Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κουλιμπαλί: «Πώς να βυθιστεί ένα μυθικό κλαμπ σαν τον Παναθηναϊκό»

Κουλιμπαλί: «Πώς να βυθιστεί ένα μυθικό κλαμπ σαν τον Παναθηναϊκό»

Ο ακραίος μπακ του Παναθηναϊκού σε μια μεγάλη συνέντευξη μίλησε για τις εμπειρίες του στα τρία χρόνια που βρίσκεται στο δυναμικό του Παναθηναϊκού.

Ο Ουσμάν Κουλιμπαλί είναι πλέον από τους πιο παλιούς και έμπειρους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Ο προερχόμενος από τη Γαλλία αριστερός μπακ, έζησε τον Παναθηναϊκό στις χειρότερες στιγμές του αλλά και στη φετινή σεζόν αγωνιστικής… αναγέννησης τους τριφυλλιού.

Είναι σίγουρο ότι έχει να πει πολλά και το έκανε σε μια μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Foot Mercato:

Είσαι ήδη στην 3η σεζόν στον Παναθηναϊκό. Μπορούμε να πούμε πως είσαι ένας βετεράνος του κλαμπ; «Είμαι ένας από τους… survivors της ομάδας. Είμαι από τους παλιούς στην ομάδα μαζί με τον Δημήτρη Κουρμπέλη. Νιώθω πάρα πολύ καλά εδώ, παρ’ όλες τις τελευταίες αλλαγές. Είμαι 2,5 σεζόν στον Παναθηναϊκό και στην Ελλάδα για 5 χρόνια. Είναι η πρώτη μου εμπειρία αφότου έφυγα από τη Γαλλία».

Ξέρεις καλά τη Γαλλία από τα περάσματα σου σε Μπρεστ και Γκινγκάμπ. Τι αναμνήσεις κρατάς από αυτή την περίοδο; «Ήταν μια πολύ ωραία περίοδος στην καριέρα μου. Μετά από μια σεζόν στην Γκινγκάμπ, πήγα ως επαγγελματίας στη Μπρεστ. Ήμουν στην ομάδα της Μπρεστ που ανέβηκε το 2010 και τότε έμεινα για τρία χρόνια σε τοπ επίπεδο. Παίξαμε για παράδειγμα απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Όταν πέσαμε ξανά το 2013, ήταν το τέλος μιας μεγάλης περιόδου για εμένα και ήθελα να ανακαλύψω το εξωτερικό».

Η πρόταση από την Ελλάδα και τον Πλατανιά πως προέκυψε; «Ήταν το τέλος του συμβολαίου μου με την Μπρεστ. Ένας μάνατζερ μου πρότεινε την Ελλάδα και τον Πλατανιά, που μόλις είχε ανέβει στην πρώτη κατηγορία. Φοβόμουν λίγο τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Οι άνθρωποι μου έλεγαν «θα χάσεις τον εαυτό σου εκεί». Ήταν μια δύσκολη επιλογή αλλά είχα ακούσει καλά λόγια από τον Αντχάρ Γιαχία που έπαιζε εκεί. Με παρότρυνε. Μου είπε πως αν είχα μια καλή χρονιά θα μπορούσαν να με δουν άνθρωποι από μεγάλες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός και αυτό έγινε μετά από λίγο καιρό».

Στη συνέχεια, ήρθε το κάλεσμα του Παναθηναϊκού… «Στον Παναθηναϊκό δεν μπορείς να αρνηθείς. Ήμουν αποφασιστικός στις δυο σεζόν μου με τον Πλατανιά και ο τότε προπονητής της ομάδας, Αντρέα Στραματσόνι, με ήθελε. Με κάλεσε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών το καλοκαίρι του 2016, ήμουν στο αεροπλάνο για να πάω στην εθνική ομάδα του Μάλι».

