Την πεποίθηση ότι «η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, που συγκροτήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα συνεχίσει να έχει και σήμερα ως πολύτιμη παρακαταθήκη και αφετηρία μιας νέας πορείας, τις αρχές και τις αξίες του» εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας το απόγευμα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, όπου γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ .

Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά «ο Ανδρέας ζει σήμερα, μέσα από τις πράξεις και την πολιτική μας. Ζει στις ιδέες μας. Στο όραμά μας για Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο φωτεινή».

«Ζει στο ενωτικό μας μήνυμα, για εθνική συνεννόηση, μια εθνική συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Ζει μέσα από την πατριωτική μας ταυτότητα που αντιστέκεται σε ανιστόρητες παραχωρήσεις στα εθνικά μας ζητήματα. Για ένα οικονομικό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας. Χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις από διεθνή συμφέροντα. Χωρίς διαρκή επιτήρηση. Χωρίς εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Για μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, όχι παραδομένη στην ασυδοσία της αγοράς» τόνισε η κ. Γεννηματά για να προσθέσει «συνεχίζουμε στον δρόμο του Ανδρέα για την πρόοδο, για την αλλαγή, με τη Δημοκρατική Παράταξη μεγάλη ξανά».

Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κ. Γεννηματά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι «ο Ανδρέας πάντα πίστευε στην ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία των λαών. Δεν είχε όμως ποτέ ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Πίστευε ότι μεθοδικά η Τουρκία, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο και θα προσπαθεί μελλοντικά, με κλιμάκωση πρωτοβουλιών και γεγονότων, να δημιουργήσει προβλήματα στη Θράκη. Γι’ αυτό ο Ανδρέας θεωρούσε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός οφείλουν πάντα να βρίσκονται σε αφύπνιση και ετοιμότητα» .

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που εξασφάλιζε τη δυνατότητα εξεύρεσης μια ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

«Έλεγε χαρακτηριστικά τον Οκτώβριο του 1993 ότι τα Σκόπια θέλουν το όνομα της Μακεδονίας γιατί στόχος τους είναι η δημιουργία ενός «μακεδονικού» κράτους που θα περιλαμβάνει και τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδα. «Δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν» έλεγε χαρακτηριστικά. Για τα Βαλκάνια ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επισημάνει τις δυσοίωνες εξελίξεις. Ορόσημο ήταν η απόφαση της Ε.Ε. το 1991-1992 για τον διαμελισμό και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την υιοθέτησε λαθεμένα χωρίς βέτο, χωρίς καμιά ασφαλιστική δικλίδα για τα συμφέροντά μας» επεσήμανε.

Σχετικά με την πολιτική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου η Φώφη Γεννηματά είπε ότι ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας μεγάλος Έλληνας που κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι αναμφισβήτητα μια απαράμιλλη ιστορική προσωπικότητα. Ένας ηγέτης από το μέλλον , όπως λέει ο Κώστας Λαλιώτης. Οι αρνητές και οι υβριστές του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έχουν καταφέρει να σβήσουν το άστρο του. Ο Ανδρέας ήταν ένα σπάνιο πολιτικό ον. Και με ένα σπάνιο χαρακτηριστικό. Ένας ελεύθερος άνθρωπος».

Μίλησε για τη διορατικότητά του και την πορεία της Ευρώπης, θυμίζοντας πως κατά την ψήφισή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τον Αύγουστο του 1992, ο Ανδρέας Παπανδρέου προειδοποίησε έγκαιρα για τα προβλήματα της ευρωζώνης που εμφανίστηκαν δεκαέξι χρόνια μετά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «η πολιτική του σκέψη, οι ιδέες του Ανδρέα ενέπνευσαν και ένωσαν έναν ολόκληρο λαό. Μια χώρα διχασμένη, μια κοινωνία χωρίς συνοχή. Μια Ελλάδα που δεν μπορούσε ακόμη να ξεπεράσει τα μετεμφυλιακά σύνδρομα, να επουλώσει τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα σε νικητές και ηττημένους. Το ΠΑΣΟΚ πράγματι ένωσε τους Έλληνες. Έκλεισε τις πληγές της εμφύλιας διαμάχης. Εμπέδωσε τη Δημοκρατία. Το μήνυμα για «Αλλαγή», ενέπνευσε, κινητοποίησε και τελικά έγινε πράξη κατακτώντας το 1981 την εξουσία».

Υποστήριξε ότι υπήρξε μεγάλος μεταρρυθμιστής στην Ελλάδα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα πετυχαίνοντας: «να ξαναδώσει στους Έλληνες την εθνική τους περηφάνια. Έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στο μήνυμα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Να ενώσει τη διχασμένη από τον εμφύλιο ελληνική κοινωνία, και να πετύχει την εθνική συμφιλίωση, να δώσει ευκαιρίες ζωής και αξιοπρέπειας στους μη προνομιούχους Έλληνες, στην Ελληνική περιφέρεια και τους αγρότες, να αποκαταστήσει τις τεράστιες αδικίες που βίωνε η μισή κοινωνία λόγω της ιδεολογίας της και του φρονήματός της από τη Δεξιά, να θεμελιώσει το κοινωνικό κράτος στη χώρα, να χτίσει το ΕΣΥ, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την αποκέντρωση, τη δημιουργία θεσμών για ένα λειτουργικό και σύγχρονο κράτος στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο