Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε αχαρτογράφητα νερά η Βρετανία - «Όχι» στη συμφωνία της Μέι για το Brexit

Σε αχαρτογράφητα νερά η Βρετανία – «Όχι» στη συμφωνία της Μέι για το Brexit

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας, οι βουλευτές τάχθηκαν κατά της συμφωνίας με 432 ψήφους έναντι 202 υπέρ. Πρόταση μομφής από τον Κόρμπιν

Συντριπτική ήττα υπέστη η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στη Βουλή των Κοινοτήτων όσον αφορά στη συμφωνία που υπέγραψε η ίδια με τις Βρυξέλλες για την μεταβατική περίοδο αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ.

Επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας, οι βουλευτές τάχθηκαν κατά της συμφωνίας με 432 ψήφους έναντι 202 υπέρ, ανοίγοντας τον δρόμο για μία έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ένα από τα σενάρια της επόμενης ημέρας θέλουν την Μέι να ζητεί παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες σημεία της συμφωνίας. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λίγες θεωρούνται οι πιθανότητες νέου δημοψηφίσματος, ενώ στο «τραπέζι» παραμένει και το ενδεχόμενο «σκληρού» Brexit.

Στην πρώτη αντίδρασή της μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη, η Τερέζα Μέι δήλωσε πως το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει.

Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο, πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. «Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής» υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο.

Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους.

«Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο». σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Πρόταση μομφής από Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μέι, η οποία αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο Κοινοβούλιο. Πάντως, η πρόταση δύσκολα θα χαίρει αποδοχής, καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη και βουλευτών των Τόρις.

«Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920» τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επανέλαβε, επίσης, ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ» πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Εργατικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την πρόταση μομφής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024