Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι συγκρίσεις βγάζουν μάτια

Οι συγκρίσεις βγάζουν μάτια

Ο Μαρτίνς δεν παρουσιάζει απλά μια ομάδα που παίζει κεφάτο ποδόσφαιρο: το πιο σημαντικό είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι συνεπής στο παιχνίδι του και έχει αγωνιστική ταυτότητα όποιοι κι αν είναι αυτοί που απαρτίζουν τη βασική ενδεκάδα του

Πέρα από τη βαθμολογία του πρωταθλήματος κάθε αγωνιστική γίνονται κάποιες συγκρίσεις μεταξύ των ομάδων από τις οποίες προκύπτουν ένα σωρό συμπεράσματα: το ευκολότερο από όλα είναι ότι αυτό τον καιρό ο Ολυμπιακός παίζει την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα.

Τέσσερα

Η ευκολία με την οποία η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς κέρδισε τη φορμαρισμένη ΑΕΛ ήταν χθες πραγματικά εντυπωσιακή. Το ματς είχε τελειώσει μόλις στο 15′ όταν ο Φορτούνης έκανε το 2-0, ο Ολυμπιακός πέτυχε τέσσερα γκολ κι έχασε άλλα τόσα κι όλα αυτά ενώ ο προπονητής του άλλαξε επτά ποδοσφαιριστές σε σχέση με το δύσκολο προηγούμενο ματς που είχε δώσει στην Τρίπολη. Ο Νάτχο, ο Τοροσίδης, ο Τσιμίκας, ο Μεριά, ο Μιράντα, ο Μασούρας και ο Γκερέρο, που ξεκίνησαν αντί του Καμαρά, του Ελαμπντελαουί, του Κούτρη, του Σισέ, του Βούκοβιτς και του Χριστοδουλόπουλου, δεν έμοιαζαν καθόλου μα καθόλου αναπληρωματικοί – ίσως γιατί τέτοιοι δεν είναι. Οι έξι έχουν αγωνιστεί σε περισσότερα από δέκα ματς μέσα στη σεζόν κι ο έβδομος, ο νεοφερμένος Μασούρας που χθες πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού, έχει προλάβει κι έχει ξεκινήσει βασικός σε τρία ματς αυτόν τον πρώτο μήνα που βρίσκεται στον Ολυμπιακό. Ο Μαρτίνς δεν παρουσιάζει απλά μια ομάδα που παίζει κεφάτο ποδόσφαιρο: το πιο σημαντικό είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι συνεπής στο παιχνίδι του και έχει αγωνιστική ταυτότητα όποιοι κι αν είναι αυτοί που απαρτίζουν τη βασική ενδεκάδα του. Χθες π.χ. έπαιξε έπειτα από πολύ καιρό ο νεαρός Θανάσης Ανδρούτσος. Στο διάστημα που αντικατέστησε τον Νάτχο πρόλαβε κι έδωσε στον Φορτούνη την ασίστ για το δικό του τρίτο γκολ, αυτό που διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

Διαφορά

Οι πολλές λύσεις είναι μια σημαντική διαφορά του Ολυμπιακού και από τον ΠΑΟΚ και από την ΑΕΚ, που χθες ιδροκόπησαν να κερδίσουν τον ΠΑΣ και τον Λεβαδειακό ως γηπεδούχοι. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ την Κυριακή θέλησε να δώσει ανάσες στον Βιεϊρίνια, στον Κάνιας, στον Σάκχοφ και στον Μπίσεσβαρ που αντικατέστησε στο 60′. Μολονότι στη θέση τους χρησιμοποιήθηκαν παίκτες με εμπειρίες (ο Λημνιός, ο Πέλκας και ο Γιαννούλης) αλλά και νεοαποκτηθέντες που θέλουν να δείξουν (ο Μίσιτς π.χ.), ο ΠΑΟΚ ήταν ασύνδετος σε όλες τις γραμμές, παρότι αντιμετώπισε μια ομάδα που αγωνίστηκε με οκτώ παίκτες που σπανίως βρίσκουν θέση στη βασική ενδεκάδα. Ο ΠΑΟΚ έφτασε στη νίκη σε ένα λάθος του τερματοφύλακα Βελλίδη, που στο 86′ έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του σε ένα γύρισμα του Μάτος, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν άλλο νεοφερμένο, τον Πολωνό Σφιντέρσκι, που μπήκε στο ματς στο 70′, να σκοράρει τρία λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του ενενηντάλεπτου. Οποιοι διαμαρτύρονται στον Λουτσέσκου γιατί δεν χρησιμοποιεί τα νέα αποκτήματα, χθες μάλλον κατάλαβαν το γιατί. Ο ΠΑΟΚ έχει μια ενδεκάδα και δυο-τρεις χρήσιμους αναπληρωματικούς. Αν οι αλλαγές του είναι πολλές, μπορεί να μπερδευτεί και με αντίπαλο έναν ΠΑΣ γεμάτο αναπληρωματικούς.

