράμμισε πως «41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ενας στους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πτυχίο, έχει κάνει σπουδές σε χώρες που επιτρέπουν μη κρατικά Πανεπιστήμια. Σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, 1 στους 2 Υπουργούς έχει κάνει σπουδές σε χώρες που επιτρέπουν μη κρατικά Πανεπιστήμια. Πέντε Υπουργοί της Κυβέρνησης τουλάχιστον, έχουν διδάξει σε μη κρατικά Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο».

«Όλοι αυτοί θα ψηφίσουν εναντίον της αναθεώρησης του Άρθρου 16;», αναρωτήθηκε ο κ. Δήμας. «Όταν απολαμβάνεις προσωπικά τα προνόμια των ιδιωτικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό και δεν τα επιτρέπεις στην χώρα σου, τότε είτε είσαι υποκριτής ή κάτι χειρότερο».

Η αλήθεια είναι ότι όντως πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στηρίξει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο… άλλων χωρών. Ο Νίκος Κοτζιάς π.χ. έχει διδάξει και στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου.

Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έχει σπουδάσει Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Lancaster. Επίσης έχει σπουδάσει στο Cambridge University ενώ είναι διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Βρετανικού Πανεπιστημίου Imperial College.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Νίκος Παππάς, έχει εργαστεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο Ινστιτούτο Fraser of Allander. Ο δε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος που έχει πει ότι θα κάνει το παν για να αποτρέψει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει δουλέψει σε πλείστα ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό. Ο Κ. Δουζίνας, καθηγητής φιλοσοφίας δικαίου έχει εργαστεί σε πανεπιστήμια και κολέγια του εξωτερικού. Σύμφωνα με το βιογραφικό του: Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Νομικού Τμήματος του London School of Economics. Είναι τακτικός καθηγητής της Νομικής και Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Middlesex και Lancaster και υπήρξε από το 1992 ιδρυτικό μέλος της Νομικής Σχολής του Κολλεγίου του Birkbeck. Υπήρξε Πρόεδρος της Σχολής από το 1996 έως το 2002 και επικεφαλής των προέδρων όλων των Νομικών Σχολών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου την περίοδο 1999-2000. Επίσης είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, των Παρισίων, της Θεσσαλονίκης και της Πράγας, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, της Νομικής Σχολής Καρντόζο, του Πανεπιστημίου Γκρίφφιθ και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Διευθυντής του ακαδημαϊκού περιοδικού «Law and Critique: International Journal of Critical Legal Thought».

Ο δε κ. Σταθάκης έχει σπουδάσει και διδάξει σε κορυφαία πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ ενώ έχει εργαστεί ως ερευνητής σε μεγάλα ευρωπαικά Ινστιτούτα και κέντρα

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024