Νέα εστία φωτιάς στο ήδη φλεγόμενο πολιτικό σκηνικό άναψε ο βαυαρός πολιτικός Μάνφρεντ Βέμπερ με τη δήλωσή του για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με το Μαξίμου να κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με τις πλάτες του ακραίου κ. Βέμπερ.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης και μείωσης των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα ηνία της εξουσίας στη χώρα θα αναλάβει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γεγονός ότι ο Βέμπερ διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν, δίνει άλλες διαστάσεις στην -ούτως ή άλλως- άκομψη αυτή δήλωση, με τις αντιδράσεις, που υπήρξαν από την πρώτη στιγμή και όχι μόνο από την κυβέρνηση, να μιλούν για ανεπίτρεπτη προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας.

Παρά το έμμεσο πλην σαφές «άδειασμα» του Βέμπερ από την Κομισιόν και το Βερολίνο που έσπευσαν να τονίσουν ότι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι σαφής και ανεξάρτητη από το ποιος θα βρίσκεται στην εξουσία, ο «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ συνεχίζεται.

Μετά και την τοποθέτηση από την Κομισιόν το Μαξίμου κατηγορεί την ΝΔ ότι παίζει παιχνίδια, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση μάλλον με μια λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» καλεί την κυβέρνηση να πάψει να προκαλεί ζημιά στη χώρα και να απαντήσει εάν θέλει ή όχι να μειωθούν τα πλεονάσματα.

Βρυξέλλες: Η πορεία για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι σαφής

H πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι σαφής επεσήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν αναφορικά με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα έτη.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του κορυφαίου υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί τους εν λόγω στόχους με μια διαφορετική κυβέρνηση, είπε πως κατ’αρχήν η Επιτροπή «δε σχολιάζει σχόλια».

Ωστόσο, σημείωσε πως σε γενικές γραμμές, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα «υπάρχει μια σαφής πορεία, την οποία έχουμε εξηγήσει πολλές φορές».

Ανάλογο μήνυμα στάλθηκε και από το Βερολίνο. Ισχύουν οι συμφωνίες, που έχουν γίνει στους κόλπους του Eurogroup. Αυτό ήταν το σχόλιο σε ερώτηση του ΑΜΠΕ σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ για την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με ενδεχόμενη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις κομμάτων, σημείωσε ωστόσο ότι ισχύουν οι συμφωνίες του Eurogroup και επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης.

«Μιλώ εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για αυτό δεν θα σχολιάσω δηλώσεις κομμάτων. Για την κυβέρνηση μπορώ να πω: συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση με εμπιστοσύνη – αυτό πιστεύω καταδείχθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα – και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών» ανέφερε στο ΑΜΠΕ.

«Ισχύουν αυτές οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα με το Eurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτή πρεπει να συνεχιστεί». Και όλα αυτά «συνοδεύονται από τους θεσμούς, από το Eurogroup, στο πλαίσιο αυτού το οποίο ονομάζεται μεταπρογραμματική επιτήρηση. Σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα στη γερμανική θέση» συμπλήρωσε.

Κληθείς, δε, να απαντήσει αν επί της αρχής υπάρχει η δυνατότητα για χαμηλότερα πλεονάσματα, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «ισχύουν οι συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup».

Μαξίμου: Η ΝΔ ως κυβέρνηση υπέγραψε πλεονάσματα 4,5%…

«Η ΝΔ, που ως κυβέρνηση υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% εις το διηνεκές και παρά το όργιο λιτότητας που επέβαλε στον ελληνικό λαό, δεν κατάφερε να πιάσει ούτε 0,5%, σήμερα που η κυβέρνηση έχει βγάλει τη χώρα εκτός μνημονίων, παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με τις πλάτες του ακραίου Βαυαρού πολιτικού, κ. Βέμπερ», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου και σημειώνει: «Του ίδιου πολιτικού, δηλαδή, στον οποίο προσέφευγε ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να μεσολαβήσει για να μην ακυρώσει η κυβέρνηση την περικοπή στις συντάξεις».

Καυστικό και το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Πήγε ο Μάνφρεντ Βέμπερ να υποσχεθεί χαμηλότερα πλεονάσματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον «άδειασαν» η Κομισιόν κ η γερμανική κυβέρνηση. Πήγε να δικαιολογήσει το Όχι της ΝΔ στις Πρέσπες και αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία, σκέτο Μακεδονία. Μαυρογιαλούρος εκ Βαυαρίας!» γράφει σε σχόλιό του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ.

ΝΔ: Να σταματήσει η κυβέρνηση – κουρελού να λειτουργεί επί ζημία της χώρας

«Η κυβέρνηση πανικόβλητη μετά τις δηλώσεις Βέμπερ ότι η επόμενη Κομισιόν θα εξετάσει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των πλεονασμάτων, προσπάθησε μέσω του ΑΠΕ (!) να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο ότι η θηλιά που έχει περάσει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό θα παραμείνει στη θέση της», τονίζει η Πειραιώς σε ανακοίνωσή της.

Μάλιστα, προσθέτει: «Ρωτάμε, λοιπόν, την κυβέρνηση-κουρελού: Θέλει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αναπνεύσουν η οικονομία και οι Έλληνες; Ναι ή όχι; Μέχρι να μας απαντήσουν, ας πάψουν τουλάχιστον να λειτουργούν επί ζημία της χώρας».