Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Μερική κρατικοποίηση εταιρειών για να μην… πέσουν στα ξένα χέρια

Γερμανία: Μερική κρατικοποίηση εταιρειών για να μην… πέσουν στα ξένα χέρια

Η στροφή προς μια πιο αμυντική βιομηχανική πολιτική είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών της Γερμανίας για τις ξένες – κυρίως κινεζικές – εταιρίες που αποκτούν γερμανική τεχνογνωσία και διαβρώνουν τη μεταποιητική βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής ευημερίας

Το γερμανικό κράτος θα μπορούσε να αποκτήσει ποσοστά σε εταιρίες προκειμένου να αποτρέψει εξαγορές από ξένους σε κάποιους βασικούς τεχνολογικούς κλάδους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, παρουσιάζοντας μια νέα βιομηχανική στρατηγική που – όπως υποστήριξε- είναι απαραίτητη για την εθνική ευημερία και τη συνοχή της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κοινώς μπορεί η Γερμανία να ζητά από την Ελλάδα επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους του τομείς, όταν όμως πρόκειται για το δικό της εθνικό συμφέρον τότε οι αντιλήψεις της για τις ξένες επενδύσεις αλλάζουν άρδην.

Η στροφή προς μια πιο αμυντική βιομηχανική πολιτική είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών της Γερμανίας για τις ξένες – κυρίως κινεζικές – εταιρίες που αποκτούν γερμανική τεχνογνωσία και διαβρώνουν τη μεταποιητική βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής ευημερίας.

Η επιβίωση εταιριών, όπως η Thyssenkrupp, η Siemens, η Deutsche Bank και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι προς το εθνικό συμφέρον, δήλωσε, προτείνοντας τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου για τη στήριξη βασικών βιομηχανιών.

Παρουσιάζοντας την έκθεσή του με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία 2030», ο Αλτμάιερ τόνισε ότι προτιμά το κράτος να μην παρεμβαίνει στην αγορά, αλλά αλλά σε αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως ένα άνισο παγκόσμιο «παιχνίδι», ίσως παρόλα ταύτα να χρειαστεί να το πράξει.

«Μπορεί να φθάσει έως την προσωρινή απόκτηση από το κράτος ποσοστού σε εταιρίες – όχι για να εθνικοποιηθούν και να τελούν υπό κρατική διαχείριση μακροπρόθεσμα αλλά για να αποτραπεί η πώληση και η αποχώρηση από τη χώρα βασικών τεχνολογιών», δήλωσε ο Αλτμάιερ σε συνέντευξη Τύπου.

Η στρατηγική ενθαρρύνει κινήσεις για την προώθηση των «εθνικών πρωταθλητών» και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εταιριών σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς.

Σημειώνεται ότι με το σχέδιο «Made in China 2025″, το Πεκίνο προωθεί την εγχώρια ανάπτυξη τεχνολογιών όπως τα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, αγοράζει παράλληλα τεχνολογία στο εξωτερικό μέσω της απόκτησης εταιριών όπως η γερμανική εταιρία ρομπότ Kuka.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι στόχος της στρατηγικής είναι να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η ευημερία που βιώνει η Γερμανία τα τελευταία 70 χρόνια.

«Πρόκειται για θεμελιώδες θέμα για τη γερμανική πολιτική, και δεν είναι απλά και μόνο οικονομικό ζήτημα, είναι μάλλον ένα θέμα που έχει μεγάλη σημασία για τη συνοχή της χώρας και τη νομιμότητα του δημοκρατικού συστήματος», δήλωσε.

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024