Στην Αθήνα έφτασε το βράδυ της Τετάρτης η ρηματική διακοίνωση για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε τη ρηματική διακοίνωση, η οποία αποτελούσε τυπική διαδικασία, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, φέρνοντας τη συμφωνία προς έγκριση στην ελληνική Βουλή.

Την είδηση επιβεβαίωσε μάλιστα και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο, η γείτονα ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και πλέον τη σκυτάλη παίρνει η Αθήνα όπου θα κληθεί να κυρώσει ή όχι τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς έγκριση πρώτα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και μετά στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι γείτονες διευκρινίζουν στη ρηματική διακοίνωση ότι ο όρος «nationality» όπως αναφέρεται στην Συμφωνία αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα. Επίσης, -όπως είπε- οι γείτονες ξεκαθαρίζουν ότι η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και ουδεμία σχέση έχει με την δικιά μας ιστορία.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τρίτης η γειτονική χώρα πέρασε σε ΦΕΚ τον νόμο για τις συνταγματικές αλλαγές που πέρασαν με 81 βουλευτές.