Στον Παναθηναϊκό όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου μέχρι τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν οι ποδοσφαιριστές έκαναν απεργία από τις προπονήσεις. Τι έγινε τότε; «Υπήρξαν αρκετοί μήνες που δεν είχαμε πληρωθεί. Περισσότεροι από πέντε που δεν είχαμε πλήρη πληρωμή. Υπήρξαν μικρές καταβολές, με καθυστερήσεις. Ήταν κάτι πολύ μπερδεμένο. Ήταν η πιο δύσκολη περίοδος στην καριέρα μου. Στα αποδυτήρια ήταν δύσκολα, έπρεπε να έχουμε υπομονή, δεν είχαμε επιλογή».

Ποιος ξεκίνησε αυτή την απεργία; «Ήταν απόφαση όλης της ομάδας. Δεν υπήρχε κάποιος αρχηγός, ήμασταν όλοι μαζί. Δυο προπονήσεις ουσιαστικά έγινε αυτό. θέλαμε να δείξουμε τον θυμό μας, αλλά στα παιχνίδια παίζαμε σοβαρά. Έπρεπε να δείξουμε πως αν δίνουμε εμείς τα πάντα στο γήπεδο, έπρεπε να κάνει και η διοίκηση μια προσπάθεια».

Τι έκανε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, για να σας κρατήσει ενωμένους; «Προσπαθούσε να μας ενθαρρύνει να παίξουμε. Για τον κόσμο, για τους υπαλλήλους του κλαμπ, για τους εαυτούς μας. Ήξερε πως ήταν μπερδεμένη κατάσταση, είχε κι αυτός τα παράπονά του για όλο αυτό. Μας ζήτησε απλά να κάνουμε τη δουλειά μας στο γήπεδο».

Ο Παναθηναϊκός τελικά αποκλείστηκε από την Ευρώπη εξαιτίας όλων αυτών των θεμάτων… «Ναι, δεν ξέρω τι θα γίνει… Όταν βλέπεις μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό να μην παίζει Ευρώπη, για τρία χρόνια, είναι μεγάλο διάστημα. Ελπίζω μέχρι τότε, να έχει βρεθεί μια λύση και να ανακληθεί αυτή η ποινή».

Εκτός όλων των άλλων, αρχίσατε το φετινό πρωτάθλημα με μειονέκτημα έξι βαθμών… «Είναι η αλήθεια, η ομάδα άρχισε το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς. Είναι ντροπή γιατί είχαμε μια πάρα πολύ καλή αρχή στη σεζόν και τώρα είμαστε στην 5η θέση. Κανείς δεν μας πίστευε. Ο νέος προπονητής μας, Γιώργος Δώνης, κατάφερε να δέσει τους νέους με τους παλιούς».

Όλα έχουν διευθετηθεί τώρα; Οι πληρωμές είναι στην ώρα τους; «Από την αρχή της σεζόν είναι όλα κανονισμένα. Υπάρχει νέος προπονητής, νέος τεχνικός διευθυντής, μια νέα ομάδα. Είναι μια νέα αρχή. Το κλαμπ έχει αρχίσει να κάνει τις πληρωμές. Η σεζόν άρχισε ξανά σε νορμάλ επίπεδα. Δεν υπάρχουν παλιοί για να θυμούνται τις κακές στιγμές, ίσως εκτός από εμένα (σ.σ. γέλια)».

Πως κατάφεραν στον Παναθηναϊκό να διευθετήσουν τα πράγματα τόσο σύντομα; «Ο Παναθηναϊκός πούλησε και αποδέσμευσε διάφορους παίκτες με υψηλό μισθό, για να ισορροπήσει το μπάτζετ. Αρκετοί παίκτες έφυγαν, το κλαμπ απευθύνθηκε σε παιδιά από την ακαδημία του. Νομίζω είμαστε η πιο νεανική ομάδα στο πρωτάθλημα. Υπάρχουν περίπου 15 ποδοσφαιριστές νέοι, που πλαισιώνονται από 6-7 έμπειρους παίκτες όπως εγώ. Είναι πολύ καλό για αυτούς που έχουν την ευκαιρία να παίζουν σε ένα κλαμπ όπως ο Παναθηναϊκός και σε υψηλό επίπεδο».

