Η σταδιακή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και τις διαγραφές θα μειώσουν σταδιακά τα «κόκκινα» δάνεια τους επόμενους 18 μήνες, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του για την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, για τις οποίες επισημαίνει ότι το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων συνεχίζει να τις βαραίνει και να αποτελεί απειλή για τη φερεγγυότητα τους.

Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα είναι στην καλύτερη θέση να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον οίκο.

«Οι εποπτικές Αρχές θέλουν να δουν τα ποσοστά NPE των τραπεζών να μειώνονται κάτω από το 10% στο τέλος του 2021, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουν. Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους τους για τα NPE έως τώρα, με τη βοήθεια αναδιάρθρωσης δανείων, διαγραφών και πωλήσεων», σημειώνει ο Moody’s, προσθέτοντας:

«Η Eurobank και η Εθνική είχαν ποσοστά NPE 39% και 42%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι 50% της Alpha και 54% της Πειραιώς. Η Εθνική καταγράφει την ισχυρότερη κάλυψη με προβλέψεις για τέτοια δάνεια, περίπου στο 60%. Η πρόσφατη ανακοίνωση από την Eurobank του σχεδίου της για τη μείωση των NPE της δίνει την καλύτερη πιθανότητα να επιτύχει τον στόχο της για NPEs κάτω από το 10% στο τέλος του 2021».

Ο οίκος σημειώνει ότι τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών θα μειωθούν ελαφρά τη διετία 2019-20, λόγω των αυστηρότερων απαιτήσεων για σχηματισμό προβλέψεων για ζημιές από δάνεια με βάση τα λογιστικά πρότυπα IFRS 9.

Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν το ελάχιστο υποχρεωτικό όριο, με μέσο κεφαλαιακό δείκτη (CET 1) περίπου 15,6% του σταθμισμένου ενεργητικού τους τον Σεπτέμβριο του 2018.

Με βάση το πιο συντηρητικό μέτρο του υλικού (tangible) μετοχικού κεφαλαίου, η Alpha Bank έχει την ισχυρότερη υλική κεφαλαιακή βάση μεταξύ των τραπεζών, με το χαμηλότερο επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, αναφέρει ο Moody’s.

Το μεγάλο απόθεμα NPE θα συνεχίσει να δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, προσθέτει.

Σε ότι αφορά την τράπεζα Πειραιώς η Moody’s σημειώνει ότι έως σήμερα επιδεικνύει τη μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων, ωστόσο έχει ξεκινήσει από υψηλότερη βάση με 28,3 δισ. ευρώ NPLs τον Σεπτέμβριο του 2014, τα οποία υποχώρησαν σε 17,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οριακή κερδοφορία

Η Moody’s αναμένει ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το 2019-20, μολονότι θα συνεχιστεί η πίεση στα περιθώρια λόγω της πτώσης του όγκου των δανείων και των αυστηρότερων κανονισμών όσον αφορά τις προβλέψεις για τα NPE.

Τα έσοδα των τραπεζών θα βρουν εν μέρει στήριξη από την πτώση του λειτουργικού κόστους και της φθηνότερης χρηματοδότησης, αλλά θα παραμείνουν τα ρίσκα για την κερδοφορία και τα κεφαλαία από τις αυξημένες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο