Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκουρτόπουλος: «Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι με την Εθνική στην Κίνα»

Σκουρτόπουλος: «Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι με την Εθνική στην Κίνα»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν καλεσμένος σε σχολή δημοσιογραφίας και απάντησε για όλα τα θέματα που αφορούν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Λίγες ώρες αφού ο ίδιος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε πως θέλει να ενισχύσει την Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο «Greek Freak» θα είναι στη δωδεκάδα που θα διεκδικήσει το πρώτο μετάλλιο της «επίσημης αγαπημένης» από το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009.

Προσκεκλημένος ως ομιλητής στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ (ΚΑΡ), ο ομοσπονδιακός τεχνικός απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των σπουδαστών σχετικά με τον μεγάλο αστέρα του ελληνικού μπάσκετ στο ΝΒΑ, εν συνεχεία αναφέρθηκε στον αδελφό του Κώστα, αλλά και στη δυσκολία παρουσίας του Κουφού, στο μέλλον των Γιώργου Πρίντεζη και Γιάννη Μπουρούση στην εθνική ανδρών, καθώς και στο νέο «αίμα», όπως οι νατουραλιζέ Ντόρσεϊ και Ογκαστ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής, Θανάσης Σκουρτόπουλος κατά την επίσκεψή του στο ΚΑΡ:

Το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν το πρώτο που κλήθηκε να σχολιάσει ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος, στην ομιλία του προς τους σπουδαστές στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ (ΚΑΡ): «Ο Γιάννης είναι μια ιδιαιτερότητα πλέον, όπως έχω πει το τελευταίο διάστημα. Εμάς δεν μας προβληματίζει, γιατί είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του και ξέρουμε τι γίνεται. Είχαμε πει ότι τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να μας βοηθήσει για ένα παιχνίδι στα «παράθυρα». Κάτι τέτοιο δεν έγινε γιατί άλλαξαν οι υποχρεώσεις του στο ΝΒΑ. Δεν είχαμε, όμως, μεγάλο άγχος για να λέμε την αλήθεια. Ξέραμε ότι έχει γίνει το μεγάλο βήμα για τη πρόκριση και είπαμε ότι ο Γιάννης μπορεί και να μην έρθει. Αυτή την στιγμή θεωρούμε ότι ο Γιάννης θα είναι κανονικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Παγκόσμιο εκτός των άλλων θα συμμετέχει και η Αμερική με σούπερ ρόστερ, κάτι που είναι μεγάλο κίνητρο, πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι. Είναι κάτι το οποίο τραβάει τους χορηγούς και μαζεύει όλα τα σημαντικά πράγματα του μπάσκετ. Άρα, για έναν παίκτη, όπως ο Γιάννης που είναι All Star και αρχηγός στην ομάδα της Ανατολής, είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. Εμείς πιστεύουμε ότι ο Γιάννης θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει και να βοηθήσει την ομάδα και αυτή την στιγμή δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε».

Εν συνεχεία, ο Σκουρτόπουλος ανέλυσε πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Αυτή τη στιγμή το πλάνο είναι να αγωνιστεί όπως στο Μιλγουόκι. Στο «4» και στο «5» δηλαδή. Δεν θέλω να μιλάω για το ρόστερ, γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμη και το θεωρώ λίγο… γρουσουζιά. Πρώτα, θέλω όλα τα παιδιά να τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους με τον καλύτερο τρόπο, να είναι υγιείς και ας έχουμε το πρόβλημα εμείς μετά για το ποιους θα καλέσουμε. Ο Γιάννης είναι ένας…λίμπερο. Άρα εμείς πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να τον βοηθήσουμε και να έχουμε το καλύτερο σύνολο».

Για τον Κώστα Αντετοκούνμπο ο Σκουρτόπουλος είπε: «Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Κώστας έχει πάρει τον δρόμο του. Επίσης είμαστε χαρούμενοι γιατί οι Ντάλας Μάβερικς έχουν πάρει στα σοβαρά το πρότζεκτ του και έχουν πάρει απόφαση να τον χρησιμοποιούν στην θέση του σέντερ. Τα επόμενα χρόνια φτωχαίνει η κατάσταση σε αυτή την θέση. Άρα το να βγει ένα καινούργιο παιδί και κυρίως από πρόγραμμα όπως αυτό του Ντάλας είναι πολύ θετικό».

