Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Ιατροί SOS : Εννέα στα 10 περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι

Ιατροί SOS : Εννέα στα 10 περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 700.000 επισκέψεις σε σπίτια ασθενών, ενώ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής «SOS 1016» έχουν προσφερθεί δωρεάν ιατρικές συμβουλές σε τρία εκατομμύρια πολίτες.

Εννέα στα δέκα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στο σπίτι και δεν χρειάζεται οι ασθενείς να μετακινηθούν άσκοπα και να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας ιατρική βοήθεια σε νοσοκομεία.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης των ««SOS ιατρών», που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, με θέμα «25 Χρόνια «SOS ιατρών ένα εξελισσόμενο μοντέλο της ιατρικής κατ» οίκον, με διεθνή απήχηση».

«25 χρόνια πριν, στην Αθήνα, ήταν δύσκολο να βρει κανείς γιατρό για κατ οίκον επίσκεψη, να υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις στο σπίτι, να κάνει ακτινογραφία ή να έχει κατ΄ οίκον νοσηλεία», ανέφερε ο πρόεδρος των ««SOS Ιατρών», παθολόγος Γιώργος Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι «25 χρόνια μετά όλα αυτά γίνονται εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, από γιατρούς 20 ειδικοτήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σύντομα σε όλη την Ελλάδα».

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 700.000 επισκέψεις σε σπίτια ασθενών, ενώ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής «SOS 1016» έχουν προσφερθεί δωρεάν ιατρικές συμβουλές σε τρία εκατομμύρια πολίτες.

Από τα στοιχεία των «SOS ιατρών» προκύπτει ότι οι γυναίκες χρειάστηκαν συχνότερα ιατρικές επισκέψεις στο σπίτι (σε ποσοστό 60%) σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ το 56,6% των κλήσεων έγινε από ασθενείς άνω των 75 ετών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ιατρικών επισκέψεων εντός της ημέρας πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, ενώ οι επισκέψεις κατ’ οίκον κορυφώθηκαν τους χειμερινούς μήνες -κυρίως λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού- και μειώθηκαν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Η πλειοψηφία των κλήσεων έγινε για έκτακτα περιστατικά (80,7%), ενώ το 11,7% των κλήσεων αναφέρονταν σε χρόνιες παθήσεις.

Ο κύριος λόγος των επισκέψεων κατ΄ οίκον ήταν οι μολύνσεις (29%), με τις λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού να καταγράφονται στο 19,4% των κλήσεων.

Σημαντικό ποσοστό των κλήσεων αφορούσε σε περιστατικά καρδιαγγειακών ασθενειών (10,3%), ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις σε σπίτια ασθενών για μυοσκελετικά προβλήματα (9,1%), για γαστρεντερικά προβλήματα (6,3%) και για νευρολογικές διαταραχές (3,7%).

Τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν στο σπίτι από τους «ιατρούς SOS» και μόλις το 9,2% των ασθενών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Η ιατρική επίσκεψη στο σπίτι των ασθενών αναγνωρίζεται από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα ως το φιλικότερο μοντέλο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους», ανέφερε ο Αθανάσιος Δρίτσας, καρδιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Όπως είπε, «σήμερα, η ταχεία πρόοδος της ιατρικής επιστήμης σε συνδυασμό με την προσφερόμενη σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα επιστροφής της νοσηλείας των ασθενών στο σπίτι τους».

Only in

Ο σκηνοθέτης του Κασσελάκη αποκαλύπτει...

Ο βασιλιάς των video clips και σκηνοθέτης μιλά για το πρόσωπο των ημερών και το σποτ στη Μακρόνησο, τους δασκάλους του, Αλέξη Δαμιανό και Παντελή Βούλγαρη, και τις συνεργασίες του με μεγάλους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023