Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξωτερική πολιτική της... γκαζόζας: Κυβίστηση Τσίπρα για Βενεζουέλα μετά την οργή των Αμερικανών

Εξωτερική πολιτική της… γκαζόζας: Κυβίστηση Τσίπρα για Βενεζουέλα μετά την οργή των Αμερικανών

Η στάση της Αθήνας για τα γεγονότα στη Βενεζουέλα οδήγησαν σε νέα κωλοτούμπα την κυβέρνηση. Αφού υποστήριξε τον Μαδούρο, εξοργίζοντας ΗΠΑ και ΕΕ, τώρα υποστηρίζει τη διενέργεια εκλογών στην πολύπαθη χώρα.

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της Βενεζουέλας. Αφού εξόργισε τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την ΕΕ με τη στάση υπέρ του Νικολάς Μαδούρο, κόντρα στις κοινές αποφάσεις των συμμάχων της, η Αθήνα αναγκάστηκε να επανεξετάσει, δηλώνοντας τώρα ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στην πολύπαθη χώρα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, λίγο πριν από τη λήξη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου ότι: «Η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριζε την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, μετά την ανάληψη ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας που θα διασφαλίζει τις συνθήκες για την δημοκρατική και δίκαιη διεξαγωγή τους».

Παράλληλα, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν ότι η Αθήνα έφαγε «χαστούκι» από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση της, μέσω διπλωματικού διαβήματος και μηνυμάτων ότι οι ΗΠΑ «μετρούν τους φίλους τους», λέγοντας: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν και κατανοούν την λογική αυτή θέση της χώρας μας και ουδέποτε εξέφρασαν παράπονα, ούτε ασφαλώς προέβησαν σε σχετικό διάβημα».

Φυσικά, όλα αυτά είναι το απαύγασμα της εξωτερικής πολιτικής της… γκαζόζας. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι, όπως και στην περίπτωση του διπλωματικού επεισοδίου με τη Ρωσία, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δημιουργεί προστριβές χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Κι αν με τη Ρωσία ήταν μια διμερής εμπλοκή, η κόντρα με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ -την ανάπτυξη θερμών σχέσεων με τις οποίες διαφημίζει επί μήνες τώρα η κυβέρνηση- αλλά και με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει η χώρα, για τα… μάτια του Νικολάς Μαδούρο είναι πέραν κάθε φαντασίας.

Η επίσημη στάση δια στόματος Σκουρλέτη

Αξίζει να θυμηθεί κανείς πώς έχουν τα πράγματα. Προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνάντηση του Γραμματέα της Κ.Ε. Πάνου Σκουρλέτη και αντιπροσωπείας του κόμματος, με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντι Φερνάντεζ.

Όπως τονίστηκε σε γραπτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ , στη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Κατόπιν αυτής, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου».

Ο Πάνος Σκουρλέτης προσέθεσε πως «η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να εμφανίσουν τον Πρόεδρο της χώρας ως παράνομο. Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν σχέση με έναν ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Οι νεκροί των δύο τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές πρέπει να είναι και οι τελευταίοι».

Η ψηφοφορία στην Ευρωβουλή και οι αντιδράσεις

Ακόμη πιο ξεκάθαρα, πολιτική στήριξη παρέσχαν την περασμένη Πέμπτη στον Νικολάς Μαδούρο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης έλειπε σε ταξίδι για δουλειές…

Κι αυτό, την ώρα που στην πλειοψηφία τους οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, που κατήγγειλε ότι με τον τρόπο αυτό «δεν προασπίζουν τις αξίες της EE».

Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκε υπέρ του Μαδούρο, αλλά και η κυβέρνηση. Την περασμένη Τετάρτη πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζαν «ανεύθυνη στάση» την αναγνώριση Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου με αφορμή τη δημιουργία International Contact Group (Διεθνής Ομάδα Επαφής) για το διάλογο στη Βενεζουέλα. Στην αντίθετη περίπτωση προειδοποιούσαν με κίνδυνο εμφυλίων συγκρούσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαρροές αυτές γίνονταν την ώρα που τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ είχαν αποφασίσει (στις 26 Ιανουαρίου) ότι «εάν δεν υπάρξει προκήρυξη εκλογών με τις απαιτούμενες εγγυήσεις τις επόμενες μέρες, η ΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την αναγνώριση της ηγεσίας της χώρας, στη βάση του άρθρου 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας», που προβλέπει την προσωρινή ανάληψη της Προεδρίας από τον Πρόεδρο Εθνοσυνέλευσης με σκοπό να διεξαγάγει εκλογές, σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας Προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα προσβλητική για την Ελλάδα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του διερωτήθηκε, δε: «Τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;»

Οξεία κώφωση ακόμη και στην κραυγή αγωνίας από τη Βενεζουέλα

Και δεν είναι μόνο η ΝΔ που αντέδρασε στη στάση του πρωθυπουργού. Κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα, και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του, να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να δει τι πραγματικά συμβαίνει, απηύθυνε ο ίδιος ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

«Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς αμφιβολία, περιμένω η ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με τις φωνές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει την διαδικασία αποκατάστασης της Δημοκρατίας για να δοθεί τέλος στην πείνα και να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά» ήταν το μήνυμα του στην Αθήνα.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωνε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθάει πολύ τη Βενεζουέλα. «Με τη δήλωση που έκανε και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει σε εκείνους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά, ασκείται πίεση ώστε να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση».

Ο Γκουαϊδό σημείωνε επίσης: «Ο Μαδούρο δεν θέλει έναν διάλογο. Ο Μαδούρο θέλει να κερδίσει χρόνο. Εμείς πιστεύουμε σε οποιαδήποτε πραγματική πολιτική λύση για αυτή τη σύγκρουση. Όχι όμως κανέναν μηχανισμό που σκοπό έχει να κερδίσει χρόνο μια δικτατορία» διασαφηνίζει.

Ακόμη και έλληνες που ζουν στην Βενεζουέλα κάλεσαν τον πρωθυπουργό να δει τι πραγματικά συμβαίνει στην χώρα που έχει αιματοκυλίσει ο Μαδούρο, αλλά μάταια.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει άλλες προτεραιότητες και άλλα κριτήρια.

Το χαστούκι από τον Τραμπ

Έπρεπε να έρθει το μήνυμα από τις ΗΠΑ για να ξυπνήσει η Αθήνα: Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «μετρά ξανά τους φίλους της».

Πιο συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε σωρεία «παρατηρήσεων» προς την Αθήνα, για την «ερμαφρόδιτη» στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ουάσιγκτον έκανε και διάβημα, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει με τη στάση της τη λήψη μίας κοινής απόφασης, εναντίον του Μαδούρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί της ουσίας, οι Αμερικανοί ζήτησαν να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση και να υποστηρίξει το αίτημα της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης για την προκήρυξη νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα.

Η Αμερική απαίτησε ομόφωνη απόφαση από την ΕΕ και θεωρεί ότι η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες αποτελούν εμπόδιο. Οι Αμερικανοί ανέμεναν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σαν κόμμα διατηρεί στενές σχέσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, αλλά δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρούσε «υπεύθυνη στάση», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα, υπογράμμισαν την αμερικανική δυσαρέσκεια και σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τόνισαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ «μετρά τους φίλους του».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας παρατηρήθηκε και στο Κογκρέσο, όπου φιλικοί βουλευτές και γερουσιαστές εξήγησαν σε έλληνες διπλωμάτες και σε στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ότι δεν μπορεί η χώρα μας να ζητά τη βοήθεια και την υποστήριξή τους στα ελληνικά θέματα, και σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τοποθετείται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024