Τιμωρία

Πάντως η νίκη του πρέπει να βοήθησε και τον διαιτητή της αναμέτρησης κ. Φωτιάδη να γλιτώσει την τιμωρία. Μόνο δυο πέναλτι έδωσε στους γηπεδούχους – σημειωτέον και τα δυο ανύπαρκτα. Αν ο ΠΑΟΚ δεν κέρδιζε, όλο και κάποιος καλόβουλος παρατηρητής θα τον παρέπεμπε με την κατηγορία ότι δεν έδωσε άλλα τόσα…

Μαρίνος

Προβλήματα είχε και η ΑΕΚ στο ματς με τον Λεβαδειακό, παρά το γρήγορο γκολ με το οποίο ο Πόνσε άνοιξε το σκορ. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης χρησιμοποίησε τον Τσόσιτς αντί του Οικονόμου, τον Κρίστιτσιτς αντί του Μάνταλου και τον Λιβάγια αντί του Κλωναρίδη σε σχέση με το προηγούμενο ματς, αλλά η ΑΕΚ όσο περνούσε η ώρα έπαιζε ολοένα και χειρότερα. Η κακή εμφάνιση του Λιβάγια, η απουσία του Μάνταλου, η φανερή έλλειψη προσαρμογής του Κρίστιτσιτς και η κούραση στο β’ ημίχρονο του Μπακασέτα δεν στοίχισαν γιατί ο Λεβαδειακός έμοιαζε αδύνατο να κάνει κάτι επιθετικά. Αλλά με τέτοια απόδοση η ΑΕΚ δύσκολα θα δημιουργήσει προβλήματα στον ΠΑΟΚ την Κυριακή. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, που είναι έξυπνος άνθρωπος, είδε τις δυσκολίες των παικτών του στο δεύτερο ημίχρονο και ζήτησε από τον κόσμο μεγαλύτερη υποστήριξη. «Θέλω να πω ότι είναι καλό να στηρίζεις έναν παίκτη από τη στιγμή που μπαίνει στο γήπεδο και είναι ποδοσφαιριστής της ομάδας. Αλλες φορές σκοράρει και άλλες δεν παίζει καλά. Πρέπει όλοι να τους βοηθάμε τους παίκτες. Η γκρίνια που άκουσα ήταν κάτι που δεν μου άρεσε» είπε.

Σωτηρία

Στο μεταξύ, αν σωθεί και φέτος ο Πανιώνιος πρέπει στη Νέα Σμύρνη να καθίσουν όλοι μαζί και να γράψουν ένα βιβλίο που να λέγεται «Η σωτηρία, οδηγίες για το πώς να τα καταφέρεις». Είναι αλήθεια ότι τα βιβλία, και ειδικά τα αθλητικά, δεν πουλάνε πολύ στην Ελλάδα. Ομως πρέπει να το γράψουν. Γιατί είναι κρίμα τόση γνώση να πάει χαμένη…

Κουρασμένη

Ο Πανιώνιος κερδίζοντας τον Αστέρα Τρίπολης έκανε τη νίκη της αγωνιστικής. Εφτασε τους 22 βαθμούς και αφήνει πίσω του επτά ομάδες. Ομως σημασία έχει πώς το πέτυχε και όχι απλά το τι πέτυχε. Ο Πανιώνιος έφτασε στο παιχνίδι με τον Αστέρα (ματς-κλειδί για την παραμονή του…) κουβαλώντας δυο ήττες από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ κι ακριβώς πριν πάει στο Γεώργιος Καραϊσκάκης να παίξει με τον Ολυμπιακό. Ο τρόπος που έχασε από την ΑΕΚ θα μπορούσε να προκαλέσει ταραχή σε κάθε ομάδα: ο Πανιώνιος πλήρωσε ένα λάθος του διαιτητή από αυτά που μοιάζουν ανεξήγητα. Η ομάδα του Ακη Μάντζιου έμοιαζε κουρασμένη καθώς δεν έχει κάνει μεταγραφές τον Ιανουάριο κι αντίθετα έχασε και μερικούς πολύτιμους παίκτες: τον Μασούρα, τον Σπιριντόνοβιτς, τον Κεϊτά που τραυματίστηκε. Τις προηγούμενες μέρες πέρασε μια διοικητική αναταραχή με παραιτήσεις και εσωτερικές γκρίνιες, ενώ δεν μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα, γεγονός που πυροδότησε τις φήμες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για τεράστια χρέη, υπερβολικά ανοίγματα κτλ. Μια άλλη ομάδα θα είχε καταρρεύσει: ο Πανιώνιος ξαναστήθηκε στα πόδια του και κέρδισε – το έκανε με το μοναδικό σουτ που επιχείρησε στην αντίπαλη εστία. Το γκολ του Ντουρμισάι είναι όμορφο και πολύτιμο. Και το πέτυχε στο 36′, στο πρώτο σουτ που έκανε ο Πανιώνιος προς την αντίπαλη εστία.

Βάλσαμο

Η νίκη ήταν για τους Νεοσμυρνιώτες αληθινό βάλσαμο. Τόσο, που δικαιολογεί και την υπερβολική δήλωση του προέδρου της ομάδας Χρήστου Δάρα που αποκάλεσε τον προπονητή της ομάδας Ακη Μάτζιο «αληθινή φορολογική ενημερότητα του Πανιωνίου»! Δεν πρέπει να το έχει ξαναπεί άνθρωπος. Προτείνω στον γιατρό να το καθιερώσει και κάθε φορά που η ομάδα κερδίζει ένα ματς να αποκαλεί τον Μάντζιο «λατρεμένο ΦΠΑ», «μοναδική ασφαλιστική ενημερότητα», «σπάνια επιστροφή φόρου» κτλ κτλ.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024