Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε εξέλιξη η μάχη κορυφής για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε εξέλιξη η μάχη κορυφής για την ψήφο εμπιστοσύνης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του ένα διήμερο - φωτιά καθώς θα δεχθεί «σφυροκόπημα» από την Αντιπολίτευση για το «σικέ διαζύγιο» με τον Καμμένο αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μάχη κορυφής μεταξύ πολιτικών αρχηγών διεξάγεται στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι διαφωνεί με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου αλλά ότι τη σέβεται, στηρίζοντας έτσι εμμέσως τη στάση του ενώ χαρακτήρισε πολιτικά αγύρτες όσους όλους όσους – όπως είπε – αλλάζουν τη θέση τους στο «Μακεδονικό» με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης  ανέφερε ότι κάθε ημέρα παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει και άλλο κακό στη χώρα. Θα χρειαστεί, είπε,  «ειδικό συνεργείο για να αποκολληθείτε από τις καρέκλες σας μόλις χάσετε τις εκλογές». Όποιος δώσει, πρόσθεσε είπε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψηφίζει και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ ζήτησε εκλογές.

Κόντρα επί της διαδικασίας

Όπως ανέφερε στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η αυριανή συνεδρίαση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και η ονομαστική ψηφοφορία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο στις 12 το βράδυ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας που έλαβε το λόγο επί της διαδικασίας, ανέφερε πως η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα έπρεπε να κρατήσει τρεις και όχι δύο ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ και του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι. Ο κ. Βούτσης απαντώντας στις ενστάσεις της Αντιπολίτευσης είπε ότι είναι στο πλαίσιο του Συντάγματος το να κρατήσει η διαδικασία δύο και όχι τρεις ημέρες.

Ομιλία Τσίπρα

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της μεγάλης ανατροπής του παλιού πολιτικού συστήματος. Διότι η 25η Ιανουαρίου του 2015 αυτό ακριβώς σηματοδότησε. Μια μεγάλη πολιτική ανατροπή», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015, όπως είπε ο κ. Τσίπρας έκανε μια ιστορική επιλογή. «Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση. Να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα και να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες πολιτικές και οικονομικές βάσεις».

Από τότε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός,  μεσολάβησαν πολλά. «Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση του 2015. Και ο πολιτικός συμβιβασμός εκείνου του καλοκαιριού. Όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να χουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά.

Οι εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής.Μια επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει.

Μετά είπε ακολούθησαν εξαντλητικές αξιολογήσεις αλλά και η προσφυγική κρίση που μας έλαχε να διαχειριστούμε στα συντρίμμια των δύο πρώτων μνημονίων» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο, κάτι που – όπως είπε –  οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν. Τόνισε ακόμη πως όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Στάθηκε ιδιαίτερα στην επιστροφή αναδρομικών, στη θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία αλλά και στην αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου.

Στόχος ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν κρατηθεί η κοινωνία όρθια και να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία.

Μιλώντας για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, σημείωσε πως μετά από μία δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών, προχώρησε δημοσιονομική επέκταση. Αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στην κατάργηση της αχρείαστης όπως είπε περικοπής των συντάξεων για το 2019.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015 προσθέτοντας ότι «αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015».

Μιλώντας για τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανέφερε πως όλα αυτά έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

Μιας κυβέρνησης – όπως είπε – «που τόσο λοιδορήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος». Αναγνώρισε ότι οι ΑΝΕΛ συνέβαλαν καθοριστικά στην προσπάθεια της χώρας χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία έντιμη.

Έμελλε όμως, πρόσθεσε οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους. «Διότι άλλωστε, αυτό είναι το πυρηνικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της δημοκρατικής πολιτικής: να συγκλίνεις και να προχωράς μαζί εκεί που μπορείς και για όσο μπορείς» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. «Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Είμαι βέβαιος είπε, ότι αυτό που πράττουμε είναι το σωστό, το πατριωτικό. Πατριωτισμός είπε είναι να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος και όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος.

«Για αυτό και σήμερα θα πώ ότι σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέσεις αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο» είπε ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας τους τόνους.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους  όπως είπε «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν».

Για τον Πάνο Καμμένο είπε ότι διαφωνεί με τη θέση του και η διαφωνία αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Θεωρώ ότι κάνει λάθος ο Καμμένος, η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση  τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί».

Πιστεύω , είπε, ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση.

«Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του».

Μητσοτάκης: Είστε ικανοί για τα πάντα προκειμένου να μείνετε στην εξουσία

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 «Ο τίτλος της συνεδρίασης είναι τυπικός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας παράστασης στην πλάτη του ελληνικού λαού. Μιας παράστασης που σκοπό έχει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας, να κυρωθεί η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, και να διατηρηθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ προκειμένου να διατηρήσει τα σχετικά προνόμια ο αρχηγός του», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Πρόκειται για μια θλιβερή συναλλαγή. Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του, τους οποίους δεν διαγράφει προκειμένου να παραμείνει αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας και από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας κρατά στην κυβέρνηση στελέχη των ΑΝΕΛ».

«Κάθε μέρα παραμονής των ΑΝΕΛ σημαίνει και άλλα προβλήματα για την χώρα. θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να σας ξεκολλήσει από τις καρέκλες σας. Αυτό δεν είναι χιουμοριστικό σχόλιο, αλλά προειδοποίηση».Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους πρόθυμους να στηρίξουν την κυβέρνηση βουλευτές άλλων κομμάτων λέγοντας: «Αλλά η φαρσοκωμωδία της συναλλαγής απαιτεί και κομπάρσους. Μιλάω για βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν και αλλιώς συνεχίζουν. Πρόθυμοι να μετατραπούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που, αφού κουρέλιασε την οικονομία, είναι έτοιμη να κουρελιάσει τους θεσμούς. Κυβέρνηση-κουρελού, αυτός είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Δείτε live

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024