Για τον στόχο της Εθνικής στο Παγκόσμιο, ο Ομοσπονδιακός προπονητής θέλησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους: «Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να είμαστε στους «8». Η διοργάνωση φέτος είναι λίγο διαφορετική από την προηγούμενη στην Ισπανία το 2014, που είχα και εγώ την χαρά να συμμετέχω. Να μπούμε, λοιπόν, πρώτα στην οκτάδα και από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί αναλόγως με ποιον θα συναντήσουμε γιατί θέλει και λίγο τύχη. Μπορεί να έχεις κάνει μια εξαιρετική αήττητη πορεία και μετά να πέσεις με την Αμερική, οπότε είναι δύσκολο να προκριθείς. Δεν μπορείς να πεις ότι πας για μετάλλιο. Εμείς επειδή απέχουμε χρόνια από το βάθρο, καλό θα είναι να πάμε με έναν εφικτό στόχο που θα μεγαλώσει στην πορεία. Δεν πρέπει να λέμε μεγάλα λόγια έξι μήνες πριν, γιατί υπάρχει το θέμα της υγείας ή άλλα θέματα που προκύπτουν και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ποιο θα είναι το ρόστερ. Οπότε παλεύουμε για 8άδα και μετά όπου βγει».

Για τα πλάνα της Εθνικής με, αλλά και χωρίς, τον Αντετοκούνμπο, ο Σκουρτόπουλος τοποθετήθηκε ως εξής: «Ο Γιάννης είναι ένας παίκτης, που οι περισσότεροι έχουν εικόνα από αυτόν από τη παρουσία του στο ΝΒΑ. Το ΝΒΑ, όμως, είναι ένα πρωτάθλημα με πολλές ιδιαιτερότητες, το οποίο δεν ταιριάζει πολύ με τη φιλοσοφία της Ευρωλίγκας που είναι το κορυφαίο τουρνουά στην Ευρώπη και ακόμη περισσότερο με αυτό των εθνικών ομάδων. Αυτή την στιγμή βλέπουμε έναν παίκτη που πρωταγωνιστεί, αλλά σε διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Στην Ευρώπη, οι άμυνες αντιδρούν διαφορετικά, κλείνουν περισσότερο, τις «διαβάζουν» πιο σωστά και αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται και τόσο στην Αμερική. Τουλάχιστον στην κανονική περίοδο. Ο Γιάννης και αυτό που πιστεύω ότι τον κάνει διαφορετικό είναι ότι μπορεί να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα στο παρκέ. Στο αμυντικό κομμάτι, μπορεί να κλέψει, να πάρει ριμπάουντ, να κόψει και να αλλοιώσει σουτ, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς είναι πολύ… μακρύς. Στο επιθετικό κομμάτι τα τεράστια προσόντα του τον βοηθούν να παίξει και κοντά, αλλά και μακριά από το καλάθι. Φέτος, παίζει ως πεντάρι λόγω ευελιξίας και το αποδέχεται αυτό δείχνοντας ένα κομμάτι από το μεγαλείο του. Άρα, για εμάς είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας δώσει πολλά πράγματα».

Για τους αγωνιστικούς συσχετισμούς στην Εθνική με την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης δεν είναι ένας καινούριος παίκτης στην ομάδα. Έχει ξαναβρεθεί με τα παιδιά και γνωρίζονται παρά πολύ καλά έχοντας επίσης πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους. Σίγουρα σε κάποια παιχνίδια θα διαβάσουν τον Αντετοκούνμπο και θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις επιθετικά. Μπορεί το ποστάρισμα του Πρίντεζη να βοηθήσει για παράδειγμα. Εχουμε, επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα: ο τρόπος παιχνιδιού του Νικ Καλάθη ταιριάζει πάρα πολύ με αυτό του Γιάννη. Είμαστε μια πολύ αθλητική ομάδα».

Για το αν θα χρησιμοποιηθεί στο «5» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Ομοσπονδιακός τόνισε: «Ο Γιάννης φέτος παίζει σε αυτή την θέση και οι Μπακς κάνουν εξαιρετική χρονιά. Όλοι θυμούνται ότι με τοv Τζέισον Κιντ στο Μιλγουόκι λέγαμε για τον Γιάννη στην θέση του πόιντ γκαρντ. Εμείς αυτό δεν το δεχθήκαμε ποτέ και του το είχαμε πει. Ναι μπορεί να πάρει το ριμπάουντ, να κατεβάσει την μπάλα και να φύγει γρήγορα στην επίθεση, αλλά σε οργανωμένη επίθεση είναι διαφορετικά τα πράγματα. Στους Μπακς έχουν βοηθήσει τον Γιάννη με πολύ καλούς σουτέρ όπως είναι ο Μίντλετον. Εμείς εδώ δεν έχουμε έναν τέτοιο παίκτη, με σταθερό σουτ, γι΄ αυτό θα προσπαθούμε να το λύσουμε ομαδικά αυτό. Ο Σλούκας είναι ένας καλός σουτέρ. Ο Παπανικολάου με τον Παπαπέτρου έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ επίσης. Είναι τύχη για τα παιδιά του Παναθηναϊκού που έχει έρθει ο Ρικ Πιτίνο που όπως έχω μάθει δουλεύει πολύ και αυτό μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει».

