Αιγυπτιακό στρατοδικείο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει την επιβολή θανατικής ποινής σε οκτώ ισλαμιστές τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων δύο που κατηγορούνται ότι σχεδίασαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και έναν Σαουδάραβα πρώην πρίγκιπα διάδοχο, ανέφεραν δικαστικές πηγές και πηγές ασφαλείας.

Το στρατοδικείο θα διαβιβάσει την υπόθεση στον μεγάλο μουφτή, τον θρησκευτικό αξιωματούχο που έχει επιφορτιστεί να δίνει μια μη δεσμευτική γνώμη για τις θανατικές ποινές που αποφασίζει η δικαιοσύνη. Οι οκτώ κατηγορούμενοι είναι μέλη ομάδας περίπου 300 μελών του Ισλαμικού Κράτους και κατηγορούνται πως σχεδίαζαν τη δολοφονία του Σίσι επιτιθέμενοι σε αυτοκινητοπομπή που θα τον μετέφερε.

Δύο από τους οκτώ για τους οποίους το δικαστήριο προτείνει την θανατική ποινή, σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Σίσισε  ένα ξενοδοχείο στην Μέκκα, όπου εσφαλμένα πίστευαν ότι διέμεινε το 2014. Σχεδίαζαν να τοποθετήσουν μια βόμβα για να αποσπάσουν την προσοχή των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα θα εξαπέλυαν επίθεσή στον Αιγύπτιο πρόεδρο και στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ.

Οι οκτώ δικάστηκαν ερήμην. Από τους 292 υπόπτους, 151 τελούν υπό κράτηση. Το δικαστήριο όρισε για τις 6 Μαρτίου την ανακοίνωση των ποινών για όλους τους 292 κατηγορουμένους, μετά την απόφαση του μεγάλου μουφτή.

Όσοι τελούν υπό κράτηση θα μπορούν στη συνέχεια να εφεσιβάλουν τις ποινές τους, ενώ εκείνοι που δικάστηκαν ερήμην, θα ξαναδικαστούν αν παραδοθούν ή συλληφθούν. Από το 2013, αιγυπτιακά δικαστήρια έχουν εκδώσει εκατοντάδες θανατικές ποινές, αν και έχει εκτελεστεί μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών.

Γράψτε το σχόλιό σας