Επιταχύνει τις διαδικασίες για τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία σε έως 120 δόσεις η κυβέρνηση ώστε τον Μάρτιο να τεθεί σε ισχύ. Η τακτοποίηση θα γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία τριών βημάτων και θα προβλέπεται γενναίο «κούρεμα» της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων έως και 70%.

Επιταχύνει τις διαδικασίες για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις η κυβέρνηση ώστε τον Μάρτιο να τεθεί σε ισχύ.

Η τακτοποίηση θα γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία τριών βημάτων και θα προβλέπεται γενναίο «κούρεμα» της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων έως και 70%.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δημιουργηθεί από τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και θα είναι λειτουργική και απλή, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Εργασίας.

«Τον Μάρτιο θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή τη ρύθμιση, η οποία θα γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, με τρία απλά βήματα και το πάτημα ενός κουμπιού» επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι «θα προβλέπει γενναίο κούρεμα οφειλών, τόσο της αρχικής οφειλής όσο και των προσαυξήσεων, που θα ελαφρύνει σημαντικά τους ελεύθερους επαγγελματίες […] Η συνολική μείωση θα φτάνει το 70%, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις προσαυξήσεις».

«Οι ρυθμίσεις που προετοιμάζουμε είναι τέτοιες που πραγματικά βοηθούν τις επιχειρήσεις, ιδίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Απαλλάσσουν πάρα πολύ κόσμο από τον στραγγαλισμό που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια από τις μεγάλες οφειλές» επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος εξηγώντας:

«Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν, δυνητικά, 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες που έχουν συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια, όταν επιβάλλονταν υπέρογκες εισφορές και έμπαιναν τα λουκέτα».

Επιπλέον, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι «θα δοθεί η δυνατότητα να λάβουν σύνταξη 80.000 εγκλωβισμένοι που έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, αλλά, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν είναι στο όριο για συνταξιοδότηση».

«Ρυθμίζοντας τις οφειλές τους θα απαλλαγούν από τον βραχνά του χρέους και θα δρομολογήσουν το δικαίωμα για λήψη σύνταξης, ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει» συμπλήρωσε.

«Η ελάφρυνση είναι ένα πλεονέκτημα που θα έχει θετική επίδραση, ειδικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» κατέληξε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ποια χρέη θα εντάσσονται στη ρύθμιση

Σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, στη διαδικασία επανυπολογισμού θα μπορούν να ενταχθούν χρέη προς τα ταμεία που δημιουργήθηκαν από το 2002 έως το 2016, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα εισοδήματα μέσω της ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, τα οφειλόμενα ποσά θα υπολογιστούν με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος υπολογισμός των εισφορών για τον ΕΦΚΑ θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και στα 58 ευρώ για τους αγρότες.

Βέβαια, όπως σημείωσε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8», η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν σωρευτεί έως και τις 31/12/2017.

Ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ

Στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει το όριο των 50 ευρώ ως ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής, καθώς και ανώτατο πλαφόν δόσεων, οι 120.

Αυτό στην πράξη, όπως επισημαίνει το euro2day.gr, σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός δόσεων θα επιλέγεται από τον ίδιο τον οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις.

Κούρεμα οφειλής έως και 70%

Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις, που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής του, θα προβλέπει διπλό «κούρεμα» του χρέους, δηλαδή της αρχικής οφειλής αλλά και των προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας να φθάσει ακόμη και στο 70%.

Συγκεκριμένα, η μείωση της αρχικής οφειλής με τη νέα ρύθμιση υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 50% με 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής θα αγγίζει έως και το 85%.

Μετά το «κούρεμα» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων, στο νέο ποσό της οφειλής που θα προκύψει θα προσδιοριστεί ο αριθμός των δόσεων.

Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας, εκτός από το κούρεμα της βασικής οφειλής που θα επιτευχθεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων, σύμφωνα με τα πραγματικά εισοδήματα που είχε ο οφειλέτης τα συγκεκριμένα χρόνια, θα υπάρχει και κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%.

Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, πρώτα θα γίνει ο επανυπολογισμός της αρχικής οφειλής, στη συνέχεια θα επιβληθούν οι νέες προσαυξήσεις-πρόστιμα, και στη συνέχεια θα γίνει το κούρεμα έως 85%. Κατά συνέπεια, η πραγματική ωφέλεια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Θα δημιουργηθεί, έτσι, μία νέα οφειλή μαζί με τις κουρεμένες προσαυξήσεις, την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις.

«Πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους», σημείωσε η κα Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί γιατί έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή έχουν μεγάλες οφειλές προς τα ταμεία, μέσω αυτού του κουρέματος θα μπορούν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν τελικά το χρέος τους μέσω μιας παρακράτησης που θα γίνεται».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, η νέα ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών θα αφορά μόνο όσους έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ και όχι όσους ταυτόχρονα έχουν οφειλές προς την εφορία και τις τράπεζες, καθώς για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει η πρόσφατη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr