Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η βόμβα κατά Παππά και ο νέος... Μανόλο Πετσίτης

Η βόμβα κατά Παππά και ο νέος… Μανόλο Πετσίτης

Πολλαπλά εκτεθειμένος είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μετά την απόφαση - βόμβα του Ελεγκτικού Συνέδριου με την οποία ακυρώθηκε ο υποτιθέμενος ανοικτός διαγωνισμός του υπουργείου για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο, προϋπολογισμού ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πολλαπλά εκτεθειμένος είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μετά την απόφαση – βόμβα του Ελεγκτικού Συνέδριου με την οποία ακυρώθηκε ο υποτιθέμενος ανοικτός διαγωνισμός του υπουργείου για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο, προϋπολογισμού ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τον διαγωνισμό υπό τον τίτλο «Υλοποίηση κεντρικού συστήματος διακίνησης εγγράφων, δρομολόγησης και διαλειτουργικότητας με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές καθώς και μηχανισμό υποστήριξής του (Helpdesk)».

Το Ζ΄ κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον σύμβουλο Σταμάτιο Πουλή και εισηγητή τον πάρεδρο Παναγιώτη Σταθόπουλο, με την υπ΄ αριθμ. 22/2019 απόφασή του, έκρινε μη νόμιμη την ανάθεση του έργου στη μοναδική σύμπραξη που συμμετείχε στον διαγωνισμό – με την επωνυμία «ΟΤΕ Α.Ε.- ΒΥΤΕ Α.Β.Ε.Ε-UNISYSTEMS A.E.» -, ως εκ τούτου δε μπορεί να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσαν ότι δεν έγινε «βαθμολόγηση της τεχνικής προσφοράς της μοναδικής υποψήφιας αναδόχου, συνοδευόμενη από ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με συνέπεια να μην εξειδικεύεται προσηκόντως το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς και να μην προκύπτει σαφώς ότι καλύπτονται οι τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης χωρίς αποκλίσεις, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι δεν αναδεικνύονται τα συγκεκριμένα εκείνα στοιχεία του φακέλου του διαγωνιζομένου που αξιολογήθηκαν από την επιτροπή και οδήγησαν στην αποδοχή της τεχνικής προσφοράς».

Κατόπιν αυτών, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι μετά την ουσιώδη αυτή παράλειψη «κωλύεται η υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης».

Μείζον είναι δε ότι η 5μελής επιτροπή του διαγωνισμού, έπειτα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, έκρινε ομόφωνα ότι η επίμαχη ένωση εταιρειών κατέθεσε πλήρη δικαιολογητικά συμμετοχής και παράλληλα «εισηγήθηκε με πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ έναντι μιας κατά (ένα μέλος έδωσε λευκή ψήφο και θεωρήθηκε απόν), την αποδοχή της τεχνικής προσφοράς της ένωσης εταιρειών, χωρίς όμως να έχει προβεί προηγουμένως σε βαθμολόγηση αυτής σύμφωνα με τα κριτήρια και τη βαθμολογία που ορίζονται στη διακήρυξη και χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση της αποδοχής».

Η υπόθεση αυτή, όμως, μπορεί να περνά στα ψιλά αλλά είναι κόλαφος για τον υπουργό κ. Παππά αλλά και για τον εκλεκτό του στο υπουργείο, γενικό γραμματέα Στέλιο Ράλλη ο οποίος «έτρεξε» τον σχετικό διαγωνισμό. Οι κακές γλώσσες λένε ότι επειδή απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Παππά δεν έχει εκδιωχθεί ακόμη μετά το Βατερλώ με τον σχετικό διαγωνισμό. Διότι δεν είναι και λίγο να τον ακυρώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο διότι όλως τυχαίως εμφανίστηκε μόλις ένας ενδιαφερόμενος και οι διαδικασίες δεν ήταν και τόσο διαφανείς.

Ο Στέλιος Ράλλης, ξεκίνησε ως σύμβουλος του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσου, κι όταν ο υπουργός, Νίκος Παππάς εκδίωξε τον Γιάννη Ταφύλη από τη θέση του γενικού γραμματέα, τοποθέτησε τον «κολλητό» του Λευτέρη Κρέτσου.

Ομως, η αγορά των ψηφιακών βοά για τα έργα και τις ημέρες του κ. Ράλλη στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όχι μόνο για το παραπάνω έργο που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός αλλά και για άλλα.

Μάλιστα, ο δήθεν διαγωνισμός με έναν υποψήφιο για το θέμα της ψηφιακής υπογραφής στο Δημόσιο, έχει προκαλέσει και σοβαρές ενδοκυβερνητικές τριβές και ο Νίκος Παππάς συγκρούστηκε άγρια με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και τελικώς αναγκάστηκε να αλλάξει δύο διοικήσεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι παρ’ ολίγον να παραιτηθεί ακόμη και ο… σερβιτόρος του κυλικείου που πήγαινε τους καφέδες διότι έβλεπε… σημεία και τέρατα. Τελικά ήρθε και η χυλόπιτα από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να θάψει μια ακόμη «εμβληματική» μεταρρύθμιση του Νίκου Παππά.

Τώρα ακολουθεί άλλο μεγαλόπνοο έργο, της ψηφιακής γεωργίας, ξανά με έναν διαγωνιζόμενο και την ΟΜΕ ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταγγείλει ανοικτά τον υπουργό για στημένο παιχνίδι. Κι εκεί τα λεφτά είναι πολλά…

Όσο για τον Στέλιο Ράλλη, αγαπημένο παιδί του Ν. Παππά, πρέπει να είναι πρωταθλητής παραιτήσεων στελεχών από τη γραμματεία του, πρωταθλητής απορρόφησης κονδυλίων στο ΠΔΕ των δημοσιων επενδύσεων και πρωταθλητής μη απορρόφησης κονδυλίων στο ΕΣΠΑ.

Τα πρώτα εκταμιεύονται εύκολα και χωρίς διαδικασίες, τα δεύτερα, όμως, περνούν από την κρησάρα της ΕΕ.

Μήπως έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμη Μανόλο Πετσίτη αλλά… γενικό γραμματέα;

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Παρακολουθήστε live στις 18:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 3ο τελικό της Volley League ανδρών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024