Είχες ποτέ αμφιβολίες κατά το διάστημα αυτό; «Υπήρξαν στιγμές που αναρωτήθηκα αν αυτό θα δουλέψει. Αλλά όταν ξέρεις το κλαμπ, ξέρεις ποιος είναι ο Παναθηναϊκός. Είναι αδύνατο να βυθιστεί. Όχι ένα μυθικό κλαμπ όπως εμείς, ήταν κάτι που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Ξέρω πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα πράγματα θα γίνουν και πάλι καλύτερα».

Πως είναι να βρίσκεσαι σε μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό; «Όταν κοιτάζεις την ιστορία του κλαμπ, με την παρουσία του στο Champions League κυρίως, γεμάτα γήπεδα, ατμόσφαιρα είναι κάτι που δεν μπορείς να περιγράψεις. Είναι ένα πραγματικά μοναδικό κλαμπ. Έχει τους περισσότερους οπαδούς στη χώρα. Είναι οι καλύτεροι οπαδοί που υπάρχουν»!

Ποια είναι η σχέση σου με τους συμπαίκτες σου και με τους οπαδούς; «Όπου και να πάμε, ο κόσμος μας είναι εκεί. Ακόμα κι αν χάσουμε θα τους χειροκροτήσουμε και θα μας χειροκροτήσουν. Είμαστε πολύ κοντά τους. Είναι θετικοί σαν οπαδοί, είναι πάντα εκεί για εμάς».

Με το συμβόλαιό σου να τελειώνει σε έξι μήνες, ποια είναι τα σχέδιά σου; «Μιλάω με τον Παναθηναϊκό. Θέλουν να με ανανεώσουν. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία, μιλάω με την οικογένειά μου και τους φίλους μου και θα αποφασίσω».

Θα μπορούσες να έχεις φύγει σαν ελεύθερος το καλοκαίρι, τι έγινε τότε; «Με τα προβλήματα που υπήρχαν στις πληρωμές, θα μπορούσα να έχω προσφύγει στη FIFA αλλά δεν το έκανα. Όπως πάντα, έμεινα κοντά στο κλαμπ και αυτό ήταν αδύνατο να το κάνω. Υπήρξε μια συμφωνία και μου έδωσαν την ευκαιρία να φύγω αν έβρισκα κάτι καλύτερο οπουδήποτε. Αλλά ο στόχος μου δεν ήταν να φύγω, απλά για να φύγω. Δεν βρήκα κάτι που να μου κάνει και έμεινα».

Έχοντας εμπειρία 64ων παιχνιδιών από Ligue 1 αλλά και Ligue 2, έχεις ένα καλό βιογραφικό σε περίπτωση που θελήσει κάποια γαλλική ομάδα να σε αποκτήσει: «Ναι, γιατί όχι. Έχω την εμπειρία της Γαλλίας. Αν ένα φιλόδοξο κλαμπ θέλει να μου μιλήσει, είμαι ανοικτός σε αυτό. Θα ήθελα να έχω μια τέτοια πρόκληση. Να αλλάξω τον αέρα μου. Είμαι ένας παίκτης που δεν αλλάζει συχνά κλαμπ. Όταν το κάνω, πάντα μένω τουλάχιστον δυο ή τρία χρόνια και νομίζω πως τα κλαμπ αρέσκονται σε τέτοιου τύπου παίκτες».

Σου λείπε η Γαλλία; «Ναι, σίγουρα. Μου έχει λείψει λίγο η Γαλλία. Η οικογένεια και οι φίλοι μου είναι εκεί, κυρίως στο Παρίσι. Συνεχίζω να παρακολουθώ το γαλλικό πρωτάθλημα. Μου αρέσει και στο εξωτερικό αλλά μια επιστροφή στη Γαλλία δεν θα ήταν δυσάρεστη. Είμαι ανοικτός σε διαφορετικές επιλογές που μπορεί να μου προσφερθούν».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024