Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στεγαστικό επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται, πότε γίνονται αιτήσεις

Στεγαστικό επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται, πότε γίνονται αιτήσεις

Το ποσό του επιδόματος θα κινείται από τα 70 έως τα 210 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το επίδομα στέγασης, καθώς μέσα στο μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Το ποσό του επιδόματος θα κινείται από τα 70 έως τα 210 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Ουσιαστικά, θα δίδονται 70 ευρώ για το πρώτο μέλος και θα προστίθενται 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.

Για επίδομα ενοικίου δικαιούχοι είναι οικογένειες για το 2019 που βρίσκονται στο ενοίκιο.

Τα κριτήρια

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη και είναι παρόμοια με αυτή του ΚΕΑ και του Κοινωνικού Μερίσματος.

Εντός Φεβρουαρίου ανοίγει η πύλη για τις αιτήσεις

Το επίδοµα ενοικίου θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα που αναπτύσσεται γι’ αυτόν τον σκοπό από την Η∆ΙΚΑ. Η πλατφόρµα θα «πατά» πάνω στο επιτυχηµένο µοντέλο του κοινωνικού µερίσµατος και του ΚΕΑ.

Μέσω της πλατφόρµας θα διεξάγονται διασταυρώσεις για τα µισθωτήρια συµβόλαια µε χρήση στοιχείων του Taxisnet. Οι κλειδάριθµοι του Taxisnet αναµένεται να είναι βασικό «κλειδί» για την είσοδο στην πλατφόρµα για την αίτηση, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, όπως συµβαίνει και µε το ΚΕΑ.

Η πλατφόρµα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των δικαιούχων, σύμφωνα με το «Έθνος», αναµένεται να ανοίξει εντός του Φεβρουαρίου. Το επίδοµα θα καταβάλλεται κάθε µήνα.

Ειδικά για την πρώτη καταβολή του 2019, η πληρωµή θα είναι αναδροµική, από 1η Ιανουαρίου. Στην πρώτη δόση, δηλαδή, του 2019 θα καταβληθούν όλα τα µηνιαία επιδόµατα που αναλογούν από την 1η Ιανουαρίου.

Ποιοι εξαιρούνται

Όπως παγίως συµβαίνει στα προνοιακά προγράµµατα, δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών τα µέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισµένης δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος, εµπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αµοιβές πληρωµάτων σκαφών αναψυχής, δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

∆εν αποκλείεται, επίσης, από το πρόγραµµα να εξαιρεθούν νοικοκυριά που είναι ενταγµένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου, που µισθώνουν µέρος κατοικίας ή νοικιάζουν ως κατοικία, ακίνητο συγγενών πρώτου βαθµού, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Τα δικαιολογητικά

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει από τώρα να αρχίσουν να συλλέγουν τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης:

  • ενεργό και ανανεωμένο μισθωτήριο συμβόλαιο της κατοικίας που ενοικιάζουν
  • εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης
  • αποδεικτικό τραπεζικών καταθέσεων ή και στεγαστικού δανείου
  • σε περίπτωση ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας θα χρειαστεί η αποτίμηση της αντικειμενικής της αξίας
  • τραπεζικός λογαριασμός με IBAN που να συνδέεται με τον ΑΦΜ του δικαιούχου
    Για τις αιτήσεις στο επίδομα ενοικίου 2019 αναμένεται να ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024