Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πονοκέφαλος» η συμπλήρωση του Κτηματολογίου - Βήμα προς βήμα η διαδικασία

«Πονοκέφαλος» η συμπλήρωση του Κτηματολογίου – Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής δήλωσης,  δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς προέκυψαν προβλήματα με την εισαγωγή των κωδικών στο Taxisnet. Οσοι κατάφεραν να μπουν δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση, καθώς η σελίδα «έπεφτε» συνεχώς.

Με απορίες αλλά και προβλήματα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο η λειτουργία νέας εφαρμογής, σχετικά με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν δικαιούχοι που διαμένουν μακριά από την περιοχή όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους.

Η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται πλέον μέσω των κωδικών του TAXIS, ενώ ο εντοπισμός του ακινήτου είναι υποχρεωτικός καθώς διαφορετικά επέρχονται κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο.

Αυτό σημαίνει πως όσα ακίνητα δεν δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και αν δεν επέλθουν οι απαραίτητες διορθώσεις εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISnet, με τον εντοπισμό του ακινήτου να είναι υποχρεωτικός γατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο πολίτης μπαίνει στη σελίδα www.ktimatologio.gr και επιλέγει το εικονίδιο e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κάνοντας είσοδο στο σύστημα.

Αφού έχει βάλει τους κωδικούς του TAXISnet, του εμφανίζεται η αρχική σελίδα που έχει τις εξής επιλογές:

Α) για την υποβολή της νέας δήλωσης να πατήσει εδώ
Β) για τις εκκρεμείς δηλώσεις να πατήσει εδώ
Γ) για τις υποβληθείσες δηλώσεις να πατήσει εδώ
Δ) για να τροποποιήσετε τα στοιχεία του δικαιούχου να πατήσετε εδώ

Στην πρώτη φάση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ, στη συνέχεια να ελέγξει τα στοιχεία του και να επιλέξει τον τύπο ακινήτου.

Στη συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός ακινήτου ενώ δίνονται παράλληλα δυνατότητες στον πολίτη για να εντοπίσει επιτυχώς το ακίνητό του:

• Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, εφόσον υπάρχει
• Μέσω του αριθμού του αγροτεμαχίου διανομής / αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
• Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF)
• Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου
• Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολυγώνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχουν προκαταρκτικό διάγραμμα
• Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη

Αφού ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, πρέπει να επισυνάψει τα σχετικά έγγραφα:

• Έντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν. 2308/95) από τα γραφεία κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr
• Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μετεγγραφής
• Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου
• Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
• Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (πχ απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ)
• Για την περίπτωση χρησικτησίας χρειάζονται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια, αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κλπ, ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

Εναλλακτικά, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς:

• Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)
• Ληξιαρχική πράξη θανάτου
• Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)
• Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
• Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη)
• Εmail, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας)

Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται και η πληρωμή, στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώσει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο».

Με προβλήματα και η e-δήλωση

Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής δήλωσης,  δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς προέκυψαν προβλήματα με την εισαγωγή των κωδικών στο Taxisnet. Οσοι κατάφεραν να μπουν δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση, καθώς η σελίδα «έπεφτε» συνεχώς.

Όσοι έφτασαν μέχρι το 5ο και τελευταίο στάδιο της αίτησης, μπορούσαν να την αποθηκεύσουν όχι όμως και να πληρώσουν τη δήλωση. Παράλληλα, η είσοδος αποκλειστικά με τον κωδικό Taxis, ενέχει το πρόβλημα ότι αν μπει κάποιος τρίτος για να φτιάξει την αίτηση, έχει αυτομάτως πρόσβαση και στο φορολογικό προφίλ του αιτούντος.

Σημειώνεται πως σε αυτή τη νέα γενιά κινηματογράφησης θα καταγραφούν 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών σε 57 περιφερειακές κοινότητες, με τα 10,3 εκατ. να αφορούν αγροτικές και ορεινές περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτές τις περιοχές τα περισσότερα ακίνητα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά προφορικά, και δεν υπάρχουν συμβόλαια και τίτλοι κτήσης. Αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χαρτιά στα υποστελεχωμένα υποθηκοφυλακεία, να βρεθούν μάρτυρες για να βεβαιώσουν τυχόν χρησικτησία και στη συνέχεια να μεταβούν σε συμβολαιογραφεία ή στα ειρηνοδικεία για να βεβαιώσουν ενόρκως την περίπτωση χρησικτησίας.

Υποχρεωτική η προσκόμιση τοπογραφικού

Κατά την κατάθεση των στοιχείων οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλλουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας κτηματογράφησης, κατά την υποβολή της δήλωσης. Για κάθε ακίνητο δηλαδή, θα καταβάλει 35 ευρώ, ενώ αν για ένα ακίνητο υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι ο καθένας εξ αυτών καταβάλει αυτό το ποσό και κάνει ξεχωριστή αίτηση. Για βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες, το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Το κόστος εκτινάσσεται και από την υποχρέωση υποβολής τοπογραφικού. Το κόστος έκδοσης ενός τοπογραφικού ξεκινά από τα 200 – 300 ευρώ, ενώ για μεγάλες εκτάσεις αυξάνεται σημαντικά.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024