Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η προσοχή της Κύπρου στον «Γλαύκο»: Στο κόκκινο η αγωνία

Η προσοχή της Κύπρου στον «Γλαύκο»: Στο κόκκινο η αγωνία

Ολοκλήρωσε τα προκαταρκτικά και ξεκίνησε δουλειά για τη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος-1» στο τεμάχιο «10» το γεωτρύπανο «Stena icemax», με στόχο να φτάσει στις 4.500 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Ολοκλήρωσε τα προκαταρκτικά και ξεκίνησε δουλειά για τη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος-1» στο τεμάχιο «10» το γεωτρύπανο «Stena icemax», με στόχο να φτάσει στις 4.500 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πρόκειται για γεώτρηση σε στόχο που έχει πιθανότητες επιτυχίας που ξεπερνούν το 40%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τους σχετικούς πίνακες πιθανοτήτων που χρησιμοποιούν οι ειδικοί.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου ο στόχος «Γλαύκος -1» βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειότερα του στόχου «Δελφύνη-1» όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας η γεώτρηση και περίπου 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κοιτάσματος «Καλυψώ».

Το συγκεκριμένο σημείο απέχει μόλις 3.000 μέτρα από τα όρια μεταξύ των τεμαχίων 6 και 10, γεγονός που δείχνει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί κοίτασμα, είναι πολύ πιθανό να εκτείνεται και πέραν των ορίων του τεμαχίου 10, δηλαδή και εντός του 6.

Να σημειωθεί ότι όπως και στην πρώτη γεώτρηση αυτής της φάσης του προγράμματος των ExxonMobil-Qatar Petroleum, ομάδα ειδικών των δύο εταιρειών, δηλαδή της ExxonMobil και της Qatar Petroleum βρίσκονται στην έδρα της αμερικανικής εταιρείας στη Λευκωσία, όπως και αντίστοιχη στο Τέξας, που παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα της γεώτρησης.

Ανάλογη συνεχής και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της γεώτρησης και των δεδομένων της, γίνεται και από επιτελείο της ιδιοκτήτριας του γεωτρύπανου Stena στη Βρετανία, αλλά και στη Λευκωσία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της υπηρεσίας υδρογονανθράκων στο υπουργείο Ενέργειας.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη-1», τα δεδομένα που λήφθηκαν κατά τη γεώτρηση, βρίσκονται ήδη υπό εντατική ανάλυση τόσο στη βάση της ExxonMobil στις ΗΠΑ, όσο και στη Λευκωσία, σε επίπεδο Εταιρείας Υδρογονανθράκων και υπηρεσίας υδρογονανθράκων, αλλά και από τους Γάλλους συμβούλους της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες του «Φ» επιμένουν, ότι όσο προχωρούν οι διαπιστώσεις από τη γεώτρηση και τα ευρήματα από το βάθος των σχεδόν 3.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού, τόσο περισσότερο γίνεται ορατό ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετες έρευνες αλλά και πιθανότατα και δεύτερη ερευνητική γεώτρηση, με διαφορετικό σχεδιασμό. Κάτι που θα πρέπει να προγραμματιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο μεταξύ, στο τεμάχιο 6 και δυτικότερα του κοιτάσματος «Καλυψώ» επικεντρώθηκε το τελευταίο 48ωρο και το ερευνητικό ειδικό πλοίο Nautical Geo, που προχωρά στο δεύτερο μέρος της δραστηριότητάς του που έχει στόχο την επιβεβαίωση των τεσσάρων από πέντε σημεία που προγραμματίζεται να γίνουν γεωτρήσεις την επόμενη διετία. To ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, που ξεκίνησε από τις 28 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους πρόσθετες έρευνες και δειγματολειψία από σειρά σημείων εντός των τεμαχίων 6,7, 8, 10 και 11, έχει ήδη πραγματοποιήσει τον πρώτο κύκλο λήψης δειγμάτων από την επιφάνεια του βυθού της θάλασσας σε δύο περιοχές.

Στον δεύτερο κύκλο του συγκεκριμένου προγράμματος ερευνών, που ξεκίνησε την Τετάρτη, οι έρευνες και η δειγματοληψία επικεντρώνονται στο παρόν στάδιο σε σημεία του τεμαχίου 6, δυτικά και βορειοδυτικά του κοιτάσματος «Καλυψώ», όπου μεταξύ άλλων προγραμματίζεται και η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα από την κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ. Προηγήθηκαν έρευνες επικεντρωμένες σε σημεία των τεμαχίων 12 και 8. Αξίζει να τονιστεί ότι το τεμάχιο 12, που έχει αποδεσμευτεί από τις εταιρείες πλην της περιοχής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», μπήκε και πάλι στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος μεγάλων εταιρειών που μελετούν γεωλογικές διαμορφώσεις σε αυτό.

Στο σύνολό τους οι έρευνες του Nautical Geo στην Κυπριακή ΑΟΖ, που θα συνεχιστούν μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου θα οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις σε σχέση με τα ακριβή σημεία που αφορούν στις τέσσερις από τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις. Το πέμπτο σημείο έχει ήδη καθοριστεί και υπάρχουν όλα τα δεδομένα, ώστε να γίνει σε κατάλληλο χρόνο η γεώτρηση και είναι στον γνωστό στόχο «Σουπιά».

Κρίσιμη εβδομάδα για ανάπτυξη «Αφροδίτης»

Στο πιο κρίσιμο σημείο τους βρίσκονται σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και κοινοπραξίας Noble- Shell- Delek, σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού από το κοίτασμα στο τερματικό υγροποίησης στο Ιτκού της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», στα μέσα της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κοινοπραξίας της οποίας ηγείται η Noble από τη μια και της κυβερνητικής ομάδας υπό το υπουργείο Ενέργειας από την άλλη, κατά την οποία αναμένεται ότι πλέον οι δύο πλευρές θα ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους ως προς το τι προτείνουν και τι αποδέχονται για τροποποιήσεις της υφιστάμενης συμφωνίας.

Κόκκινη γραμμή της πλευράς μας, είναι οι προβλέψεις των συμβολαίων που ακολούθησαν στον β’ και γ’ γύρο αδειοδοτήσεων, που ήταν σε διαφορετική βάση απ’ ό,τι η συμφωνία για το τεμάχιο 12 στον α’ γύρο αδειοδότησης.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024