Εξαιρετικά βαρύ παραμένει το κλίμα σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης για την αναζήτηση υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιδρά αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε καιρό να βρει υποψήφιο, παρά το γεγονός ότι είχε καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια στο παρασκήνιο. Αν και η υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης με την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου «κλείδωσε» εδώ και αρκετές εβδομάδες, με την περιφέρεια υπήρξε οξύ πρόβλημα. Κατά διαστήματα κυκλοφόρησαν και συζητήθηκαν διάφορα ονόματα, ακόμα και «πασοκογενών», όπως π.χ. ο υφυπουργός Εξωτερικών, αλλά δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Εσχάτως ετέθη από κεντρικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι το όνομα του Χρήστου Γιαννούλη και η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 «κλείδωσε» μόλις την Παρασκευή στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρουν Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακό το πρωθυπουργικό επιτελείο και η Κουμουνδούρου έχουν διαμορφώσει ένα ευρύτερο πρόγραμμα εξορμήσεων κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε νομούς της Μακεδονίας, με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επισκέφθηκε την Κοζάνη, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης στις Σέρρες, όπου η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη.

Τα όσα εξελίσσονται στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε διάφορες περιοχές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατώντας να βρει ισχυρούς υποψηφίους με δυνατότητα ευρύτερης παρέμβασης, κατέληξε να στηρίζει πρόσωπα που έχουν τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ της ηγεσίας των δυο κομμάτων. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις της Δυτικής Ελλάδας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον περιφερειάρχη, Αποστόλη Κατσιφάρα, στην Κρήτη, τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και στο Νότιο Αιγαίο, τον Μανώλη Γλυνό, πρόσωπα που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και αποτελούν επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη.

Στους μεγάλους δήμους, Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ήταν αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε τη μάχη με δικούς του αμιγώς υποψηφίους, αλλά σε άλλους, όπου η Αριστερά παραδοσιακά είχε δυνάμεις (π.χ. Γιάννινα, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο) είχε δημιουργηθεί η προσδοκία της κοινής καθόδου.

Αυτό δεν κατέστη δυνατόν να γίνει π.χ. στην Πάτρα, παρά το γεγονός ότι είναι η πατρίδα του Ανδρέα Παπανδρέου, ένα εμβληματικό και ιστορικό πρόσωπο της Κεντροαριστεράς, την ιστορία του οποίου επιχειρεί να αξιοποιήσει για πολιτικά και εκλογικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πάτρα και στον Βόλο επελέγησαν υποψήφιοι από τα… σπλάγχνα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τις κομματικές οργανώσεις για ανοίγματα.

Στα Γιάννινα επικρατεί διχασμός στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με τους τρεις από τους τέσσερις βουλευτές να επιθυμούν τη συμπόρευση με τον Μωυσή Ελισάφ (πρόσωπο από την ευρύτερη ανανεωτική Αριστερά), ενώ επιμένει ο Λ. Νάτσης, νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Στο Ηράκλειο, όπου την Παρασκευή έγινε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Ενότητα των Προοδευτικών Δυνάμεων, με ομιλητές τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Σπύρο Δανέλλη και τον Γιάννη Ραγκούση, επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο