Απάντηση στις επιθέσεις που δέχεται με αφορμή τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο κρατικά χρήματα που μοιράζει σε συλλόγους και ΜΚΟ έδωσε η υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Απαντώντας στον Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου υποστηρίζει ότι όλα έγιναν με διαφάνεια, ενώ αναφέρεται ονομαστικά σε ορισμένους φορείς που έλαβαν την επιδότηση, ξεχνώντας άλλους, όπως ο Συλλογος φίλων ΕΡΤ Σερρρών.

«O δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Kυρίζογλου δήλωσε με περισσή ειλικρίνεια ότι «δεν έχει σημασία με ποιες διαδικασίες»χρηματοδοτήθηκαν οι 43 προτάσεις του έργου «νεανικές δράσεις» του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης. Η δήλωση του κ. Κυρίζογλου τον κατατάσσει σε όσους υποστηρίζουν την επιτομή του παλαιοκομματισμού, τις επί δεκαετίες απευθείας χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους. Λογικό είναι να αντιδρά στις πρωτοβουλίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή της η κ. Νοτοπούλου.

Παράλληλα τόνισε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) επιλέχθηκαν διαδικασίες ανοιχτής και δημόσιας πρόσκλησης και αξιολόγησης, ενώ δε δίστασε να εξαπολύσει επίθεση στον κ. Κυρίζογλου, λέγοντας ότι «ενοχλείται από καθαρές δράσεις».

Την Πέμπτη, με αφορμή τα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, στο περιθώριο συνεδρίασης της ένωσης, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της υφυπουργού Εσωτερικών επισημαίνοντας:

«Εκατό μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, να είσαι υποψήφιος δήμαρχος σε μια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, και να κατέχεις αξίωμα υπουργικό, όπως η κυρία Νοτοπούλου, και να μοιράζεις -δεν έχει σημασία με ποιες διαδικασίες- τα χρήματα αυτά τα συγκεκριμένα, είναι μια ένδειξη φαύλου παλαιοκομματισμού που εμφανίζεται δυστυχώς ως μια πρακτική από νέο άνθρωπο».

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η «χρησιμοποίηση δημοσίου χρήματος» -σύμφωνα με την έκφραση του κ. Κυρίζογλου– αφορά φορείς όπως ο «Φάρος του Κόσμου», το σωματείο Αποκατάστασης και ειδικής αγωγής ΑμεΑ «ο ΣΩΤΗΡ», ο σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με διαταραχές όρασης και αναπηρίες «ΣΥΖΩΗ», ο σύλλογος συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ο σύλλογος Erasmus του ΑΠΘ, ο όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης, το Περπατώ Ροδόπης, κ.α. Θα χαιρόμασταν ακόμα παραπάνω αν και ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης είχε ακολουθήσει μια αντίστοιχη πολιτική ενίσχυσης ευπαθών ομάδων της νεολαίας αξιοποιώντας τα εργαλεία που του προσφέρει η κυβέρνηση (π.χ. Ρομά που ζουν στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης). Ο κ.Κυρίζογλου ενοχλείται από τη νέα γενιά που δραστηριοποιείται, τις καθαρές δράσεις, τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου. Εμείς πάλι, τους υποστηρίζουμε» πρόσθεσε η υφυπουργός Εσωτερικών.

Οι αντιδράσεις για τα «πεντοχίλιαρα»

Την άμεση παραίτηση της κυρίας Νοτοπούλου ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μέσω γραπτής δήλωσης υπογράμμισε πως από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της υφυπουργού έως και σήμερα έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και «όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί, αλλά φαίνεται πως οργανώνει την προεκλογική της καμπάνια μέσα από το Διοικητήριο απολαμβάνοντας όλες τις παροχές και τις ευκολίες που της προσδίδει η θέση αυτή, χωρίς βέβαια να μπαίνει στη βάσανο κατάθεσης προτάσεων και προγραμματικού λόγου για την πόλη».

Όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, «οι πρακτικές αυτές, εκτός του ότι υποτιμούν βάναυσα τον λαό της Θεσσαλονίκης, αντιστοιχούν στις χειρότερες παραδόσεις κομματισμού και κρατικοδίαιτου πολιτικού καθεστωτισμού και δεν ταιριάζουν σε πολιτικούς που ευαγγελίζονται το νέο και το διαφορετικό».

Με αφορμή το σχετικό θέμα, η αυτοδιοικητική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέδωσε κοινή δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρη Αβραμόπουλου και του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στην οποία επισημαίνεται: «μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα, για κονδύλια του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, που μοιράζονται από την Υπουργό και υποψήφια Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου σε υπαρκτούς ή και ανύπαρκτους πολιτιστικούς συλλόγους, και βέβαια σε ΜΚΟ, αναρωτιόμαστε τι άλλο θα δούμε μέχρι τις εκλογές».

Αναφορικά με τον ρόλο των ΜΚΟ, η ανακοίνωση τονίζει ότι «ο υπ. Δήμαρχος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα, ως βασική επιλογή για την διάλυση των κρατικών και δημοτικών δομών, ως πατέντα της ΕΕ για την διοχέτευση κονδυλίων και προγραμμάτων χρηματοδότησης». Επιπλέον αναφέρεται ότι «η κ. Νοτοπούλου έρχεται να μοιράσει προεκλογικά «δωράκια», την ίδια ώρα που συνολικά οι δομές της πόλης μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης, όπως η σχολική στέγη, δομές υγείας κ.α.».

«Από ό,τι φαίνεται, η κ. Νοτοπούλου είναι κάθετα σύμφωνη με τη λογική των επιλέξιμων έργων της ΕΕ, επίσης, έτοιμη από καιρό για ρουσφετολογική πολιτική» καταλήγει η κοινή δήλωση των κ.κ. Αβραμόπουλου και Ζαριανόπουλου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr