Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάρυστος : Διαδρομές στο χώρο και στο χρόνο

Κάρυστος : Διαδρομές στο χώρο και στο χρόνο

Το Μπούρτζι, το Κοκκινόκαστρο και το Δρακόσπιτο της Όχης

Η Κάρυστος, η γραφική κωμόπολη που απλώνεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου, στο νότιο άκρο της Εύβοιας, αποτελεί έναν πολύ ενδιαφέροντα ταξιδιωτικό προορισμό.

Στην Κάρυστο, τόπο με μακρά ιστορική διαδρομή (πολιτικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο της Καρυστίας κατά την αρχαιότητα), μπορείτε να φθάσετε είτε οδικώς μέσω Χαλκίδας είτε ακτοπλοϊκώς από τη Ραφήνα (ακτοπλοϊκή σύνδεση Ραφήνα-Μαρμάρι και στη συνέχεια οδικώς).

Την Κάρυστο στολίζουν ωραίες πλατείες, φαρδείς δρόμοι (βάσει του πολεοδομικού σχεδιασμού της εποχής του Όθωνα), νεοκλασικά κτίρια, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, το Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα (εδώ στεγάζεται το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου) και το Μπούρτζι, βενετσιάνικη οχύρωση του 13ου αιώνα, κοντά στο λιμάνι.

Εκδρομικά και ταχύπλοα σκάφη, αλιευτικά και βάρκες δένουν στο λιμάνι της ευβοϊκής κωμόπολης με την ενδιαφέρουσα τοπική κουζίνα (χειροποίητα ζυμαρικά ή «κουρκουμπίνες», αμυγδαλωτά, γλυκά ταψιού και κουταλιού κ.ά.).

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της Καρύστου συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

  • Το Κοκκινόκαστρο (Castello Rosso), χτισμένο στις αρχές του 13ου αιώνα, κοντά στους Μύλους (μονοπάτι 15′), χωριό με πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά και παραδοσιακές ταβέρνες.
  • Το ρωμαϊκό λατομείο μαρμάρου («Κύλινδροι» ή «Κολόνες»), με εντυπωσιακούς μονολιθικούς κίονες, πάνω από τους Μύλους (μονοπάτι 45′). Τα λατομεία του τοπικού πρασινόλευκου μαρμάρου (Καρυστίας λίθου) γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη κατά τους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς Χρόνους (1ος αιώνας π.Χ.-2ος αιώνας μ.Χ.) και κατέστησαν την περιοχή της Καρυστίας γνωστή στο ρωμαϊκό κόσμο.
  • Το ορεινό συγκρότημα της Όχης, με έντονο ανάγλυφο, μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, τρεχούμενα νερά, σπάνια χλωρίδα και ορνιθοπανίδα, αρχαιολογικές θέσεις, πυκνό δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών.
  • Το ορειβατικό καταφύγιο της Όχης (σε υψόμετρο 1.030) και, σε μικρή απόσταση, ο Καστανόλογγος, περιοχή με υπεραιωνόβιες καστανιές.
  • Το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, κοντά στην ομώνυμη, ψηλότερη κορυφή της Όχης (υψόμετρο 1.399).
  • Το Δρακόσπιτο της Όχης, μεγαλιθική κατασκευή, σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (μονοπάτι 90′ από το ορειβατικό καταφύγιο της Όχης).

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024