Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Η Μεγάλη Εθνική Συζήτηση και η επιχείρηση γοητείας του Μακρόν

Γαλλία: Η Μεγάλη Εθνική Συζήτηση και η επιχείρηση γοητείας του Μακρόν

Οι κάτοικοι της κωμόπολης Σουγιάκ, στην περιφέρεια της Οξιτανίας, κρατούν την ανάσα τους και ετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχτούν αύριο το γάλλο πρόεδρο και, παραπλεύρως, κάποια Κίτρινα Γιλέκα

Οι κάτοικοι της κωμόπολης Σουγιάκ (αριθμεί 3.500 κατοίκους), στην περιφέρεια της Οξιτανίας, κρατούν την ανάσα τους και ετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχτούν αύριο το γάλλο πρόεδρο και, παραπλεύρως, κάποια Κίτρινα Γιλέκα.

Η Σουγιάκ θα είναι αύριο ο δεύτερος σταθμός του Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της περιοδείας του σε 13 συνολικά πόλεις για τη Μεγάλη Εθνική Συζήτηση (ΜΕΣ).

Την περασμένη Τρίτη ο Μακρόν εγκαινίασε τις εργασίες της ΜΕΣ από τη Νορμανδία και την κωμόπολη Γκραν-Μπουρτερούλντ, όπου είχε μαραθώνια συνάντηση επτά ωρών με 600 δημάρχους της περιφέρειας.

Στη Σουγιάκ έχουν επίσης σταλεί προσκλήσεις σε 600-700 δημάρχους της περιφέρειας.

Η έναρξη στη Νορμανδία θεωρήθηκε πολλαπλώς επιτυχής για τον Μακρόν, καθώς το αρχικό παγωμένο καλωσόρισμα των δημάρχων μετατράπηκε σε standing ovation, με όρθια επευφημία και παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος.

Οι δήμαρχοι έθεσαν 52 ερωτήματα για τοπικά και άλλα θέματα εθνικής πολιτικής, στα οποία ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε με άνεση, όρθιος ανάμεσα στους δημάρχους, στο μικρό γυμναστήριο της πόλης.

Η εικόνα θύμισε παρόμοιες στιγμές της προεκλογικής του εκστρατείας. Ορισμένοι θεώρησαν ότι ήταν μια επίδειξη ενός show man και άλλοι την είδαν ως υψηλή «αθλητική επίδοση», αφού, αν και είχαν περάσει σχεδόν έξι ώρες συζήτησης, ο Μακρόν έβγαλε το σακάκι του, έδειχνε πάντα φρέσκος και αεικίνητος ανάμεσα στους ιδρωμένους και, στην πλειονότητά τους, μεσήλικες δημάρχους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέφυγε κανένα θέμα, ούτε αυτό της επαναφοράς του φόρου των πλουσίων (ISF), για το οποίο άφησε ένα «ανοιχτό παράθυρο», λέγοντας ότι πρέπει να εξεταστεί πρώτα η αποτελεσματικότητα της κατάργησής του (τουλάχιστον μία διετία) και μετά να ληφθεί η τελική απόφαση.

Επιχείρηση γοητείας με στόχο τους δημάρχους

Παρά την επιτυχή έκβαση, η εμπειρία της Νορμανδίας έχει προβληματίσει πολύν κόσμο σχετικά με τη μελλοντική διεξαγωγή της Εθνικής Συζήτησης, της οποίας βασικός στόχος είναι να συζητήσουν οι πολίτες μεταξύ τους και να καταγράψουν τα θέματα που τους απασχολούν.

Από ευγένεια ή από ενδιαφέρον, η πρώτη συνάντηση με τους δημάρχους έγινε σε άριστα πολιτισμένο περιβάλλον, ενώ τα Κίτρινα Γιλέκα που είχαν καταφθάσει στη Νορμανδία είχαν αποκλειστεί από το γυμναστήριο.

Ο διάλογος του προέδρου με τους δημάρχους, που αναμένεται να επαναληφθεί αύριο και στη Σουγιάκ, είναι ίσως ένα δείγμα για τη διεξαγωγή μιας συζήτησης. Τι θα γίνει όμως χωρίς την παρουσία ενός προέδρου να δίνει απαντήσεις; Και πώς θα διεξαχθούν οι συζητήσεις ανάμεσα σε πολίτες με πιο ριζοσπαστικοποιημένες θέσεις και όχι τόσο ήπιους τόνους όπως οι δήμαρχοι;

Για την ώρα το πλαίσιο των συζητήσεων παραμένει ασαφές, με δεδομένη την ελευθερία που αναγνωρίζεται στον καθέναν να πάρει την πρωτοβουλία για την οργάνωση μιας συζήτησης.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια (της 8ης Ιανουαρίου) να αναλάβει την οργάνωση των συζητήσεων ο ανεξάρτητος οργανισμός CNDP, που είναι η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Συζήτησης, είναι σαφές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αναζητεί τη βοήθεια των δημάρχων.

Οι 13 συναντήσεις του Μακρόν με τους δημάρχους, που προβλέπονται στις διάφορες περιφέρειες, θεωρούνται ως «επιχείρηση γοητείας» και προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης του μαζί τους, που έχει ιδιαίτερα τσαλακωθεί. Κατά τη διάρκεια του 18μήνου οι δήμαρχοι ένιωσαν παραγκωνισμένοι από την προεδρία, αίσθημα στο οποίο προστέθηκε και η δυσαρέσκεια για τις μειώσεις στα οικονομικά τους με παράλληλη αύξηση των υποχρεώσεών τους.

Έτσι, το 50% των δημάρχων έχουν δηλώσει ότι δε θα ξαναβάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές του 2019.

Σχετικά με την Εθνική Συζήτηση, πολλοί ανάμεσά τους έχουν δηλώσει ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο, παρέχοντας μια αίθουσα συγκέντρωσης για παράδειγμα, επειδή δε θέλουν να γίνουν «νεροκουβαλητές» μιας κυβέρνησης που τους έχει έως τώρα περιφρονήσει.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τεθεί κάποιο πλαίσιο στις συζητήσεις, ορίστηκε ο υπουργός Τοπικών Κοινοτήτων, Σεμπαστιέν Λεκορνί, ως σύνδεσμος με τους δημάρχους, η δε υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Εμανουέλ Βαργκόν, ως σύνδεσμος με τους πολίτες.

Παράλληλα, για την εξασφάλιση της «ανεξαρτησίας» της Μεγάλης Εθνικής Συζήτησης, που θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου, η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει αύριο στη δημοσιότητα τα ονόματα μιας πενταμελούς ομάδας «εγγυητών»: τα δύο από τα πέντε πρόσωπα θα διοριστούν από την κυβέρνηση, τα δε τρία άλλα από τους προέδρους της Βουλής, της Γερουσίας και του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου (CESE).

Με τους δύο υπουργούς και τους πέντε «εγγυητές» διορισμένους από το πολιτικό σύστημα, η έννοια της ανεξαρτησίας δύσκολα μπορεί να «περάσει», γι’ αυτό και αποτελεί πλέον σημαντικό μέλημα του Μακρόν να πείσει τους δημάρχους να έχουν ενεργή συμμετοχή «καλή τη πίστει».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024