Για το γεγονός ότι η Εθνική έχει να ανέβει σε βάθρο από το 2009: «Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια καινούρια προσπάθεια, απλά όταν βρίσκεσαι στην Εθνική πρέπει να παλεύεις για ό,τι καλύτερο. Είναι βαριά η φανέλα και μεγάλη η πίεση από τον κόσμο. Όλοι περιμένουν από την Εθνική να κάνει το καλύτερο δυνατό. Εμείς τώρα με βάση τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη FIBA και την Ευρωλίγκα έχουμε βάλει αρκετά νέα παιδιά, ενώ έχουμε και τα παιδιά που είναι έμπειρα. Εμείς πάμε να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σκέφτονται οι παίκτες μου ότι πρέπει να γίνει το ένα ή το άλλο».

Για τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είχε μόνο καλά λόγια να πει: «Ο Λαρεντζάκης έχει κάνει μια πολύ καλή παρουσία στους αγώνες με την Εθνική και διεκδικεί μια θέση για το Παγκόσμιο. Είναι κάτι που έχει κερδίσει με την αξία του καθώς και στην ΑΕΚ που έχει ηγετικό ρόλο τα τελευταία δύο χρόνια τα πάει εξαιρετικά».

Για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο Ομοσπονδιακός προπονητής επισήμανε: «Ο Ντόρσεϊ κινείται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι ότι είναι ένα παιδί νέο και ταλαντούχο με ικανότητες που βρέθηκε γρήγορα στο ΝΒΑ και προσπαθεί να σταθεί εκεί. Είναι ένας παίκτης που για την Εθνική έχει μέλλον δεκαετίας. Επίσης, όμως βρίσκεται στην κατάσταση των νατουραλιζέ παικτών. Εάν εμείς θεωρήσουμε ότι καλούμε όλα τα νατουραλιζέ παιδιά που διεκδικούν μια θέση, στο παιχνίδι μπαίνει και ο Όγκαστ. Εμείς, όμως δεν μπορούμε να τους πάρουμε και τους δύο. Αυτή είναι δύσκολη επιλογή γιατί το καλοκαίρι μπορεί να υπάρχουν δύο τραυματισμοί στους ψηλούς ή στους κοντούς. Τότε ο ένας κερδίζει αυτόματα τη θέση, χωρίς να σημαίνει ότι είναι καλύτερος κάποιος και τον πιστεύουμε περισσότερο. Είναι και οι δύο πολύ καλά παιδιά και ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας. Αγαπάνε και οι δύο την Ελλάδα. Ειδικά ο Όγκαστ είναι ενήμερος για ό, τι γίνεται στην Ελλάδα και ας έχει ζήσει μόνο έναν χρόνο εδώ. Ο Τάιλερ όχι και τόσο γιατί δεν έχει ζήσει καθόλου στην Ελλάδα και δεν έχει μεγάλη επαφή».

Για το μέλλον των Γιάννη Μπουρούση και Γιώργου Πρίντεζη στην Εθνική, ο Σκουρτόπουλος εξήγησε: «Ο Μπουρούσης πιστεύω πως θα συνεχίσει τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμη. Ο Πρίντεζης θα αποφασίσει μετά το Παγκόσμιο, είναι σε οριακό σημείο. Είναι δυο παιδιά με τεράστια προσφορά και μπορούν να αποφασίσουν το καλύτερο. Πιθανοί αντικαταστάτες δεν ξέρω ποιοι θα είναι γιατί δεν γνωρίζω πως θα είναι τα πράγματα. Υπάρχουν παιδιά, όπως ο Παπαγιάννης που περιμένουμε να εξελιχθεί. Να διευκρινίσουμε ότι οι ψηλοί έχουν πιο αργή εξέλιξη από τους πιο κοντούς παίκτες. Χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 χρόνια παραπάνω για να εξελιχθούν. Επίσης ένα παιδί που βοηθήθηκε πολύ από την Εθνική είναι ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος φέτος έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και υπολογίζουμε σε αυτόν τα επόμενα χρόνια».

Στο τέλος, ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, αναφέρθηκε στον Κώστα Κουφό, εξηγώντας πως η περίπτωσή του είναι ιδιαίτερη ως προς τις πιθανότητες παρουσίας στα γήπεδα της Κίνας, αφού μένει ελεύθερος από τους Σακραμέντο Κινγκς: «Ο Κουφός είναι μεγάλης αξίας παίκτης που η εθνική ομάδα χρειάζεται. Θα γίνει ένα ταξίδι στην Αμερική, στο οποίο θα έρθουμε σε επαφή με όλα τα παιδιά που είναι εκεί. Το κακό είναι ότι ο Κώστας μένει το καλοκαίρι free agent και έχει ως προτεραιότητα να βρει ομάδα. Είναι 31 χρόνων οπότε είναι πολύ σημαντικό το συμβόλαιο που θα υπογράψει».

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024